NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Jesień i zima to okres pysznych szarlotek i ciast z jabłkami – na blogu znajdziecie ich kilka, a może nawet kilkanaście.

Dziś mam dla Was przepis na ulubiona szarlotkę mojej mamy.

Delikatne, kruche ciasto obficie pokryte dużą ilością jabłek z cynamonem i  puszystą pianką.

No i oczywiście duża ilość kruszonki, bez której szarotka nie mogłaby się obejść!

Pycha! Ja też ją uwielbiam!

A Wy jakie szarlotki wolicie? Z kruszonką czy bez?

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 24×28 )

* jabłka – 2,5 kg ( obrane )

* masło – 200 g

* mąka pszenna – 750 g

* cukier – 1,5 szkl

* żółtko – 4 szt

* cynamon – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* buka tarta – 2 łyżki

* śmietana gęsta 18% – 3 łyżki

PIANKA:

*białko – 4 szt

* cukier – 0,5 szkl

* kisiel cytrynowy – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym.

Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule.

Jedną mrozimy ok 40 minut, drugą wałkujemy na cienki placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również wykładamy ).

Nakłuwamy, podpiekamy ok. 12-15 minut w 170C.

Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół szklanki cukru, cynamon ( nadmiar soku odlewamy ) oraz bułkę tartą.

Dokładnie mieszamy, wykładamy na podpieczony, lekko wystudzony spód.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec powoli wsypując cukier.

W momencie kiedy masa będzie szklista wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy,.

Pianę wyciągamy na jabłka, obficie posypujemy startym mrożonym ciastem.

Pieczemy ok. 55-60 minut w 170C ( na złoto ).

Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Kinga
    13 grudnia 2018 at 18:59

    750 g mąki to ile szklanek?mąka zwykła pszenna dla domu czy pszenna tortowa?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      13 grudnia 2018 at 19:02

      Klasyczna zwykła mąka do ciasta kruchego ja używam typ 500.
      Proszę przeliczyć w przeliczniku – jest ich mnóstwo online.
      Ja używam wagi.

  • Reply
    Wiola
    20 stycznia 2019 at 18:02

    Pani Sylwio, czy robila Pani szarlotke z tego przepisu? Ja zrobilam to dzisiaj i jestem rozczarowana. Prosze zerknac na proporcje skladnikow. 750g maki? U mnie ciasto nie chcialo sie w ogole zagniesc, w koncu dodalam jeszcze troche masla, smietany i zoltko ale i tak bylo twarde, ciezkie. Poza tym chyba ta fotografia nie przedstawia szarlotki z przepisu.. Szkoda bo w moim przypadku zmarnowane skladniki i niepotrzebne nerwy..

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 stycznia 2019 at 18:12

      Zdjęcie PRZEDSTAWIA szarlotkę z przepisu i została ona dokładnie wykonana tak jak w przepisie, z takich składnikow.

  • Reply
    Ilona
    24 marca 2020 at 21:56

    Witam, ja również zgadzam się z przedmówczynią, ciasto jest bardzo twarde, bardzo ooo długo się je wyrabia… Co dla niego nie jest dobre. Ciasto kruche powinno być wykonywane w takich proporcjach : 3:2:1 (mąka, tłuszcz, cukier) wtedy wychodzi idealne, wystarczy połączyć składniki i zagnieść delikatne kilka razy, a to ciasto podane z Pani proporcji nijak chce współpracować, nie wiem może źle ugniatam, ale nie jest to pierwsze kruche jakie robię. Mam jeszcze pytanie ile min wyrabiała Pani ciasto? I w jaki sposób? Pozdrawiam

  • Reply
    Anonim
    26 kwietnia 2020 at 17:39

    Tak jak u poprzedniczek, ciasta nie dało się zagnieść. Dodałam 2x więcej śmietany i kilka łyżek zimnej wody. Nie dało się go rozwałkować więc trzeba było po troszku wypełniać formę więc koniec końców robiłam je 2,5 godz. Dodałam też o połowę mniej cukru niż w przepisie. Ale reszta wyszła znakomicie i było to NAJLEPSZE ciasto z jabłkami jakie jadłam w życiu.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      26 kwietnia 2020 at 22:53

      Sprawdzę w takim razie na dniach co ja tu namotałam ( bo musiałam coś namotać przy pisaniu ! ).
      Upiekę ciacho i poprawię .
      Bardzo się cieszę, że smakowało! No i , że się udało! :)))

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress