Jednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób.
Ciasto oczywiście również nie wymaga pieczenia , dlatego nadaje się dla tych z Was , którzy nie lubią długo przesiadywać w kuchni.
Chrupiące herbatniki przełożone delikatnym i niesamowicie smacznym kremem budyniowym napewno znajdą wielu wielbicieli!
Zobaczcie jakie to proste!
SKŁADNIKI:
KREM :
* mleko – 500 ml
* żółtko – 2 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki ( nie czubate )
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki ( nie czubate )
* masło – 100 g
* cukier – 5 łyżek
DODATKOWO :
* herbatniki – ok. 50 szt
* galaretka brzoskwiniowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
KREM :
Z 500 ml mleka odlewamy 1 szklankę ,a resztę zagotowujemy z cukrem.
Do odlanego dodajemy mąkę i żółtka , a wszystko to dokładnie razem mieszamy.
Dokładnie wymieszane wlewamy powoli do gotującego się mleka cały czas energicznie mieszając.
Powstały budyń odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
Ucieramy masło i nie przerywając dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu.
Galaretkę przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu / zostawiamy do tężenia.
CAŁOŚĆ :
Na blasze ( moja miała 20×26 ) ( najlepiej z wyciąganym dnem / lub wyłożonej papierem do pieczenia ) układamy warstwę herbatników.
Na herbatniki wykładamy 1/3 kremu a następnie przykrywamy drugą warstwą kremu – tak do wykończenia składników.
Na ostatnią warstwę herbatników wylewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na ok.3 godziny.
Smacznego!
5 komentarzy
Kasia
7 września 2013 at 14:09wygląda trochę jak tort czeski:-)
Anna R.
13 października 2014 at 22:51Chyba trochę przesadzasz z tą instrukcją jak się gotuje budyń. Reszta jest w porządku.
Ostra na Słodko
14 października 2014 at 06:38Kochana , uwierz , że nie dal wszystkich jest to wystarczająco jasne i co kilka dni dostaję jakaś wiadomośc o budyń ( czy to z tego czy innego przepisu ). :)
Anonim
7 listopada 2014 at 14:36Mdle jakies takie nie za fajne
CIASTO MAKOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM - na herbatnikach / bez pieczenia
29 października 2015 at 08:07[…] odmianę od moich ulubionych ciast budyniowych , jest to ciasto z kremem grysikowym, czyli takim z kaszy […]