Od jakiegoś czasu zdecydowanie częściej sięgam po ryby, niż po mięso.
Co prawda fanką mięsa absolutnie nigdy nie byłam, ale jakoś tak się przyjęło, że u mnie w domu ( i pewnie w wielu innych domach ) rybę jadło się tylko i wyłącznie w piątki.
Ja robię to zdecydowanie częściej i przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, udowadniając w domu, że ryby są przepyszne i zarażając domowników miłością do ich jedzenia.
Najczęściej gości u mnie pstrąg, który to jest taką tradycyjną i chyba najbardziej popularną w Polsce rybą – smażony lub pieczony w całości.
Dziś pokażę Wam jeden ze swoich ulubionych przepisów!
Świeżego Pstrąga Patroszonego Marinero usmażyłam razem z dodatkiem szpinakowo-migdałowego pesto.
Delikatna panierka z mielonych migdałów nadała niesamowitej chrupkości smażonej skorce.
Taki smażony pstrąg ze szpinakowo-migdałowym pesto jest genialnym pomysłem zarówno na obiad, jak kolację na ciepło.
W sezonie wiosenno-letnim świetnie sprawdzi się też na grilla!
Spróbujcie, a już zawsze będziecie przygotowywać go w domu!
Gwarantuję!
CIEKAWOSTKA!
Wiecie, że pstrągi Marinero dostępne są codziennie świeże we wszystkich sklepach sieci Biedronka?
Jest ona pewnym i zaufanym dystrybutorem tych ryb.
Pochodzą z gospodarstw ( farm ) naszych, lokalnych, polskich producentów zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych.
Świeży Pstrąg Patroszony Marinero pakowany jest w technologii MAP, która wraz z nieprzerwanym chłodzeniem zapewnia świeżość ryby.
Na opakowaniach bez problemu widoczna jest również data przydatności do spożycia.
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* Świeży Pstrąg Patroszony Marinero – 2 szt
* oliwa z oliwek – ok. 125 ml
* migdały bez skórki – 1 duża garść
* czosnek – 3 ząbki
* szpinak – 2 duże garści
* sok z cytryny
* sól
* pieprz
* mąka migdałowa lub mielone migdały
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do blendera wlewamy oliwę i dodajemy migdały.
Dodajemy szpinak, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu ).
Blendujemy tak, by kawałki migdałów były jeszcze wyraźnie wyczuwalne.
Oczyszczone ryby nadziewamy pesto, oprószamy (panierujemy ) w mące migdałowej.
Smażymy na patelni grillowej na rumiano ( po kilku minutach delikatnie obracamy na drugą stronę ).
Podajemy na gorące delikatnie skropione sokiem z cytryny.
Smacznego!
Ps. do tego przepisu to właśnie pstrąg jest najlepszą rybą!
Przygotowuje się go szybko, jest smaczny i zdrowy – bogaty w białko i omega 3.
Idealny dla całej rodziny!
#naszpstrag #naszpstrąg #pstragmarinero #pstrągmarinero
INNE MOJE ULUBIONE POMYSŁY NA PSTRĄGA:
* z koperkiem, masłem i cytryną
* w płatkach migdałów
* zawijany w boczku
* pieczony w solnej skorupie
Polecam!
Wpis powstał we współpracy ze Stowarzyszeniem Producentów Ryb Łososiowatych wraz z partnerem handlowym –Jeronimo Martins Polska S.A. – właściciela sieci sklepów Biedronka oraz marki handlowej Marinero
No Comments