CHACZAPURI IMERULI

 
 Chaczapuri 
 
To jedna z potraw kuchni gruzińskiej, równie ważna dla Gruzinów jak pizza dla Włochów, knedle dla Czechów czy tortilla dla Hiszpanów.
 
Występuje w formie zapiekanego placka z serem.
 
Można przyrządzać je na kilka sposobów, m.in. :
– chaczapuri adżaruli – chaczapuri adżarskie
 ( z serem i jajkiem )
– chaczapuri imeruli – chaczapuri imeretyńskie 
( w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli )
 
Może być podawane również z dodatkami, na przykład z sosem adżika.
 
 

Ja pierwsze chaczapuri jadłam ok.8-9 lat temu , kiedy to dopiero wchodziła do Krakowa moda na gruzińskie restauracje .

 

Dziś zrobiłam najprostszą wersję ( zarówno ciasta , jak i nadzienia ), ale właśnie tę, którą lubię najbardziej!

 

Takie chaczapuri imeruli jest świetnym pomysłem na kolację albo imprezową przekąskę!
 
Koniecznie wypróbujcie!
 
 

 chaczapuri , ieruli , imeryjskie , kuchnia gruzinska , gruzinski placek z sere , ostra na slodko (1)xxx  
 
 
 

SKŁADNIKI:

( 6 szt )

CIASTO:
* mąka – 2 szkl
* sól – 0,5 łyżeczki
* cukier – 0,5 łyżeczki
* kefir – 220 ml
* proszek do pieczenia – 1 szczypta

FARSZ:
* różne rodzaje sera ( najlepiej słonego ) – 400 g ( np. feta, mozzarella, cheddar  )
* jajko – 1 szt
* mąka – 1 łyżka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 

W misce mieszamy mąkę, sól, cukier , proszek do pieczenia, dodajemy kefir i zagniatamy miękkie, gładkie ciasto ( Jeśli lepi się do rąk musimy zwiększyć ilość mąki )

Ciasto nakrywamy i odczekujemy 20-30 minut, a następnie dzielimy na 6 części i formujemy kulki.

Każdą rozwałkowujemy na okrągłe placki o średnicy ok.20cm.

Farsz dzielimy na 6 części, układamy na placku i zamykamy , tak jak to pokazano na obrazku

 
 
 
 
 

Dobrze sklejamy brzegi, patelnię rozgrzewamy, lecz nie smarujemy tłuszczem.

Kładziemy chaczapuri i zmniejszamy ogień, przykrywamy i pieczemy 4 minuty ( tak z każdej strony ).

Gotowe smarujemy masełkiem. 

 
chaczapuri , ieruli , imeryjskie , kuchnia gruzinska , gruzinski placek z sere , ostra na slodko (2)xxx
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

16 komentarzy

  • Reply
    Maggie
    30 lipca 2012 at 13:17

    Probowalam i bylam zachwycona, ale w domu jeszcze nie robilam. Musze koniecznie nadrobic :)

  • Reply
    AZgotuj!
    30 lipca 2012 at 13:51

    Uwielbiam to:)

  • Reply
    Viola
    30 lipca 2012 at 22:42

    Ekstra!!!! Koniecznie muszę zrobić!

  • Reply
    shinju
    30 lipca 2012 at 23:33

    Też sama jeszcze nie robiłam. Ale muszę spróbować :)

  • Reply
    Ostra Na Słodko
    31 lipca 2012 at 08:45

    Polecam!!!

  • Reply
    Joanna Skoraczyńska
    31 lipca 2012 at 09:34

    Pierwszy raz słyszę o takim przepisie, ale to strasznie ciekawy placek. Chętnie bym go spróbowała najpierw w jakieś knajpce, ale u nas w Łodzi o gruzińską knajpę trudno:-(

  • Reply
    Ostra Na Słodko
    31 lipca 2012 at 22:51

    W Krk jest ich pełno i mają naprawdę ciekawe i smaczne jedzenie!

    Przepis na ten domowy jest łatwy i zawsze wychodzi.
    A jak ktoś lubi fetę to będzie mu smakowac , bo ciasto jest raczej neutralne w smaku:)

    Polecam!

  • Reply
    Królik
    17 września 2012 at 21:42

    Witam
    Chaciapuri Gruzini robią z ciasta drożdzowego, te z fasolą nazywa się Chaciapuri lobiani(to nie sama fasola). Gruzini używaj sera o nazwie Suguni u nas nie ma takeigo sera więc najlepszym wyjściem jest połąćzyć ser fete z żółtym miękkim serem i wyrobić masę serową ręką (nie dodaje się jajka do środka). Z całym szacunkiem ale sieć „Chaczapuri” jest marną imitacją kuchni gruzińskie. Żyję z Gruzinem i wiem że ich kuchnia jest dużo lepsza:)
    Polecam ARGO w Warszawie na Piwnej 46 właścicielem jest stary Gruzin. Pozdrawiam

  • Reply
    Anonymous
    22 października 2012 at 22:51

    Co takie grube te Chaczapuri ?? To ma byb Gruzińska Pizza :) Polecam rozwałkowanie

  • Reply
    Anonymous
    2 marca 2013 at 23:12

    Chaczapuri imeretyńskie jest okrągłe podobnie jak nie wymienione megrelskie, w którym na wierzchu jest jeszcze dodatkowy ser. Z nadzieniem fasolowym to lobiani. W kopertę zawijane jest penowani z ciasta francuskiego. Do chaczapuri można dodać dowolny ser – najlepiej taki, który po podgrzaniu się ciągnie lub topi i nie jest zbyt wilgotny. W gruzińskich domach najczęściej dodaje się ser podpuszczkowy młody, niesolony a nadzienie się po prostu dosala. Jeśli gospodyni takiego sera nie ma, to dodaje inny, bardziej dojrzały i słony (te mocno słone są odsalane). Więcej informacji i przepis wraz z filmikiem robionym w Gruzji na stronie obliczagruzji.monomit.pl/przepisy-kuchni-gruzinskiej/chaczapuri-serowy-chleb

  • Reply
    Drożdżówki z truskawkami i malinowym budyniem
    30 maja 2013 at 11:25

    […] ( tak jak w przepisie na chaczapuri ) […]

  • Reply
    Monika
    21 kwietnia 2014 at 13:35

    Właśnie robię:) Ciasto strasznie ciężko jest wyrobić:/Nie wyszło gładkie mimo, ze wyrabiałam 15 minut.Masz na to jakiś patent?Mi ciasto odchodzi i jest z grudkami. Teraz czeka w ciepełku, może tak czy siak wyjdzie:)

  • Reply
    Monika
    21 kwietnia 2014 at 14:36

    Wyszły:)Może nie wybitne, ale bardzo smaczne!:)

  • Reply
    Gozleme - turecki specjał z fetą i szpinakiem
    28 czerwca 2014 at 13:37

    […] – Chaczapuri imeruli […]

  • Reply
    Chaczapuri – paapilotkaa.pl
    28 czerwca 2016 at 11:59

    […] na blogu Ostra na Słodko znalazłam przepis na domowe chaczapuri i postanowiłam go wypróbować. Cóż mogę napisać… znikają w momencie. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress