KSEROTIGANA – greckie faworki

Kocham Grecję i chyba Wam już to pisałam przy okazji tego i tego wpisu.

Zarówno Grecję, jak i grecką kuchnię!

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne słodkości, na które przepis dostałam od greckiego cukiernika.

Zajadając się słodkościami w kawiarni i popijając frappe widziałam na pólkach uśmiechające się do mnie pięknie ciastka „ślimaczki”.

Nie miałam pojęcia jak i z czego są wykonane, ale zrobione do cukiernika maślane oczy okazały się strzałem w 10!

Zabrał mnie na zaplecze, gdzie pokazał od A do Z jak przygotować te słodkości zdradzając przy tym swój przepis!

Wypróbowałam od razu po przyjeździe!

Ale zdradził też, że Kserotigana to takie greckie faworki prosto nie z Rodos, a z Krety.

Nieziemsko słodkie, a zarazem nieziemsko pyszne!

Bardzo chrupiące a zarazem delikatne.

Obłędne!

Spróbujcie!

Ps. jeśli podoba Wam się przepis z całego serca proszę o oddanie na mnie swojego głosu!

To NIC nie kosztuje, a może pomóc mi spełnić moje kolejne marzenie o kursie cukierniczym!

Wchodzimy w link: https://www.facebook.com/KitchenCasting/videos/840244756137880/?fref=mentions&pnref=story  i dajemy LIKE!

Tyle!

SKŁADNIKI:

( 8-10 szt )

* mąka pszenna – 250 g

* mocny alkohol ( ouzo, raki, grappa, spirytus ) – 1 pełna łyżka

* oliwa z oliwek – 2 pełne łyżki

* ciepła woda – ok. 1/4 szkl

* sól – 1 szczypta

* olej/oliwa do smażenia

SYROP:

* cukier – 280 g

* woda – ok. 0,5 szkl

* migdały

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do przesianej mąki dodajemy oliwę, alkohol, sól i ciepłą wodę – zagniatamy.

Dzielimy na 4 kawałki, przykrywamy ( miską albo ściereczką, żeby nie wyschły ).

Pierwszy kawałek wałkujemy bardzo cienko ( jeśli mamy maszynkę do makaronu – przepuszczamy dwukrotnie ).

W tym czasie w garnku grzejemy oliwę.

Radełkiem wycinamy długie paski o szerokości ok. 3 cm ( wszystko musimy przykrywać ściereczką, by nie wyschło ).

Końcówkę ciasta zawijamy na widelec, wkładamy do tłuszczu i smażymy zwijając ozdobne ślimaki.

Smażymy ok. 1 minutę na rumiano odsączamy na papierowym ręczniku.

SYROP:

Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop.

CAŁOŚĆ:

W syropie zanurzamy wystudzone ciastka, posypujemy posiekanymi migdałami.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress