SERNIK CYTRYNOWY Z PANNA COTTĄ MANGO – bez białego cukru!

Co prawda do Świąt zostały nam jeszcze 3 tygodnie, ale wiem, że część z Was już rozmyśla nad tym, co zagości na świątecznych stołach.

Królować będą puszyste serniki, kruche szarlotki, rolady makowe, ciasta przekładane ( ja uwielbiam TO czeskie ) i wiele wiele innych dotąd niewypróbowanych słodkości!

Tak jak i Wy nie mogę się doczekać tego świątecznego krzątania po kuchni.

Dziś przybiegam z przepisem dla wszystkich wielbicieli serników!

Nie jest to jednak klasyczny sernik, a jego zdecydowanie zdrowsza wersja.

Biały cukier zastąpiłam tutaj cukrem brzozowym – ksylitolem, który w swojej ofercie ma Dr.Oetker, a smak podkręciłam aromatycznym ekstraktem cytrynowym.

Całość wieńczy panna cotta z mango!

Sernik wyszedł niesamowicie delikatny i kremowy.

Idealny do świątecznej kawy w rodzinnym gronie, ale nie tylko!

Gwarantuję, że będzie robił furorę przy każdej okazji, a ci, którzy cenią sobie zdrowsze zamienniki – na stale wprowadzą go do swojego słodkiego menu!

Spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( 20 cm )

* ser biały 3 x mielony – 500 g

* ksylitol Dr.Oetker – 0,5 szkl

* mąka pszenna – 2 płaskie łyżki

* jajko L – 3 szt

* śmietana 36% – 150 ml

* ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii Dr.Oetker – 1 łyżeczka

PANNA COTTA MANGO

* mango( pulpa ) – 250 g

– śmietana 36% – 250 g

– cukier brzozowy (ksylitol ) z Finlandii Dr.Oetker – 4 łyżki

– żelatyna – 12 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SERNIK:

Ser ucieramy ( najlepiej rózgą ) z cukrem brzozowym Dr. Oetker i mąką pszenną.

Dodajemy po jednym jajku, a następnie śmietanę 36% i ekstrakt cytrynowy Dr. Oetker.

Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 20 minut w 170C, a następnie ok. 30 minut w 150C.

PANNA COTTA MANGO:

Żelatynę mieszamy z 50 g zimnej wody, odstawiamy.

Śmietanę gotujemy z cukrem, lekko przestudzoną mieszamy z masą żelatynową i pulpą mango.

Lekko chłodzimy, wylewamy na upieczony, przestudzony sernik, zostawiamy na noc w lodówce.

Warto poczekać!

Jest przepyszny!

CIEKAWOSTKA!

Nie wiem czy wiecie, ale KSYLITOL to substancja słodząca naturalnego pochodzenia.

Ten prawdziwy, oryginalny otrzymywany jest z kory drzew liściastych z Finlandii.

Jest tak samo słodki jak cukier, ale zdecydowanie mniej kaloryczny – idealny dla osób będących na diecie oraz wegan i diabetyków.

Idealny do wszystkich ciast poza drożdżowymi, deserów na zimno, koktajli, szejków i codziennego słodzenia kawy czy herbaty.

Należy jednak wprowadzać go do diety stopniowo zaczynając od mniejszych ilości.

Marka Dr.Oetker w serii ZE ŚWIATA NATURY posiada także wiele innych produktów naturalnego pochodzenia.

Są to m.in. Cukier kokosowy z Indonezji, Laska Wanilii z Wysp Pacyfiku, Pasta waniliowa z wanilii Bourbon z Madagaskaru czy też Cukier trzcinowy z cynamonem z Cejlonu.

Sprawdźcie, bo warto!

https://e-oetker.pl/

Wpis powstał we współpracy z marką Dr. Oetker

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress