ZAPIEKANE KOPYTKA Z MIĘSEM Z SOSIE POMIDOROWYM Z SEREM

Lubicie różnego rodzaju kopytka, kluseczki albo gnocchi? Ja bardzo!

Dziś mam dla Was genialny przepis na jesienny, rozgrzewający obiad!

Kopytka zapiekane z mięsem mielonym ( ja użyłam mięsa mielonego z indyka ), w sosie pomidorowym od dużą ilością ciągnącego pysznego sera!

Danie łatwe do zrobienia, szybkie i niesamowicie sycące!

Idealne na obiad albo kolację na ciepło.

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI :

( 4 porcje )

KOPYTKA:

* ugotowane ziemniaki – 1 kg

* mąka pszenna – od 150 g – 250 g

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

SOS POMIDOROWY:

* passata pomidorowa – 250 g

* oliwa z oliwek – 2 łyżki

* czosnek – 2 ząbki

* cebula – 1 szt

* sól, pier, cukier, oregano, bazylia

DODATKOWO:

* dobrej jakości mięso mielone  ok.400 g

* ser żółty Gouda Serenada – 300 g

* masło

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

KOPYTKA:

Ziemniaki gotujemy ( musimy ugotować ich więcej , tak by po obraniu był 1 kg ). Odcedzamy, studzimy, przeciskamy przez praskę.

Dodajemy jajko , szczyptę soli , mąkę ziemniaczaną i połowę mąki pszennej.

Wyrabiamy ciasto , tak by odchodziło od ręki – co jakiś czas dodajemy resztę mąki pszennej. ( Ilość jaką zużyjemy zależy od gatunku ziemniaków.

Nie dodajmy zbyt dużo , ponieważ kopytka wyjdą twarde! )

Wyrobione dzielimy na 4-5 części i tworzymy wałki, kroimy na małe kluseczki ( pod skosem ), wrzucamy do gotującej się , lekko osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

SOS POMIDOROWY:

Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, przesmażamy.

Wlewamy passatę, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 5-7 minut.

CAŁOŚĆ:

Na odrobinie masła przesmażamy mięso mielone, dodajemy przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypiemy tartym serem.

Czynność powtarzamy, zapiekamy z w nagrzanym do ok. 160 C piekarniku przez ok. 10-15 minut ( aż ser się ładnie zapiecze ).

Podajemy ze świeżymi ziołami!

Smacznego!

 

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Olga
    21 stycznia 2018 at 16:52

    Pyszne!!!! Mąż zachwycony i najedzony! 1,5 roczna coreczka tez wcinała ;) To chyba najlepsza rekomendacja :)

  • Reply
    Patrycja
    7 września 2018 at 08:01

    Dzisiaj serwuję na obiad. Dam znać jak smakowało :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress