KASZA BULGUR Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWYM

Wielokrotnie pisałam Wam, że jedną z moich ulubionych kasz jest kasza bulgur.

Jest nie tylko niesamowicie zdrowa, ale i pyszna!

Często używana w kuchni tureckiej  bliskowschodniej pozwala wyczarować niesamowicie smaczne dania, które zachwycą nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy!

Można nadziewać nią warzywa, przygotowywać sałatki, dodawać do zup albo dusić w postaci znanych i lubianych i pilawów.

Powstaje z najbardziej wartościowych ziaren pszenicy durum i jest bogata w substancje wspomagające pracę serca, kojące nerwy i obniżające poziom cukru we krwi.

Na dodatek jest skarbnicą kwasu foliowego tak ważnego dla kobiet w ciągu.

Prawdziwa perła wśród kasz!

Jeśli do tego pory nie mieliście jej w swojej kuchni – warto wprowadzić do diety!

Nie pożałujecie!

Ja przygotowałam dziś z niej pyszną “potrawkę” z kurczakiem i pomidorami.

Aromatyczna, sycąca, a zarazem lekka.

Idealna na letni obiad!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* kasza bulgur – ok. 250 g

* pierś z kurczaka – 200 g

* suszone pomidory – 1 garstka

* świeże pomidory – 3 szt

* czosnek – 2-3 ząbki

* cebula biała duża – 1 szt

* passata pomidorowa – ok. 200 ml

* sól, pieprz, papryka ostra, cukier

* oliwa z oliwek

* feta

SPOSÓB PRZRZĄDENIA:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek.

Dodajemy pokrojone ( oczyszczone wcześniej ) mięso i przesmażamy kilka minut.

Dorzucamy drobno pokrojone świeże pomidory oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki.

Zalewamy passatą i gotujemy do momentu, aż sos zrobi się gęsty i zredukowany.

Po ok. 15 minutach doprawiamy do smaku sola, pieprzem, szczyptą cukru oraz ostrą papryką.

Wrzucamy urogowaną kaszę bulgur, mieszamy, podajemy na gorąco!

Feta lub ulubiony ser pleśniowy świetnie komponują się z całością!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress