KURCZAK NA PIWIE – SOCZYSTY I CHRUPIĄCY

Obiecałam przepis – no i jest!

Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już  wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować.

Jeśli tak – to żałujcie , bo kurczak smakuje fenomenalnie.

Niesamowicie soczyste wnętrze i chrupiąca z zewnątrz skórka sprawia , że na małej porcji na pewno się nie skończy!

A tym , którzy boją się , że smak piwa dominuję powiem , że wręcz przeciwnie.

Jest ono absolutnie nie wyczuwalne , a sprawia , że oblewając kurczaka nadaje mu chrupkości.

U mnie na stałe gości w kuchni!

kurczak na piwie , kurczak general , kurczak na butelce , kurczak pieczony , soczysty kurczak , kurczak z piekarnika , kfc , kurczak na ostro , ostra na slodko

SKŁADNIKI:

– kurczak – ok. 1kg
– piwo – 0,33 l
– sól – 1 łyżka
– pieprz – do smaku
– papryka ostra – do smaku
– sos sojowy – do smaku
– czosnek – 3 ząbki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek.

Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym.

Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem

( jeśli będzie nam niewygodnie możemy śmiało użyć czosnku granulowanego ).

Nacieramy tylko i wyłącznie wnętrze , gdyż natarcie z zewnątrz sprawi , że czosnek się spali , a kurczak zrobi się gorzki.

Tak zamarynowanego odstawiamy do lodówki

( im dłużej w lodówce , tym smak później będzie intensywniejszy ).

Butelkę z piwem oczyszczamy z etykietek , wyparzamy.

Otwieramy i nadziewamy na nią przygotowanego kurczaka.

Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka.

Otwór ma być widoczny / odkryty , ale skóra kurczaka podciągnięta do samego czubka butelki , tak by parujące piwo spływało po mięsie , a nie po szyjce butelki.

UWAGA!

Piwo podczas pieczenia tylko delikatnie paruje , a nie w bardzo widoczny sposób wylewa się z butelki.

Całość delikatnie nacieramy olejem.

Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 60 – 80 minut.

Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka ( średnio 1 kg kurczaka piecze się 1 godzinę ).

Ok. 15 minut przed końcem pieczenia możemy dodatkowo włączyć termoobieg i obrócić kurczaka – sprawi to , że z każdej strony będzie ładnie zrumieniony.

Gotowe!!!

kurczak na piwie12x

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

17 Comments

    • Tylko , że nadziewając na puszkę nie zrobisz tak , by piwo wydobywające się oblewało kurczaka od zewnątrz.
      A to właśnie ten słód sprawia , że skórka jest cienka jak pergamin i niesamowicie chrupiąca.

      Ale wypróbuję i na puszcze – zobaczymy jak wyjdzie!:)

  1. Ono się nie wylewa w sposób bardzo widoczny.
    Ma parować i wyciekać – tak sie dzieje przy odpowiednio nagrzanym piekarniku.

    A Tobie wogole nie wycieka nic a nic ????
    Cale zostaje w butelce?

    Powinno sie opróżnić o ok. Połowę.

  2. Witajcie
    mi sie takze piwo nie wylalo :)
    a mial byc kurczak a’la Budweiser :)
    nastepnym razem sprobuje zwykle lidlowskie :)

    sztucznie wywolalem spienienie poprzez uderzenie w gorna czesc butelki dnem innej :)
    ale na dluzsza mete to nie sposob
    pozdrawiam

  3. Zrobiłam. Kurczak wyszedł całkiem smaczny, ale piwo również się nie wylewało. Trochę ubyło z butelki, ale nie tak to sobie wyobrażałam.

  4. Pingback: Kurczak zapiekany z fasolą adzuki , kukurydzą i ryżem

  5. Pingback: Kurczak cytrynowy z sherry

  6. Pingback: Kurczak diabelski w jogurtowej marynacie

  7. Pingback: Faszerowane piersi z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>