FOCACCIA ZIEMNIACZANA Z MOZZARELLĄ, POMIDORAMI I CUKINIĄ

Będąc we Włoszech kilkukrotnie i pracując we włoskiej restauracji nauczyłam się jednego – mniej znaczy więcej.

Ne potrzebne milion składników, by stworzyć danie, które zachwycać będzie przy każdym kęsie.

Wystarczy kilka, a najlepszej jakości.

Bo włoska kuchnia to przede wszystkim prostota i najlepszej jakości produkty.

Zainspirowana genialnym konkursem WŁOSKA STRONA LATA Z GALBANI na Durszlak.pl przygotowałam przepis na fantastyczną, włoską focaccię.

Nie jest to jednak zwykła drożdżowa focaccia, a przygotowana z dodatkiem ziemniaków ( tak, ziemniaków! ).

Dodatek najlepszej mozzarelli i pachnących latem soczystych pomidor sprawia, że ciężko oderwać się od talerza.

Jest niesamowicie puszysta i nieziemsko delikatna!

Wspaniale smakuje na gorąco i na zimno!

Sama i najlepszą oliwą.

Coś wspaniałego!

Musicie ją spróbować!

Polecam!

SKŁADNIKI:

* mąka typu “0” – 600 g

* ziemniaki – 300 g

* drożdże świeże – 40 g

* mozzarella Galbani mini – 200 g

* pomidory ( np.małe malinówki, koktajlowe ) – ok. 250 g

* cukinia – 1 szt

* oliwa z oliwek

* sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ziemniaki ( najlepiej w mundurkach ) gotujmy, odcedzamy, obieramy, rozdrabniamy.

 

Zagniatamy z mąką, 2 łyżeczkami soli, pieprzem, 2 łyżkami oliwy i drożdżami rozpuszczonymi w 300 ml letniej wody.

Wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.

Przekładamy na okrągłą, wysmarowaną oliwą blachę, układamy pomidory, kuleczki mozzarelli i cukinię.

Solimy, pieprzymy, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim, smarujemy roztworem z wody, oliwy i soli.

Odstawiamy na ok. 15 minut.

Pieczemy ok. 35-40 minut w 180C.

Najlepsza na gorąco!

Smacznego!


Włoska strona lata z Galbani

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress