Wielokrotnie pisałam Wam, że jedną z moich ulubionych kasz jest kasza bulgur.
Jest nie tylko niesamowicie zdrowa, ale i pyszna!
Często używana w kuchni tureckiej bliskowschodniej pozwala wyczarować niesamowicie smaczne dania, które zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!
Można nadziewać nią warzywa, przygotowywać sałatki, dodawać do zup albo dusić w postaci znanych i lubianych i pilawów.
Powstaje z najbardziej wartościowych ziaren pszenicy durum i jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy i obniżające poziom cukru we krwi.
Na dodatek jest skarbnicą kwasu foliowego tak ważnego dla kobiet w ciągu.
Prawdziwa perła wśród kasz!
Jeśli do tego pory nie mieliście jej w swojej kuchni – warto wprowadzić do diety!
Nie pożałujecie!
Ja przygotowałam dziś z niej pyszną “potrawkę” z kurczakiem i pomidorami.
Aromatyczna, sycąca, a zarazem lekka.
Idealna na letni obiad!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* kasza bulgur – ok. 250 g
* pierś z kurczaka – 200 g
* suszone pomidory – 1 garstka
* świeże pomidory – 3 szt
* czosnek – 2-3 ząbki
* cebula biała duża – 1 szt
* passata pomidorowa – ok. 200 ml
* sól, pieprz, papryka ostra, cukier
* oliwa z oliwek
* feta
SPOSÓB PRZRZĄDENIA:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek.
Dodajemy pokrojone ( oczyszczone wcześniej ) mięso i przesmażamy kilka minut.
Dorzucamy drobno pokrojone świeże pomidory oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki.
Zalewamy passatą i gotujemy do momentu, aż sos zrobi się gęsty i zredukowany.
Po ok. 15 minutach doprawiamy do smaku sola, pieprzem, szczyptą cukru oraz ostrą papryką.
Wrzucamy urogowaną kaszę bulgur, mieszamy, podajemy na gorąco!
Feta lub ulubiony ser pleśniowy świetnie komponują się z całością!
No Comments