BABA DROŻDŻOWA LENIWA Z KRUSZONKĄ

drożdżówka z kruszonką 7x

Uwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania.

Drożdżowe z kruszonką …

Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe z brzoskwiniami …

I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków!

I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania!

Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało.

Już po kilku godzinach możemy się cieszyć jego smakiem!

 
 drozdzowe , ciasto drozdzowe , drozdzowe z kruszonka , pyszne ciasto , ucierane , puszyste drozdzowe , drozdzowka , osta na slodko

 

SKŁADNIKI :

( tortownica 23 cm )

CIASTO :

– drożdże – 50 g
– cukier – 1 szkl
– cukier waniliowy – 1 op
– olej – 0,5 szkl
– zimne mleko – 0,5 szkl
– jajka rozbełtane – 3 szt
– mąka – 2,5 szkl
+ rodzynki

KRUSZONKA :
– mąka – 3 łyżki
– cukier – 3 łyżki
– masło – 1 łyżka

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami.

Polewamy olejem i zimnym mlekiem.

Dodajemy rozbełtane jajka , zasypujemy mąką.

Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ).

Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę.

Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia.

KRUSZONKA :

Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.

Posypujemy obficie ciasto.

Pieczemy 40 minut / 180C.

 Smacznego!
 
 
 
 
 
 
 
 
Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

15 komentarzy

  • Reply
    justka2712
    18 marca 2013 at 23:15

    Wygląda oszałamiająco! :)

  • Reply
    Justyna Bąk
    19 marca 2013 at 10:40

    wygląda świetnie:) super pomysł:)

  • Reply
    mysik
    5 stycznia 2014 at 16:02

    Zrobilismy! jest super :D tylko jakas taka niska wyszla ale moze blache mam ciut wieksza ;)

  • Reply
    Muffiny truskawkowe z kruszonką
    22 maja 2014 at 16:19

    […] truskawkowe z kruszonką Będę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę!Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w pierwszej […]

  • Reply
    Marta Kor z OkiemMK
    21 stycznia 2015 at 11:58

    kurcze wygląda rewelacyjnie trzeba spróbować;)

  • Reply
    CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - ROLADA
    21 stycznia 2015 at 21:13

    […] to dlatego , że tak naprawdę do ciasta drożdżowego nie mam cierpliwości , by czekać aż wyrośnie … a szkoda , bo można z […]

  • Reply
    Ania
    30 stycznia 2015 at 19:51

    A czy z drożdżami suszonymi również wychodzi? :)

  • Reply
    Drożdżowe ciasto na białkach-dieta w. | Latosiowy-dom
    16 marca 2015 at 08:39

    […] galaretki i drożdżowe. U mojego guru- Ostrej na słodko znalazłam przepis na leniwą babkę-ORYGINAŁ, zmodyfikowałam lekko i od 2 miesięcy zajadam się tym ciachem, kombinując z […]

  • Reply
    raeszka
    13 stycznia 2016 at 18:28

    Zrobiłam i jest pyszne :).

    U mnie wersja ze śliwkami :).

  • Reply
    patrycja
    14 stycznia 2016 at 17:25

    Mam pytanie i to pewnie głupie ?
    Wyjdzie jeżeli użyję 1 jaja?
    U nas -20 i mam problem żeby się ruszyć di sklepu ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 stycznia 2016 at 17:30

      Coś wyjdzie , ale na bank nie taka jak ta :D
      Mam nadzieję, że chociaż mega duże to jajko :D

      • Reply
        patrycja
        14 stycznia 2016 at 18:10

        Hahaha……ogromnym go raczej nie można nazwać.Trudno będzie co wyjdzie,mam taką ochotę na drożdżowe ciacho,że muszę zrobić.
        Pozdrawiam i dziękuję za szybką odp.
        Ps.dam znać czy coś z tego wyszło ?

        • Reply
          Ostra na Słodko
          14 stycznia 2016 at 18:14

          Trzymam mocno mocno kciuki!!!

          • patrycja
            14 stycznia 2016 at 20:30

            Jupiiii……wyszło i to jakie dobre….jak to mój synek mówi mniamis ?
            Nastepnym razem dodam jabłka ?
            Polecam ,ciacho pycha !!

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress