SERNIK WANILIOWY Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM

ciasto z budyniem czekoladowym 12x
Pomysł mamy – realizacja wspólna!

Dziś mam dla Was kolejny przepis na wspaniały sernik – tym razem z serków homogenizowanych.

Przełożony czekoladową masą budyniową i mięciutkim ciastem tworzy wspaniałe trio , które zachwyci nie tylko wielbicieli serników!Miękki , puszysty , delikatny i niesamowicie łatwy!

Taki sernik zniknie z talerzy błyskawicznie!

Polecam!

sernik z budyniem , ciasto waniliowe z budyniem , ciasto czekoladowe , sernik pyszny , puszysty sernik , ciasto latwe , tanie ciasto , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

CIASTO:
– mąka – 2 szklanki
– proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
– masło – 100 g
– cukier – 0,5 szklanki
– jajka – 2 szt

MASA BUDYNIOWA:
– mleko – 1 l
– budyń czekoladowy – 3 szt

MASA SEROWA:
– margaryna – 125 g
– serki homogenizowane – 600 g
– cukier – 0,5 szklanki
– jajka – 3 szt
– budyń śmietankowy – 1 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Zagniatamy mąkę przesianą z proszkiem , cukier , jajka i masło na gładkie ciasto.

Wykładamy na blachę ( 22 x 28 )

MASA BUDYNIOWA:

Budynie gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Gorące wylewamy na ciasto.

MASA SEROWA:

Białka ubijamy z odrobiną soli.

Margarynę ucieramy z cukrem.

Stale ucierając dodajemy żółtka i serki homogenizowane.

Dodajemy budyń śmietankowy a na samym końcu ubitą pianę z białek.

Delikatnie wszystko mieszamy.

Przygotowaną masę rozkładamy na wystudzonym budyniu.

Pieczemy około 40 minut w 160C.

Studzimy.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

37 komentarzy

  • Reply
    whiness
    29 grudnia 2012 at 08:32

    Wygląda bosko :) Myślałam o jakimś cieście na Sylwestra i to dobra propozycja…

  • Reply
    Inspirowane Smakiem
    29 grudnia 2012 at 08:53

    Wygląda bardzo fajnie. ;) Musi być smaaczne.

  • Reply
    Karmel-itka.
    29 grudnia 2012 at 09:00

    świetne! podoba mi się :]

  • Reply
    Aneta Wojciechowska
    29 grudnia 2012 at 10:45

    fajny pomysł, czasem współpraca z mamą wychodzi na dobre
    (coś o tym wiem :D) :)

  • Reply
    asieja
    29 grudnia 2012 at 11:57

    ale fajna ta budyniowa masa! i serowa też :))

  • Reply
    parpar
    29 grudnia 2012 at 19:51

    przepis genialny
    na pewno wypróbuje :)

  • Reply
    peggi
    29 grudnia 2012 at 23:52

    Na Sylwestra to już nie przejdzie, ale na początku roku może się uda wykonać ;-)

  • Reply
    gin
    2 stycznia 2013 at 20:17

    Wygląda bardzo apetycznie :)

  • Reply
    tynka
    24 czerwca 2013 at 12:35

    jaki rozmiar blachy?
    Wygląda pysznie, chcę je upiec :)

  • Reply
    Ostra
    24 czerwca 2013 at 12:38

    Blacha 22 na 26 cm

  • Reply
    Ewa
    16 września 2013 at 20:44

    Do masy serowej dodajemy ugotowany budyń czy wystarczy wsypać proszek z paczki?

    • Reply
      Ostra
      16 września 2013 at 20:59

      Do masy serowej proszek , nie ugotowany :)

  • Reply
    Budyniowe ciacho z serkiem waniliowym na kruchym spodzie | latosiowy-dom
    26 marca 2014 at 08:38

    […] i korzystam z nich dokonując małych modyfikacji. Moje dzieło pochodzi z tego  przepisu http://ostra-na-slodko.pl/2012/12/29/ciasto-waniliowe-z-budyniem-czekoladowym/ lekko zmodyfikowane Ciasto jest mięciutkie, rozpływa się w ustach i szybko […]

  • Reply
    Anonim
    22 czerwca 2014 at 20:46

    Świetny przepis wypróbowałam placek był tak pyszny że zniknął w ciągu dnia wszystkim smakowało:)polecam

  • Reply
    karola
    28 czerwca 2014 at 21:36

    Pyszne tylko nidm wiem czemu budyń czekoladowy wypływał :(

    • Reply
      Ostra na Słodko
      28 czerwca 2014 at 21:50

      Za krótko w lodówce albo za dużo mleka.
      Bo kurcze nie powinien wypływac.

  • Reply
    Asia
    24 lipca 2014 at 12:19

    A jakby zamiast homogenizowanych dać zwykły ser? :)

    • Reply
      Anonim
      24 lipca 2014 at 12:41

      Ale musi być conajmniej 3-krotnie zmielony i posłodzony :)

  • Reply
    just
    13 września 2014 at 17:17

    Piekę 40 minut ponad ale masa serowa jeszcze jest pod spodem jak dotykam palcem dość ruchoma W dałam do niej budyń w proszku jak było napisane. Nie chodzi o to jednak ze pownien być ugotowany?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      13 września 2014 at 17:42

      Robisz napewno dobrze!
      Wszystko zależy też od mocy piekarnika – śmiało możesz zostawic 10 minut dłużej.

      Ciasto „Stanie” jak całkowicie ostygnie!!!

      Zobaczysz , że wyjdzie :))))

  • Reply
    just
    13 września 2014 at 21:30

    No właśnie dałam nawet 20 minut dłużej i wszystko wg przepisu. A ciasto juz prawie wystygło, i dół jest dość mokry, a nawet bardzo. Może to dlatego, zę użyłam serków „Danio”? No ale to jest serek homogenizowany jak w przepisie. Jestem zrozpaczona bo zachwyciło mnie to ciasto, a jeszcze nie mogę go zjeść ;] Cóż, ciągle mam nadzieję, że jednak coś w niego będzie jak ostatecznie ostygnie;]

    • Reply
      Ostra na Słodko
      13 września 2014 at 22:31

      Nie , Danio jak najbardziej mogą byc.

      Hmmm. zaskoczyłaś mnie bo zawsze z tego samego przepisu robię.

      U mnie na fb. w dziale CZYTELNICY GOTUJĄ jest kilka zdjęc od czytelników tego ciacha i też robili dokładnie wg. tego przepisu.

      Mam nadzieję , że jak wystygnie to będzie takie jak ma byc …

      Chciałabym <3

  • Reply
    Anonim
    26 października 2014 at 21:07

    można w masie serowej zamiast margaryny dodać masło?

  • Reply
    gwiazdka60
    19 lutego 2015 at 18:19

    Ciasto wygląda świetnie i zapewne smakuje przepysznie :)

  • Reply
    Ania
    27 lutego 2015 at 16:49

    Czy te serki mogą być waniliowe? Jakich Ty użyłaś serków do tego placka?

  • Reply
    renata
    5 marca 2015 at 15:55

    szukałam fajnego przepisu na ciasto na imieniny męża i chyba znalazłam :) mam tylko pytanie,czy budyń należy wylać na nie upieczone ciasto?z góry dziękuje za odpowiedz :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 marca 2015 at 15:59

      Tak Kochana!
      Budyń wylewamy na surowe ciasto i dopiero wtedy wszystko razem siup do piekarnika!
      Wychodzi przepyszne!

      • Reply
        renata
        5 marca 2015 at 16:24

        dziękuje bardzo za szybką odpowiedz :) nie pozostaje mi nic innego jak kupić składniki i wypróbować ciacho,które wygląda przepysznie :)

  • Reply
    Anonim
    5 marca 2015 at 19:15

    właśnie jestem w trakcie pieczenia :) budyń mam bez cukru, mam posłodzić ?

  • Reply
    Marta
    22 maja 2015 at 22:02

    Nie jestem specjalistą w pieczeniu, dlatego mam pytanie na surowe ciasto wylewam gorący budyń, później masę serową (jak budyń wystygnie) i dopiero wtedy pieczemy?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 maja 2015 at 07:27

      Zgadza się :)
      Na surowe ciasto wylewamy gorący budyń, odstawiamy do wystudzenia( nie musi być całkiem zimna! ) i wtedy wylewamy masę serową i siup do piekarnika! :)

  • Reply
    Ewucha
    4 marca 2016 at 18:21

    Witam, przeczytałam wszystkie komentarze ale odpowiedzi nie znalazłam :)
    W przepisie jest 3 BUDYNIE I 1 LITR MLEKA.
    Po czym jest napisane żeby budyń ugotować tak jak na opakowaniu.
    Czyli budyń gotuje w 1 litrze mleka czy w 1,5 litra tak jak na opakowaniu? :P

  • Reply
    sylwia
    11 sierpnia 2016 at 11:53

    Witam, mam pytanko, czy można zwiększyć porcję masy serowej ( zwiększyć składniki x2 albo x1,5) ? Czy wtedy sernik się upiecze? Robiłam ten sernik już dwa razy, jest pyszny ale jak dla mnie za mało sera w serniku :)
    Proszę o odpowiedź, pozdrawiam.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 sierpnia 2016 at 11:55

      Jasne , że można! Sernik jak najbardziej się upiecze, ale trzeba zwiększyć czas jego pieczenia ( do ok. 30minut ).
      Te ostatnie 30 minut najlepiej przykryć folią aluminiową by góra nie za bardzo się spiekła.

      • Reply
        sylwia
        11 sierpnia 2016 at 12:13

        dziękuję za szybką odpowiedź. W sobotę spróbuję upiec z 1,5 porcji masy serowej.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress