KURCZAK NA PIWIE – SOCZYSTY I CHRUPIĄCY

kurczak na piwie 2x

Obiecałam przepis – no i jest!

Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już  wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować.

Jeśli tak – to żałujcie , bo kurczak smakuje fenomenalnie.

Niesamowicie soczyste wnętrze i chrupiąca z zewnątrz skórka sprawia , że na małej porcji na pewno się nie skończy!

A tym , którzy boją się , że smak piwa dominuję powiem , że wręcz przeciwnie.

Jest ono absolutnie nie wyczuwalne , a sprawia , że oblewając kurczaka nadaje mu chrupkości.

U mnie na stałe gości w kuchni!

kurczak na piwie , kurczak general , kurczak na butelce , kurczak pieczony , soczysty kurczak , kurczak z piekarnika , kfc , kurczak na ostro , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

– kurczak – ok. 1kg
– piwo – 0,33 l
– sól – 1 łyżka
– pieprz – do smaku
– papryka ostra – do smaku
– sos sojowy – do smaku
– czosnek – 3 ząbki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek.

Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym.

Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem

( jeśli będzie nam niewygodnie możemy śmiało użyć czosnku granulowanego ).

Nacieramy tylko i wyłącznie wnętrze , gdyż natarcie z zewnątrz sprawi , że czosnek się spali , a kurczak zrobi się gorzki.

Tak zamarynowanego odstawiamy do lodówki

( im dłużej w lodówce , tym smak później będzie intensywniejszy ).

Butelkę z piwem oczyszczamy z etykietek , wyparzamy.

Otwieramy i nadziewamy na nią przygotowanego kurczaka.

Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka.

Otwór ma być widoczny / odkryty , ale skóra kurczaka podciągnięta do samego czubka butelki , tak by parujące piwo spływało po mięsie , a nie po szyjce butelki.

UWAGA!

Piwo podczas pieczenia tylko delikatnie paruje , a nie w bardzo widoczny sposób wylewa się z butelki.

Całość delikatnie nacieramy olejem.

Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 60 – 80 minut.

Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka ( średnio 1 kg kurczaka piecze się 1 godzinę ).

Ok. 15 minut przed końcem pieczenia możemy dodatkowo włączyć termoobieg i obrócić kurczaka – sprawi to , że z każdej strony będzie ładnie zrumieniony.

Gotowe!!!

kurczak na piwie12x

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

22 komentarze

  • Reply
    evita0007
    22 maja 2013 at 11:18

    Ale mnie kusisz mmmm dawaj skrzydełko :D

  • Reply
    MałyKsiąże
    24 maja 2013 at 16:17

    wszytsko oki ale ja mysle ze puszka lepszy pomysl bo nie ma opcji pekniecia! ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      24 maja 2013 at 16:58

      Tylko , że nadziewając na puszkę nie zrobisz tak , by piwo wydobywające się oblewało kurczaka od zewnątrz.
      A to właśnie ten słód sprawia , że skórka jest cienka jak pergamin i niesamowicie chrupiąca.

      Ale wypróbuję i na puszcze – zobaczymy jak wyjdzie!:)

  • Reply
    lucio
    25 sierpnia 2013 at 11:38

    a w jakim ustawieniu piekarnika piec ? na końcu piszesz ze przestawiasz na teromoobieg, ale pieczesz wczesniej?

  • Reply
    kasia
    8 września 2013 at 20:37

    robiłam dwa razy, i za każdym razem piwo tkwiło w butelce jak przymurowane :( dlaczego moje piwo się nie wylewa??!

    • Reply
      Anonim
      16 października 2015 at 17:43

      Dodaj troche soli do piwa a na pewno chętniej się spieni

  • Reply
    Ostra
    8 września 2013 at 21:04

    Ono się nie wylewa w sposób bardzo widoczny.
    Ma parować i wyciekać – tak sie dzieje przy odpowiednio nagrzanym piekarniku.

    A Tobie wogole nie wycieka nic a nic ????
    Cale zostaje w butelce?

    Powinno sie opróżnić o ok. Połowę.

  • Reply
    Slawek
    15 października 2013 at 16:54

    Witajcie
    mi sie takze piwo nie wylalo :)
    a mial byc kurczak a’la Budweiser :)
    nastepnym razem sprobuje zwykle lidlowskie :)

    sztucznie wywolalem spienienie poprzez uderzenie w gorna czesc butelki dnem innej :)
    ale na dluzsza mete to nie sposob
    pozdrawiam

  • Reply
    Anonim
    27 października 2013 at 18:33

    Kurczak wyszedł rewelacyjny!
    Wszystko poszło gładko,a smakował jak kawałek nieba.

  • Reply
    LUCYNA
    9 listopada 2013 at 17:35

    Kurczak zarąbisty

  • Reply
    Mav_M
    17 listopada 2013 at 19:23

    Żeby piwo się pienilo i oblewalo kurczaka wystarczy co 20 minut wyspać do butelki 1/3 lyzeczki soli.
    Powodzenia :)

  • Reply
    Ania
    3 grudnia 2013 at 17:09

    Zrobiłam. Kurczak wyszedł całkiem smaczny, ale piwo również się nie wylewało. Trochę ubyło z butelki, ale nie tak to sobie wyobrażałam.

  • Reply
    Kurczak zapiekany z fasolą adzuki , kukurydzą i ryżem
    11 grudnia 2013 at 09:25

    […] Kurczak … ryż … fasola … kukurydza …. a wszystko to zapieczone pod ciągnącym serem! […]

  • Reply
    Kurczak cytrynowy z sherry
    20 grudnia 2013 at 20:10

    […] Częstowałam Was już KURCZAKIEM NA PIWIE  […]

  • Reply
    Alicja
    28 lutego 2014 at 08:01

    Fajowo. dziś będzie na obiad. Pozwolisz, że opiszę przepis na moim blogu :) jest super

    • Reply
      Ostra na Słodko
      28 lutego 2014 at 08:07

      Mam nadzieję , że posmakuje :)))))
      Jeśli tylko opis na Twoim blogu będzie z odnośnikiem , to śmiało korzystaj :)))

  • Reply
    Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie
    29 kwietnia 2014 at 06:37

    […] mam dla Was kolejny przepis na kurczaka , tzn . filety z […]

  • Reply
    Faszerowane piersi z kurczaka
    15 maja 2014 at 14:57

    […] kurczak w całości , a filety z […]

  • Reply
    Iwona
    29 sierpnia 2015 at 23:13

    Witam, a sos sojowy to jaki? Ja ostatnio robiłam danie chińskie i sos sojowy ciemny zepsuł wszystko :-(

    • Reply
      Ostra na Słodko
      30 sierpnia 2015 at 06:08

      Używam jasnego.
      Jeśli nie lubisz możesz całkowicie odrzucić, ale dodać sporo przypraw :)

  • Reply
    Kurczak nadziewany perłą. | Łobuz
    5 maja 2016 at 17:59

    […] Bywa tak, że dostajemy piwo, z którym nie wiadomo co zrobić. Pojawia się wyśmienita okazja, żeby spożytkować je na pysznego kurczaka pieczonego na butelce piwa. Ja, jak zwykle korzystam z pierwszego lepszego przepisu z internetu. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress