CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI

Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis inspirowany moją ukochaną kuchnią orientalną!

Będzie Ostro i będzie Słodko – czyli tak jak lubię najbardziej!

Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego “mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad, jak i np. danie na imprezę.

Gwarantuję , że każdy z przyjemnością zje dodatkową porcję i jeszcze będzie oblizywał się ze smakiem!

A jeśli lubicie takie słodko -ostre smaki to spróbujcie też Dorsza po seczuańsku : /2015/02/06/biala-ryba-po-seczuansku/

Równie pyszny!

Polecam!

ryba po tajsku , ryba po chinsku , ryba w slodkim sosie chili , dorsz na ostro , kuchnia orientalna , latwe przepisy , blog kulinarny (3)xxx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z dorsza – 200 g

* mąka pszenna – 60 g

* proszek do pieczenia -1 łyżeczka

* jajko – 1 szt

* oliwa – 1 łyżka

* mleko – 4 łyżki

SŁODKI SOS CHILI:

* świeża chili – 1 szt

* czosnek – 2 ząbki

* koncentrat pomidorowy – 3 łyżki

* ocet winny – 1 łyżeczka

* sos sojowy ciemny – 2 łyżki

* papryka ostra – 1 szczypta

* woda – 2 łyżki

* cukier puder – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

RYBA:

Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia, robimy dołek, wbijamy żółtko i wlewamy łyżkę oleju oraz mleko.

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 minut, a następnie dodajemy ubite na sztywno białko.

Oczyszczoną i pokrojoną na kawałki rybę zanurzamy w cieście, smażymy w woku na bardzo mocno rozgrzanym oleju ( do miękkości ).

SŁODKI SOS CHILI:

Z woka zlewamy olej, zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy.

Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder.

Podgrzewamy ok. 4-5 minut.

Podajemy gorące z rybką!

Smacznego!