WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków

Dobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata.

Dziś zabieram Was tam, gdzie z całą pewnością dawno nie byliśmy – na Węgry.

Flaga Węgier – Wikipedia, wolna encyklopedia

Przygotowałam dla Was przepis na jedno z najbardziej popularnych węgierskich dań, jakim są langosze.

Włosi mają swoją pizzę, a Węgrzy nie mniej smaczne właśnie langosze.

 

Langosz, którego węgierska nazwa lángos pochodzi od słowa láng oznaczającego płomień, przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach.

Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie.

Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju.

Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej.

Langosz podawany jest najczęściej z czosnkiem, śmietaną i serem.

Jest to taki klasyczny węgierski fast-food, sprzedawany w specjalizujących się w jego przygotowaniu budkach, umiejscowionych najczęściej w centrach miast lub przy dworcach.

Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami.

Placki te są bardzo popularne na Węgrzech, Słowacji, Czechach oraz m.in. w Polsce w Cieszynie.

Ja przygotowałam je w klasycznej wersji, z ciasta bez dodatku ziemniaków ( jest tak samo popularna, jak ta z ziemniakami ).

Podałam oczywiście  czosnkiem, kwaśną śmietaną i żółtym serem – pycha!

To danie na bank zagości u mnie na stałe!

Gorąco polecam!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( 6 szt )

* mąka pszenna – 250 g

* mleko – 180 ml

* olej – 2 łyżki

* cukier – 1 płaska łyżeczka

* sól – 1 płaska łyżeczka

* świeże drożdże – 20 g

DODATKOWO:

* śmietana kwaśna 18%

* ser żółty

* czosnek – 4-5 ząbków

* olej do smażenia / oliwa

* mąka do podsypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko podgrzewamy ( nie możemy być gorące ), dodajemy świeże drożdże i cukier.

Odstawiamy na ok. 15 minut.

Czosnek przeciskamy przez praskę – dodajemy 5-6 łyżek oleju, odstawiamy do lodówki ( będzie do podania ).

Mąkę przesiewamy z solą do miski.

Dodajemy podrośnięty zaczyn, wyrabiamy ręcznie ( ok. 20 minut ) lub robotem – ciasto po dobrym wyrobieniu będzie łatwo odklejało się od ręki.

Do wyrobionego dodajemy 3 łyżki oleju i jeszcze raz chwilę wyrabiamy.

Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu urywamy po kawałku, wyrabiamy w palcach, formujemy placki ( polecam robić nie za duże – będą się lepiej smażyły ).

Odstawiamy na natłuszczoną blachę, przykrywamy na ok. 10 minut.

Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju – polecam smażyć na wolnym ogniu, by miały szansę równomiernie się smażyć.

Odsączamy delikatnie na papierowym ręczniku.

Podajemy z czosnkiem, kwaśną śmietaną i tartym serem.

Ja jeszcze górę delikatnie oprószyłam solą.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress