PSTRĄG W SZPINAKOWO-MIGDAŁOWYM PESTO

Od jakiegoś czasu zdecydowanie częściej sięgam po ryby, niż po mięso.

Co prawda fanką mięsa absolutnie nigdy nie byłam, ale jakoś tak się przyjęło, że u mnie w domu ( i pewnie w wielu innych domach ) rybę jadło się tylko i wyłącznie w piątki.

Ja robię to zdecydowanie częściej i przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, udowadniając w domu, że ryby są przepyszne i zarażając domowników miłością do ich jedzenia.

Najczęściej gości u mnie pstrąg, który to jest taką tradycyjną i chyba najbardziej popularną w Polsce rybą – smażony lub pieczony w całości.

Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów!

Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto.

Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości smażonej skorce.

Taki smażony pstrąg ze szpinakowo-migdałowym pesto jest genialnym pomysłem zarówno na obiad, jak  kolację na ciepło.

W sezonie wiosenno-letnim świetnie sprawdzi się też na grilla!

Spróbujcie, a już zawsze będziecie przygotowywać go w domu!

Gwarantuję!

CIEKAWOSTKA!

Wiecie, że pstrągi Marinero dostępne są codziennie świeże we wszystkich sklepach sieci Biedronka?
Jest ona pewnym i zaufanym dystrybutorem tych ryb.

Pochodzą z gospodarstw ( farm ) naszych, lokalnych, polskich producentów zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych.

Świeży Pstrąg Patroszony Marinero pakowany jest w technologii MAP, która wraz z nieprzerwanym chłodzeniem zapewnia świeżość ryby.
Na opakowaniach bez problemu widoczna jest również data przydatności do spożycia.

 

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* Świeży Pstrąg Patroszony Marinero – 2 szt

* oliwa z oliwek – ok. 125 ml

* migdały bez skórki – 1 duża garść

* czosnek  – 3 ząbki

* szpinak – 2 duże garści

* sok z cytryny

* sól

* pieprz

* mąka migdałowa lub mielone migdały

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do blendera wlewamy oliwę i dodajemy migdały.

Dodajemy szpinak, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu ).

Blendujemy tak, by kawałki migdałów były jeszcze wyraźnie wyczuwalne.

Oczyszczone ryby nadziewamy pesto, oprószamy (panierujemy ) w mące migdałowej.

 

Smażymy na patelni grillowej na rumiano ( po kilku minutach delikatnie obracamy na drugą stronę ).

Podajemy na gorące delikatnie skropione sokiem z cytryny.

Smacznego!

Ps. do tego przepisu to właśnie pstrąg jest najlepszą rybą!

Przygotowuje się go szybko, jest smaczny i zdrowy – bogaty w białko i omega 3.

Idealny dla całej rodziny!

#naszpstrag #naszpstrąg #pstragmarinero #pstrągmarinero

INNE MOJE ULUBIONE POMYSŁY NA PSTRĄGA:

* z koperkiem, masłem i cytryną

* w płatkach migdałów

* zawijany w boczku

* pieczony w solnej skorupie

Polecam!

Wpis powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Producentów Ryb Łososiowatych wraz z partnerem handlowym –Jeronimo Martins Polska S.A. – właściciela sieci sklepów Biedronka oraz marki handlowej Marinero

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress