Sezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?
Ależ skąd!
Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!
Niesamowicie puszyste, delikatne, miękkie i pachnące!
Najlepsze ciasto ucierane ze śliwkami!.
Ps. Ciasto ucierane ze śliwkami zwykle znika gorące prosto z piekarnika!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 2 szkl
* cukier – 1 szkl
* masło – 250 g
* jajko – 4 szt
* sól – 1 szczypta
* mleko – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* śliwki – ok. 700 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch.
Wlewamy roztopione wcześniej i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy odrobinę mleka.
Wszystko razem cały czas miksujemy.
Wylewamy na blachę ( ok. 25x30cm ) i układamy przekrojone , wypestkowane śliwki.
Pieczemy ok. 50-65 minut / 170C do suchego patyczka ).
Zajadamy!
Smacznego!
17 komentarzy
Muffinki czekoladowo - śliwkowe
14 maja 2014 at 16:06[…] wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich […]
Ucierane na kefirze z brzoskwiniami
15 maja 2014 at 14:49[…] Jak już wielokrotnie powtarzałam zarówno tutaj , jak i na swoim fanpage : uwielbiam ucierane ciasta! […]
Kasia
20 sierpnia 2014 at 09:00Najlepszy, najszybszy, najprostszy przepis świata.
POLECAM !!!
Pychotka !!!
tylko ja dodaję mniej proszku do pieczenia, 3 łyżeczki wydają mi się za dużo, był zbyt wyczuwalny w smaku jak dla mnie.
Ostra na Słodko
20 sierpnia 2014 at 09:39Cieszę się , że tak smakuje :)))))) :*
Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
12 września 2014 at 19:10[…] z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami … knedle …Waszą ulubioną […]
Aga
15 lipca 2015 at 22:10Czy zamiast kefiru można dodać jogurt?
Ostra na Słodko
18 lipca 2015 at 07:15Można :)) ALe delikatniejsze jest z kefirem :)
Anonim
27 sierpnia 2015 at 13:01Wyszeszedl mi zakalec :( buuuu
KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI - dietetyczne - BE FIT!
10 października 2015 at 21:26[…] już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką, muffinki i różne inne […]
Anonim
25 lipca 2016 at 18:29Ile g szklanka 200 czy 250 g?
Ostra na Słodko
25 lipca 2016 at 18:35Zwykła , najzwyklejsza – 250 ML ( nie g ) :)
Ola
13 sierpnia 2017 at 12:35Sluwka mi opadla na sam spod ciasta…hmm pozatym pyszne
ala
18 sierpnia 2018 at 23:32tragedia, odradzam…po upieczeniu dopiero teraz do mnie doszło, jak można na kostke masla tylko 2 szklanki maki. TRAGEDIA
Ostra na Słodko
19 sierpnia 2018 at 11:45Przepis 100% jest dobry i sprawdzony wielokrotnie.
Więc nie on jest tragedią, ale widocznie coś z Twoim pieczeniem nie tak :)
Marzena
7 września 2020 at 10:51Przepis rewelacja. Wypróbowany kilkukrotnie. Ciasto delikatne , puszyste, rozpływające się w ustach. Gorąco polecam 😊
Ostra na Słodko
7 września 2020 at 10:59Bardzo bardzo miło to słyszeć! :)))))
Ania
7 września 2020 at 18:00Właśnie piekę kolejny raz ciasto z tego przepisu – jest wspaniałe, zawsze wychodzi i co najważniejsze – w końcu jakiś przepis idealnie na moją foremkę :P Dziękuję za ten przepis i kłaniam się nisko ;*