Za oknem zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć!Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat!
Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy!
Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 300 g
* miękkie masło – ok. 230 g
* płatki migdałowe – 100 g
* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżka
* cukier puder – 30 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy.
Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi i dodajemy do masy maślanej.
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Z ciasta formujemy kuleczki
( mniej więcej wielkości orzecha włoskiego ).
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , zachowując kilkucentymetrowe odległości.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 12-15 minut.
Gorące ciastka dokładnie i gęsto posypujemy dwukrotnie cukrem pudrem!
Zajadamy!

27 komentarzy
Bity Kęs
19 stycznia 2013 at 13:45mniam!
gin
21 stycznia 2013 at 21:12Wyglądają wspaniale – zjadłabym sobie taką bombę :)
Kraina Miodem Płynąca
6 stycznia 2015 at 12:41Wyglądają jak mini pączusie :) A u nas śniegu brak :(
Ewa
10 stycznia 2015 at 17:53Sylwio czy do “kul śnieżnych” zamiast masła mogę dać margarynę Kasię?
Ostra na Słodko
10 stycznia 2015 at 17:57W tym wypadku śmiało możesz zastąpić masło margaryną :)
Gabi
14 stycznia 2015 at 10:00ile sztuk wychodzi z podanych proporcji?
Anonim
14 stycznia 2015 at 10:21Ok. 25-30 sztuk :)
Joanna
21 stycznia 2015 at 15:40Ciastka wyglądają super. Czym moge zastąpić olejek waniliowy? Akurat mam ochotę je upiec , a z waniliowych dodatków mam jedynie aromat i cukier wanilinowy.
Ostra na Słodko
21 stycznia 2015 at 15:44Śmiało aromat! :)
Czesia
23 stycznia 2015 at 14:52Ale w cieście nie ma cukru , czy posypanie pudrem to zastąpi ??
Ostra na Słodko
23 stycznia 2015 at 14:57“Masło ubijamy z cukrem na gładką masę, dodajemy olejek waniliowy” – to 30 g z przepisu używamy do “ciasta”
Do posypania trzeba dodatkowy :)
Czesia
23 stycznia 2015 at 19:59a rzeczywiście jest, przepraszam nie zauważyłam “(
Milena
8 lutego 2015 at 16:24Czy trzeba dawać płatki migdałowe? Akurat nie mam ich w domu. Albo czym można je zastąpić? I jeszcze dwa pytania, masło ucieramy z cukrem pudrem? Używacie miksera czy ręcznie?
Ostra na Słodko
8 lutego 2015 at 19:51Do ucierania używamy miksera :)
Płatki można zastąpić kokosem albo orzechami ( byleby nie były gorzkie ).
Ania
10 lutego 2015 at 09:52A jakiś proszek do pieczenia?
Ostra na Słodko
10 lutego 2015 at 10:00Absolutnie nie dodajemy!
kaprysiatko
10 lutego 2015 at 10:27mniam, mniam, ale apetytu mi narobiłaś;)
Anonim
11 lutego 2015 at 15:08Czy olejek to aromat waniliowy w tych małych buteleczkach?
Ostra na Słodko
11 lutego 2015 at 15:08tak tak tak :D
Anonim
14 lutego 2015 at 09:22Robię dzisiaj :) Zobaczymy
Iwona
20 lutego 2015 at 10:18czy można użyć innej mąki???
np kukurydzianej???
Ostra na Słodko
20 lutego 2015 at 10:27Kukurydziana jest zbyt sypka. krucha.
Rozpadną się.
Z całą pewnością najlepsze będą na pszennej.
ewa
20 lutego 2015 at 13:54upiekłam ale się spłaszczyły, nie wiem dlaczego i musiałam piec dłużej bo w podanym czasie były surowe
Betty
29 października 2015 at 09:22“Masło ubijamy z cukrem na gładką masę” – jak mam to rozumieć? Autor miał na myśli utarcie w makutrze, mikserem? Czy jakieś inne działania?
Ostra na Słodko
29 października 2015 at 10:50Ja to robię mikserem – miękkie masło miksuję z cukrem ( grudki cukru powinny być jak najbardziej gładkie )
Dorota
12 grudnia 2015 at 13:28Niestety spłaszczyły mi się i piekłam ok 30 minut wyszły maślane ciasteczka, niby dobre, ale nie o to chodziło … :-(
Dorota
12 grudnia 2015 at 13:29Niestety wyszły płaskie i piekłam ok 30 minut wyszły maślane ciasteczka, niby dobre, ale nie o to chodziło … :-(