NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Jesień i zima to okres pysznych szarlotek i ciast z jabłkami – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście.

Dziś mam dla Was przepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy.

Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i  puszystą pianką.

No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść!

Pycha! Ja też ją uwielbiam!

A Wy jakie szarlotki wolicie? Z kruszonką czy bez?

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

* jabłka – 2,5 kg ( obrane )

* masło – 200 g

* mąka pszenna – 750 g

* cukier – 1,5 szkl

* żółtko – 4 szt

* cynamon – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* buka tarta – 2 łyżki

* śmietana gęsta 18% – 3 łyżki

PIANKA:

*białko – 4 szt

* cukier – 0,5 szkl

* kisiel cytrynowy – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym.

Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule.

Jedną mrozimy ok 40 minut, drugą wałkujemy na cienki placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również wykładamy ).

Nakłuwamy, podpiekamy ok. 12-15 minut w 170C.

Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół szklanki cukru, cynamon ( nadmiar soku odlewamy ) oraz bułkę tartą.

Dokładnie mieszamy, wykładamy na podpieczony, lekko wystudzony spód.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier.

W momencie kiedy masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy,.

Pianę wyciągamy na jabłka, obficie posypujemy startym mrożonym ciastem.

Pieczemy ok. 55-60 minut w 170C ( na złoto ).

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress