CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM

Moja mama totalnie zakochała się w kremie z serków danio z TEGO przepisu.

Ostatnio na weekend przygotowała kolejne ciasto z jego dodatkiem, a ja oczywiście podkradłam kilka kawałków do zdjęć!

Tym razem krem cytrynowy stał się dodatkiem do tak lubianego przez Was ( i przeze mnie oczywiście! ) biszkoptu szpinakowego.

Powstało ciasto lekkie, pyszne i łatwe!

Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki!

Gwarantuję, że każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę, a ci, którzy do tej pory bali się szpinakowych biszkoptów – sami spróbują je zrobić!

Spróbujcie!

Czekam na Wasze zdjęcia!

SKŁADNIKI:
( 24 X 26 )

BISZKOPT SZPINAKOWY:

* jajko L – 5 szt

*  cukier – 150 g

*  olej np. rzepakowy – 150 ml

*  świeży szpinak ( liście ) – 120 g

* mąka pszenna- 260 g

*  proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM:

* serek „Danio” – 560 g

* śmietana 30% słodka – 600 ml

* galaretka cytrynowa – 1 op

BISZKOPT SZPINAKOWY:

Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!

Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.

Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.

Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.

Pieczemy ok. 35-40 minut/160C.

Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty.

KREM:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę.

CAŁOŚĆ:

Jeśli chcemy możemy delikatnie nasączyć biszkoptowe blaty!

Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy kremem, wygładzamy, przykrywamy drugim biszkoptowym blatem, dociskamy, odstawiamy do schłodzenia.

Pycha!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress