Moja mama totalnie zakochała się w kremie z serków danio z TEGO przepisu.
Ostatnio na weekend przygotowała kolejne ciasto z jego dodatkiem, a ja oczywiście podkradłam kilka kawałków do zdjęć!
Tym razem krem cytrynowy stał się dodatkiem do tak lubianego przez Was ( i przeze mnie oczywiście! ) biszkoptu szpinakowego.
Powstało ciasto lekkie, pyszne i łatwe!
Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki!
Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę, a ci, którzy do tej pory bali się szpinakowych biszkoptów – sami spróbują je zrobić!
Spróbujcie!
Czekam na Wasze zdjęcia!
SKŁADNIKI:
( 24 X 26 )
BISZKOPT SZPINAKOWY:
* jajko L – 5 szt
* cukier – 150 g
* olej np. rzepakowy – 150 ml
* świeży szpinak ( liście ) – 120 g
* mąka pszenna- 260 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM:
* serek „Danio” – 560 g
* śmietana 30% słodka – 600 ml
* galaretka cytrynowa – 1 op
BISZKOPT SZPINAKOWY:
Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!
Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.
Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.
Pieczemy ok. 35-40 minut/160C.
Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty.
KREM:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.
CAŁOŚĆ:
Jeśli chcemy możemy delikatnie nasączyć biszkoptowe blaty!
Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy kremem, wygładzamy, przykrywamy drugim biszkoptowym blatem, dociskamy, odstawiamy do schłodzenia.
Pycha!
No Comments