FIT CIASTO BANANOWE / CHLEBEK BANANOWY – bez tłuszczu, bez mąki, bez cukru, bez glutenu!

Część z Was ( szczególnie Ci, którzy bacznie obserwują mojego Instagrama – o TU! ), dobrze wie, że jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z siłownią!

Przygodę, która na bank prędko się nie skończy!

Wręcz przeciwnie – ja się dopiero rozkręcam!

Kondycje zawsze miałam fantastyczną, ale nigdy nie sądziłam, że trafię na siłownię.

Baaaaa … tym bardziej nie sądziłam, że ja się w tym miejscu totalnie zakocham!

Ale nie o tym!

W związku z moimi podbojami siłowni zmieniłam też troszkę swoją dietę i wprowadziłam do niej więcej zdrowych i wartościowych rzeczy.

Kombinuję też z FIT słodkościami.



 

Dziś zabieram Was smakiem na egzotyczny urlop!

.

.

.

Będzie bananowo!

To ciasto jest błyskawiczne!

Nie zawiera tłuszczu!

Nie zawiera mąki!

Nie zawiera cukru ( a jest słodkie! )

Jest bezglutenowe, jeśli użyjecie płatków bez glutenu!

Śmiało mogą się zajadać nim osoby będące na diecie!

Wspaniale smakuje sami, gorące prosto z pieca … albo z dodatkiem masła orzechowego!

To cudo!

Prawdziwe cudo!

Gorąco polecam!

SKŁADNIKI:

* płatki owsiane bezglutenowe – 2 szkl ( szkl = 250 ml )

* dojrzałe banany – 3 szt + 1 do dekoracji

* miód prawdziwy – 4 łyżki

* soda – 1 łyżeczka

* cynamon – 1 łyżeczka

* jajko L – 3 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Płatki owsiane mielimy na mąkę.

Dodajemy 3 miękkie banany, jajka, miód, sodę, cynamon.

Wszystko razem blendujemy.

Wylewamy do foremki wyłożonej papierem, układamy przekrojonego banana, możemy jeszcze oprószyć cynamonem.

Pieczemy ok. 35 minut w 170C z termoobiegiem.

Smacznego!

You Might Also Like

39 komentarzy

  • Reply
    Gonia
    6 marca 2020 at 00:46

    Jak może być to ciasto bez mąki skoro trzeba zmielić płatki na mąkę. Czyli w przepisie tak naprawdę jest MĄKA OWSIANA. A jeżeli ma to być dodatkowo ciasto bez glutenu to płatki muszą mieć oznaczenie, że są bezglutenowe

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 marca 2020 at 09:03

      Zgadza się.
      Ja używałam bezglutenowych . Dodam takie info w przepisie. Dzięki za czujność.

      Pozdrawiam serdecznie!

  • Reply
    B e r
    6 marca 2020 at 07:21

    Fajny przepis, ale chyba lepiej zamienić płatki owsiane na jaglane, bo w owsianych jest gluten ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 marca 2020 at 09:04

      Zgadza się.
      Ja używałam bezglutenowych . Dodam takie info w przepisie. Dzięki za czujność.
      Robiłaś na jaglanych? Chętnie się dowiem jak wychodzi :))

  • Reply
    Magda
    6 marca 2020 at 08:52

    Po co każde zdanie we wstępie kończysz wykrzyknikiem? Przez to niezdrowe podniecenie odechciewa się dalej czytać sam przepis…

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 marca 2020 at 09:02

      Bo taki mam sposób pisania :) Nie tylko w tym poście. Nikogo absolutnie nie zmuszam do zaglądania tutaj :)
      Pozdrawiam.
      Miłego dnia!

    • Reply
      Ania
      6 marca 2020 at 11:58

      A co z jajkami?

  • Reply
    Estera
    6 marca 2020 at 20:38

    Miałaby Pani propozycje na słodkości bez jajka, glutenu, nabiału, orzechów i cukru? Wiem,wymagania duże,ale sama próbuję coś kombinować i efekty są różne.

  • Reply
    Dora
    6 marca 2020 at 20:38

    Jak zmielić płatki owsiane? Kiedyś próbowałam to zrobić w maszynce do mielenia elektrycznej i zatkało bęben i pękło sprzęgiełko ślimaka… ;-p

  • Reply
    M.
    7 marca 2020 at 09:14

    Przepraszam ale co to są miękkie jajka? :(

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 marca 2020 at 09:11

      Miało być 3 miękkie banany , jajka … – już poprawiam!

  • Reply
    Anonim
    7 marca 2020 at 10:46

    Robię dziś :)

  • Reply
    Iwona
    8 marca 2020 at 01:05

    Nie lepiej dodać mąkę owsianą bezglutenową i co oznacza …dodajemy trzy miękkie,jajka…?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 marca 2020 at 09:10

      Miało być 3 miękkie banany , jajka … – już poprawiam!

    • Reply
      Ania
      22 maja 2020 at 09:50

      To już któryś przepis z tego bloga, który nie wyszedł. Wszystko według przepisu….

      • Reply
        Ostra na Słodko
        22 maja 2020 at 09:56

        Szkoda. Wszystkim do tej pory wychodzi :)))
        Nie polecam w takim razie więcej przepisów ode mnie – szkoda Twoich składników ;)

  • Reply
    Joanna
    8 marca 2020 at 07:51

    Co znaczy że dodajemy „miękkie jajka”? Mają być ugotowane na miękko czy o co chodzi?
    Pozdrawiam!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 marca 2020 at 09:09

      Miało być 3 miękkie banany , jajka … – już poprawiam!

  • Reply
    Iza
    9 marca 2020 at 10:17

    A na ilość zblendowanego ciasta jakiej użyć foremki?

  • Reply
    Alicja
    10 marca 2020 at 06:33

    Czy miód musi być lejacy??

  • Reply
    Ania
    10 marca 2020 at 22:51

    Czy można dodać posiekane orzechy włoskie czy wpłynie to na konsystencję ciasta? I czy można zamienić miód na ksylitol?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 marca 2020 at 00:47

      Konsystencja zmieni się na bardziej zbitą, troszkę mniej puszysta, ale śmiało można!

  • Reply
    Alicja
    11 marca 2020 at 20:15

    Pycha 😍 dzisiaj zrobiłam. Super przepis i mega cudowne ciasto 🙂

  • Reply
    Sylwia
    20 marca 2020 at 11:25

    Pisze pani ze 2 szklanki płatków owianych zmielić a jesli ja nam juz mąkę owsiana to ile trzeba dać tez 2 szklanki?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 marca 2020 at 11:33

      Jeśli dodajemy gotową mąkę dodajemy niecałe 2 szklanki.

    • Reply
      Dami
      8 maja 2020 at 21:22

      Ja dałam 250 g.

  • Reply
    Tynka
    20 marca 2020 at 12:11

    Ile kalorii ma to ciasto?

  • Reply
    Ania
    23 marca 2020 at 22:10

    Ciasto wyszło puszyste, mało słodkie, ślicznie pachnie bananami. Wahałam się czy dać banana na wierzchu, ale zdecydowanie TAK, podbija bananowiec ciasta. Jemy właśnie lekko ciepłe :))

  • Reply
    Aneta
    8 kwietnia 2020 at 18:54

    Musi być termoobieg ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 kwietnia 2020 at 22:22

      Nie musi. Może być bez ale troszkę dłużej pieczemy :)))

  • Reply
    Ewelina
    21 kwietnia 2020 at 10:53

    Czy to ciasto uda się w tortownicy? Wiem z doświadczenia, że np. marchewkowiec pieczony w tortownicy musi długo siedzieć w piekarniku, żeby środek przestał być surowy, więc podejrzewam, że w przypadku ciasta z bananów może być jeszcze trudniej, bo są cięższe… Jak Pani sądzi?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 kwietnia 2020 at 10:57

      Dokładnie tak.
      Udać się uda , ale polecam piec w niższej temperaturze a dlużej – by środek miał szansę się dopiec <3
      Dostałam mnóstwo zdjęć robionych właśnie w tortownicach od czytelników.
      Polecam, bo ciacho pyszne!

  • Reply
    Tomek
    21 kwietnia 2020 at 18:15

    Skusił mnie tytuł „bez cukru” a tutaj cztery łyżki cukru!!!
    Tak na marginesie, dodawanie miodu do wypieków jest bez sensu bo w wysokiej temperaturze miód traci wszystkie swoje właściwości zdrowotne i ma wiecej kalorii niz zwykły biały cukier. Szkoda miodu do wypieków.

  • Reply
    Dami
    8 maja 2020 at 21:20

    A mi smakowało i wyszło na płatkach gryczanych 😉
    Wrzuciłam tez mojej roboty czekoladę wege. Mniam.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress