MLECZNE BUŁECZKI – BEZGLUTENOWE!

Niesamowicie cieszy mnie to, że piszecie wiadomości o komentarze o tym, co chcecie, by pojawiło się na blogu!

Każda Wasza uwaga i prośba jest dla mnie na wagę złota i obiecuję, że w miarę możliwości postaram się każdą spełnić!

Ostatnio część z Was prosiła o przepisy na bezglutenowe pieczywo!

A więc do dzieła!

    

Z pomocą produktów ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär  i produktu o nazwie Mix B – Brot Mix przygotowałam przepyszne, mlecze bułeczki.

Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy.

Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie.

Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem.

Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 20 bułeczek )

* Mix B – Brot-Mix – 500 g

* świeże drożdże- 15 g ( nie zanieczyszczone glutenem )

* ciepłe mleko – 400 ml

* roztopione masło – 50 g ( może być roślinna margaryna )

* jajko – 1 szt

* sól – 1 szczypta

* cukier – 1 łyżka

+ jajko do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do misy przesiewamy Mix C – Brot-Mix.

Dodajemy pokruszone drożdże, roztopione masło, jajko, ciepłe ( nie gorące! ) mleko oraz cukier i sól – wszystko razem dokladnie wyrabiamy kilka minut ( ja robię to robotem ) na gładkie, jednolite, elastyczne ciasto.

Formujemy małe bułeczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem, i układamy na blasze do podrośnięcia.

Pieczemy ok. 10-15 minut ( na złoto ) w 160C z termoobiegiem.

Smacznego!

Jeśli szukacie bezglutenowych produktów zaglądnijcie na stronę producenta – czeka na Was naprawdę szeroki wybór!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Natalia
    2 sierpnia 2023 at 15:20

    Ile bułeczek wychodzi mniej więcej z takiej porcji? :)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress