CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI

Już Wam wielokrotnie mówiłam, że moja mama od kiedy ja zaczęłam blogować z dużo większą przyjemnością piecze.

Piecze, wymyśla, kombinuje w kuchni i szuka inspiracji.

Tutaj na blogu też znajduje się całkiem sporo Jej wypieków.

Dziś przygotowała dla Was ciasto makowe z kremem budyniowym i brzoskwiniami.

Co prawda ja nie przepadam za tego typu ciastami, ale tego spróbowałam z przyjemnością!

I smakowało! Nawet bardzo!

Ciasto jest świetnym pomysłem np. na nachodzący Nowy Rok .

Z cała pewnością zrobi furorę na noworocznym stole i będzie idealnym pomysłem do kawki.

Spróbujcie i Wy!

Polecam!

SKŁADNIKI:

( 24×30 )

BISZKOPT:

* jajko – 5 szt

* cukier – 5 łyżek

* mąka pszenna – 5 łyżek

BISZKOPT MAKOWY:

* białko – 6 szt

* cukier puder -150 g

* mak – 150 g

* wiórki kokosowe – 150 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM BUDYNIOWY:

* żółtko- 6 szt

* cukier – 100 g

* mąka pszenna – 2 łyżki

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* esencja waniliowa – 1 łyżka

* mleko – 370 ml

* masło – 250 g

* brzoskwinie w puszce – ok. 250 g

* malibu lub inny likier kokosowy – 125 ml

DODATKOWO:

* podłużne biszkopty 

* malibu lub inny likier kokosowy

* czekolada mleczna + ok. 130 ml mleka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.

Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C. Rzucamy o ziemię po upieczeniu, studzimy.

BISZKOPT MAKOWY:

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy porcjami cukier, a następnie wiórki kokosowe, mak oraz proszek do pieczenia – delikatne, ale dokładnie mieszamy.

Pieczemy ok. 25-30 minut w 175C.

KREM BUDYNIOWY:

Żółtka ucieramy z cukrem i esencją waniliową.

Dodajemy obie mąki, wlewamy mleka i dokładnie miksujemy.

Podgrzewamy cały czas mieszając aż powstanie kremowy budyń, studzimy.

Masło ucieramy, dodajemy porcjami wystudzony budyń.

Wlewamy likier, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Do syropu z brzoskwiń dodajemy kilka łyżek likieru oraz wody – będzie do nasączenia.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt nasączamy syropem, smarujemy 2/3 kremu budyniowego, przykrywamy biszkoptem makowym i smarujemy resztą kremu.

Układamy podłużne biszkopty również nasączone w syropie.

Polewamy czekoladą rozpuszczoną z niewielką ilością mleka.

Odstawiamy do przegryzienia.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress