Mamcia znów zażyczyła sobie sernik – no więc jest! :D
Tym razem dogodziłam jej fantastycznym sernikiem kokosowym, jakiego tu do tej pory jeszcze nigdy nie było.
Delikatne kakaowe ciasto pokryte kremową, rozpływającą się w ustach serową masą zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości!
Jest to jeden z tych serników, po którego kawałek każdy sięgnie z przyjemnością.
Śmiem twierdzić, że jeden z najlepszych serników jakie robię! Ha! :D
Jest idealnym pomysłem do niedzielnej, popołudniowej kawki, na imieniny i każdą inną okazję, w której chcemy dogodzić sobie pysznościami.
Koniecznie spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 22×28)
CIASTO:
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* jajko – 4 szt
* cukier – 1 szkl
* kakao – 3 łyżki
* woda – 5 łyżek
* masło – 250 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cukier waniliowy – 1 op
MASA SEROWA:
* ser 3xmielony – 700 g
* masło – 200 g
* cukier – 0,5 szkl
* budyń waniliowy – 1 op
* śmietana 18% kwaśna – 4 łyżki
* jajko – 4 szt
* wiórki kokosowe – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Miękkie masło, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut, odlewamy 0,5 szkl ( na polewę ), resztę studzimy.
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy – miksujemy.
Na koniec dodajemy piankę ubitą z białek.
MASA SEROWA:
Jajka , cukier oraz masło miksujemy, a następnie dodajemy ser, śmietanę i budyń.
Pod koniec miksowania wsypujemy wiórki kokosowe.
CAŁOŚĆ:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 3/4 ciasta, a następnie masę serową.
Przykrywamy resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 40 minut.
Studzimy i polewamy czekoladą!
Smacznego!
8 komentarzy
Sernik puszysty
25 listopada 2015 at 21:46[…] wiecie mam w domu wielką wielbicielkę SERNIKÓW i to dla Niej najczęściej przygotowuję te […]
SERNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM, KARMELOWYMI ORZECHAMI I WŁOSKĄ BEZĄ
3 stycznia 2016 at 18:26[…] z najlepszych serników jakie robię i jakie […]
Anonim
23 grudnia 2016 at 10:21Czy ten sernik z termoobiegiem czy bez .Pozdrawiam
Ostra na Słodko
23 grudnia 2016 at 10:39Z .
Pod koniec ( ostatenie 10-15 minut gasze termoobieg )
Renata
5 października 2017 at 09:40I pieczemy dół z termoobiegiem czy sam termoobieg? Jaki ser najlepiej użyć?
Ostra na Słodko
5 października 2017 at 09:43Tak, dół z termoobiegiem ( ostatnie ok. 15 minut wyłączam termoobieg )
Prawdziwy ser tłusty – do mielenia.
Jeśli wiaderkowy to gęsty, bardzo kremowy np. Wloszczowa
Megi
25 marca 2018 at 13:59Pani Sylwio, blacha o jakich wymiarach? Szykuję się do świątecznych wypieków. Pozdrawiam :)
Ostra na Słodko
25 marca 2018 at 14:11Rozmiar blachy podany przy składnikach :) Będzie pysznie!