Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną!
Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej!
Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego “mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad, jak i np. danie na imprezę.
Gwarantuję , że każdy z przyjemnością zje dodatkową porcję i jeszcze będzie oblizywał się ze smakiem!
A jeśli lubicie takie słodko -ostre smaki to spróbujcie też Dorsza po seczuańsku : https://ostra-na-slodko.pl/2015/02/06/biala-ryba-po-seczuansku/
Równie pyszny!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* filet z dorsza – 200 g
* mąka pszenna – 60 g
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* jajko – 1 szt
* oliwa – 1 łyżka
* mleko – 4 łyżki
SŁODKI SOS CHILI:
* świeża chili – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
* ocet winny – 1 łyżeczka
* sos sojowy ciemny – 2 łyżki
* papryka ostra – 1 szczypta
* woda – 2 łyżki
* cukier puder – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
RYBA:
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, robimy dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko.
Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ).
SŁODKI SOS CHILI:
Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy.
Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder.
Podgrzewamy ok. 4-5 minut.
Podajemy gorące z rybką!
Smacznego!
4 komentarze
Daria
27 maja 2015 at 19:32Cześć :) Zrobiłam dzisiaj na obiad rybkę z tego przepisu. No i mąż mówił, że wszystko spoko tylko sosu za mało :) Bo tak mu smakował. I jutro na obiad zażyczył sobie to samo :) Mi też bardzo smakowało :)
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE
2 czerwca 2015 at 23:17[…] moją ulubioną, białą rybę – dorsza, którego połączyłam z fantastycznym sosem zrobionym z dwóch czekolad – białej i […]
BACALAO AL AJO ARRIERO - dorsz z czosnkiem w pomidorach / kuchnia hiszpańska
20 listopada 2015 at 11:22[…] danie z dorsza z dużą ilością czosnku ( a wiecie, że ja lubię czosnek :D ) i […]
ROLADKI Z DORSZA NA OSTRO Z PIECZONYMI POMIDORAMI
6 maja 2016 at 11:19[…] Przygotowałam ją w formie roladek i połączyłam z ukochanymi tajskimi smakami. […]