CHERRY ICE COFFEE – MROŻONA KAWA Z WIŚNIAMI I CZEKOLADĄ

Uwielbiam mrożone kawy!

Mam w Krakowie 2 ulubione kawiarnie – w jednej podają najlepszą na świecie gorącą czekoladę, a w drugiej najlepszą mrożoną kawę.

Pani kelnerka uśmiecha się do mnie na wejściu wiedząc czego może się spodziewać w zamówieniu!

Tym razem na mrożoną kawkę nie wybrałam się do ulubionej kawiarni na krakowskim kazimierzu, a przygotowałam swoją w domu.

Jednak nie taką klasyczną!

Wzbogaciłam ją o genialną frużelinę z wiśni z własnego ogrodu, dojrzałego banana, który idealnie zastąpił cukier, bitą śmietanę i czekoladę.

Kalorii może w tej kawie mnóstwo, ale gwarantuję Wam, że w tym dniu warto przestać o nich myśleć!

Taka mrożona kawa z wiśniami i czekoladą świetnie zastąpi deser! 

Będziecie chcieli dokładkę!

Gwarantuję!

SKŁADNIKI:

* kawa Inka z błonnikiem – 2 czubate łyżki

* miękki, dojrzały banan – 1 szt

* mleko 3,2% – 150 ml

* świeże wiśnie – 1 duża garść + do dekoracji

* miód prawdziwy –  czubata łyżka

* śmietana 36% – do dekoracji

* czekolada mleczna – do dekoracji

* lód

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wydrylowane wiśnie przesmażamy do miękkości z miodem i odrobiną wody ( aż zrobi się taka gęsta frużelina z kawałkami owoców ).

Mleko gotujemy, dodajemy Inkę, rozpuszczamy, studzimy.

Wystudzoną przelewamy do blendera, dodajemy banana oraz kostki lodu – wszystko razem dokładnie miksujemy.

Jeśli wolimy słodsze – dosładzamy!

Na spód szklanki wkładamy frużelinę wiśniową, zalewamy mrożoną kawą, dekorujemy ubitą na puch śmietaną, owocami i tartą czekoladą.

Pijemy natychmiast!

Do dna!

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress