Obiecałam przepis – no i jest!

Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już  wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować.

Jeśli tak – to żałujcie , bo kurczak smakuje fenomenalnie.

Niesamowicie soczyste wnętrze i chrupiąca z zewnątrz skórka sprawia , że na małej porcji na pewno się nie skończy!

A tym , którzy boją się , że smak piwa dominuję powiem , że wręcz przeciwnie.

Jest ono absolutnie nie wyczuwalne , a sprawia , że oblewając kurczaka nadaje mu chrupkości.

U mnie na stałe gości w kuchni!

kurczak na piwie , kurczak general , kurczak na butelce , kurczak pieczony , soczysty kurczak , kurczak z piekarnika , kfc , kurczak na ostro , ostra na slodko

SKŁADNIKI:
- kurczak – ok. 1kg
- piwo – 0,33 l
- sól – 1 łyżka
- pieprz – do smaku
- papryka ostra – do smaku
- sos sojowy – do smaku
- czosnek – 3 ząbki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek.

Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym.

Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem

( jeśli będzie nam niewygodnie możemy śmiało użyć czosnku granulowanego ).

Nacieramy tylko i wyłącznie wnętrze , gdyż natarcie z zewnątrz sprawi , że czosnek się spali , a kurczak zrobi się gorzki.

Tak zamarynowanego odstawiamy do lodówki

( im dłużej w lodówce , tym smak później będzie intensywniejszy ).

Butelkę z piwem oczyszczamy z etykietek , wyparzamy.

Otwieramy i nadziewamy na nią przygotowanego kurczaka.

Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka.

Otwór ma być widoczny / odkryty , ale skóra kurczaka podciągnięta do samego czubka butelki , tak by parujące piwo spływało po mięsie , a nie po szyjce butelki.

UWAGA!

Piwo podczas pieczenia tylko delikatnie paruje , a nie w bardzo widoczny sposób wylewa się z butelki.

Całość delikatnie nacieramy olejem.

Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 60 – 80 minut.

Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka ( średnio 1 kg kurczaka piecze się 1 godzinę ).

Ok. 15 minut przed końcem pieczenia możemy dodatkowo włączyć termoobieg i obrócić kurczaka – sprawi to , że z każdej strony będzie ładnie zrumieniony.

Gotowe!!!

kurczak na piwie12x