PIKANTNY KUSKUS Z WARZYWAMI I KIEŁBASĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Jesień to taki okres, kiedy zdecydowanie częściej sięgamy po dania rozgrzewające i jednogarnkowe.

Sycące gulasze, aromatyczne leczo, ukochana fasolka po bretońsku czy też różnego rodzaju zapiekanki i dania duszone królują w naszych kuchniach.

W mojej również!

Zainspirowana współpracą z marką Balcerzak przygotowałam dla Was przepis na na przepyszne danie jednogarnkowe inspirowane moim ostatnim urlopem na Djerbie ( ale też planowanym wyjazdem do Maroka! ).

Kuskus jak wiecie kocham miłością bezgraniczną i mówiłam o tym już nie jeden raz!

W połączeniu ze świeżymi pomidorami, pikantną harissą i przepysznymi kiełbaskami „Sławianki” Balcerzak tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze.

Danie rozgrzewające, sycące, aromatyczne, niesamowicie smaczne.

U mnie tej jesieni zagości jeszcze nie jeden raz.

Spróbujcie i Wy!

Ps. danie jest również genialnym pomysłem do lunchboxa!

 

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* kuskus – 1 szkl

* bulion warzywny – ok. 500 ml

* biała cebula – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* pasta harissa – 2 łyżki

* pomidory w puszce wraz z sosem – 1 puszka = 400 g

* „Slawianki” Balcerzak – 190 g / 1 op

* papryka czerwona, zielona, żółta – po 1 szt

* świeża natka pietruszki

* sok z cytryny

* sól, pieprz, kumin, kurkuma

* oliwa z oliwek

Sławianki” Balcerzak to kiełbaski wieprzowe o wysokiej zawartości mięsa.

Idealne do gotowania, smażenia, przygotowania na grillu i przyrządzania domowych hot-dogów.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Przygotowujemy składniki.

Kuskus zalewamy gorącym bulionem, odstawiamy do napęcznienia.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek oraz kumin i kurkumę, przesmażamy.

Wrzucamy pokrojone w kostkę papryki, przesmażamy.

Dodajemy pokrojone na plasterki kiełbaski „Sławianki”.

Dodajemy pastę harissa oraz pomidory wraz z całą zalewą – na wolnym ogniu dusimy, aż pomidory się rozpadną.

Wsypujemy kuskus, dokładnie mieszamy, aż całość się połączy i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Ja jeszcze dorzuciłam kilka pomidorków koktajlowych!

Dodajemy świeżą pietruszkę i podajemy na gorąco.

Ps. W Tunezji dodatkiem do wszystkiego jest świeża bagietka – tu również świetnie pasuje!

Smacznego!

WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ BALCERZAK

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress