CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI – NAJLEPSZE!

Sezon śliwkowy bez ciasta ucieranego?

Ależ skąd!

Jest ono obowiązkowe i to przynajmniej raz w tygodniu!

Niesamowicie puszyste, delikatne, miękkie i pachnące!

Najlepsze ciasto ucierane ze śliwkami!.

Ps. Ciasto ucierane ze śliwkami zwykle znika gorące prosto z piekarnika!

  

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 2 szkl
* cukier – 1 szkl
* masło – 250 g
* jajko – 4 szt
* sól – 1 szczypta
* mleko – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* śliwki – ok. 700 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch.

Wlewamy roztopione wcześniej i wystudzone masło, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy odrobinę mleka.

Wszystko razem cały czas miksujemy.

Wylewamy na blachę ( ok. 25x30cm ) i układamy przekrojone , wypestkowane śliwki.

Pieczemy ok. 50-65 minut / 170C do suchego patyczka ).

Zajadamy!

Smacznego!

A jeśli zamiast ciasta ucieranego wolicie drożdżowe , to TUTAJ macie na nie przepis!

Równie pyszne!

 

 

You Might Also Like

17 komentarzy

  • Reply
    Muffinki czekoladowo - śliwkowe
    14 maja 2014 at 16:06

    […] wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich […]

  • Reply
    Ucierane na kefirze z brzoskwiniami
    15 maja 2014 at 14:49

    […] Jak już wielokrotnie powtarzałam zarówno tutaj , jak i na swoim fanpage : uwielbiam ucierane ciasta! […]

  • Reply
    Kasia
    20 sierpnia 2014 at 09:00

    Najlepszy, najszybszy, najprostszy przepis świata.
    POLECAM !!!
    Pychotka !!!
    tylko ja dodaję mniej proszku do pieczenia, 3 łyżeczki wydają mi się za dużo, był zbyt wyczuwalny w smaku jak dla mnie.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 sierpnia 2014 at 09:39

      Cieszę się , że tak smakuje :)))))) :*

  • Reply
    Muffinki jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
    12 września 2014 at 19:10

    […] z nich ciasta ( ucierane i drożdżowe ) … Pleśniaka ze śliwkami …  knedle …Waszą ulubioną […]

  • Reply
    Aga
    15 lipca 2015 at 22:10

    Czy zamiast kefiru można dodać jogurt?

  • Reply
    Anonim
    27 sierpnia 2015 at 13:01

    Wyszeszedl mi zakalec :( buuuu

  • Reply
    KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI - dietetyczne - BE FIT!
    10 października 2015 at 21:26

    […] już oczywiście ciasta z ich dodatkiem – ucierane i drożdżowe , robiłam krem zwany czekośliwką, muffinki i różne inne […]

  • Reply
    Anonim
    25 lipca 2016 at 18:29

    Ile g szklanka 200 czy 250 g?

  • Reply
    Ola
    13 sierpnia 2017 at 12:35

    Sluwka mi opadla na sam spod ciasta…hmm pozatym pyszne

  • Reply
    ala
    18 sierpnia 2018 at 23:32

    tragedia, odradzam…po upieczeniu dopiero teraz do mnie doszło, jak można na kostke masla tylko 2 szklanki maki. TRAGEDIA

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 sierpnia 2018 at 11:45

      Przepis 100% jest dobry i sprawdzony wielokrotnie.
      Więc nie on jest tragedią, ale widocznie coś z Twoim pieczeniem nie tak :)

  • Reply
    Marzena
    7 września 2020 at 10:51

    Przepis rewelacja. Wypróbowany kilkukrotnie. Ciasto delikatne , puszyste, rozpływające się w ustach. Gorąco polecam 😊

  • Reply
    Ania
    7 września 2020 at 18:00

    Właśnie piekę kolejny raz ciasto z tego przepisu – jest wspaniałe, zawsze wychodzi i co najważniejsze – w końcu jakiś przepis idealnie na moją foremkę :P Dziękuję za ten przepis i kłaniam się nisko ;*

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress