TRUSKAWKOWE POLE

Mama zrobiła mi niespodziankę i w dzień mojego przylotu z Azji przygotowała nowe, pyszne ciacho.

Tym razem truskawkowe!

Delikatny, szpinakowy ( słodki ) biszkopt pokryty lekką, puszystą truskawkową pianką jest świetnym pomysłem na upalne dni!

Smakuje fenomenalnie!

Mama jak zawsze pozytywnie zaskoczyła i z wielką, ale to wielką przyjemnością sięgałam po dokładke!

Polecam i Wam!

Ps. Chyba naprawdę muszę założyć Jej tutaj osobny dział!

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt

* cukier – 3/4 szkl

* olej – 3/4 szkl

* szpinak świeży – 120 g

* mąka pszenna – 260 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

+ sok z cytryny i woda do nasączenia

MUS:

* truskawki – 650 g

* cukier – 3 łyżki

* sok z cytryny – 2 łyżki

* galaretka truskawkowa – 1 op

* śmietana kremówka 36% – 450 ml

+ truskawki do dekoracji

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Szpinak i olej miksujemy na papkę.

Bialka ubijamy na sztywno, po koniec stpniwo dodajemy cukier.

Wrzucamy żółtka nie przerywając ubijania. Dodajemy szpinak.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 35-40 minut/160C bez termoobiegu.

Studzimy, ścinamy wierzch, który będzie do dekoracji. Blat nasączamy sokiem z cytryny.

MUS:

Truskawki kroimy, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny, gotujemy.

Miksujemy na puree, do gorącego dodajemy galaretkę, mieszamy.

Odstawiamy do studzenia.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy schłodzone puree, wylewamy na biszkopt, wyrównujemy, chłodzimy kilka godzin.

Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi truskawkami i ściętym blatem.

Smacznego!

Inspiracja: https://www.mojewypieki.com/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress