Ciasta jaglane od pewnego czasu stają się coraz bardziej popularne, sama kasza jaglana również.
Kasza jaglana jest u mnie tak samo jak pęczak, takim numerem 1 wśród kasz i zjadam ją z ogromną przyjemnością.
A to w postaci zapiekanek, a to krokietów , zrazów czy też jako farsz.
Dziś mam dla Was przepis na ciasto jaglane, które smakiem przypomina trochę sernik!
Tak, tak sernik!
Dodatek soczystych mandarynek sprawia, że delikatnie orzeźwia i jest świetnym , zdrowym pomysłem do popołudniowej kawki!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( mała tortownica 18 cm )
* kasza jaglana – 200 g
* woda – 350 ml
* mleko – 110 ml
* cukier – ok. 130 g
* olej – 20 ml
* jajko – 2 szt
* soda – 1 łyżeczka
* cukier wanilinowy – 1 łyżka
* mandarynki – ok. 200 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy, a następnie zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy na wolnym ogniu aż wchłonie całą wodę.
Do ugotowanej dodajemy mleko, jajka , cukier , sodę oraz olej – wszystko razem dokładnie miksujemy.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na górze układamy obrane mandarynki i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-60 minut.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia!
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!
Do przygotowania użyłam kaszy jaglanej marki Sante.


