CIASTO JAGLANE Z MANDARYNKAMI

 

 Ciasta jaglane od pewnego czasu stają się coraz bardziej popularne, sama kasza jaglana również.

Kasza jaglana jest u mnie tak samo jak pęczak, takim numerem 1 wśród kasz i zjadam ją z ogromną przyjemnością.

A to w postaci zapiekanek, a to krokietów , zrazów czy też jako farsz.

Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik!

Tak, tak sernik!

Dodatek soczystych mandarynek sprawia, że delikatnie orzeźwia i jest świetnym , zdrowym pomysłem do popołudniowej kawki!

Polecam!

ciasto z kaszy jaglanej , jaglana szarlotka , jaglane z owocami , ciasto z kaszy , zdrowa kasza , deser z kaszy jaglanej , ostra na slodko , tanie ciasto , ciasto mandarynkowe(2)xx

SKŁADNIKI:

( mała tortownica 18 cm )

* kasza jaglana – 200 g

* woda – 350 ml

* mleko – 110 ml

* cukier – ok. 130 g

* olej – 20 ml

* jajko – 2 szt

* soda – 1 łyżeczka

* cukier wanilinowy – 1 łyżka

* mandarynki – ok. 200 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy, a następnie zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie całą wodę.

Do ugotowanej dodajemy mleko, jajka , cukier , sodę oraz olej – wszystko razem dokładnie miksujemy.

Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na górze  układamy obrane mandarynki i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-60 minut.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia!

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Smacznego!

Do przygotowania użyłam kaszy jaglanej marki Sante.

2ce07d6c0a8bf6efbafc526252bc5e20-250