BIEDRONKA Z KISIELOWĄ PIANKĄ – ŁATWE I SZYBKIE!

No i jest wyczekany przepis!

Inspiracją do jego powstania był mój przepis na ciasto CZEKOLADOWE KRATERY , a mianowicie jego wnętrze , które wygląda jak dzisiejsza Biedronka.

Delikatny biszkopt pokryty niesamowicie mięciutka , delikatną pianką , przypominającą ptasie mleczko i wierzchnia warstwa  z dodatkiem owocowej galaretki i borówek.

Wprost rozpływa się w ustach!

Ale oprócz tego , że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda!

Zrobi furorę na każdym przyjęciu.

 

 ciasto ptasie mleczko biedronka piankowe z galaretka biszkopt truskawkowe borowkami 2 xxx

SKŁADNIKI:

( 20×26 )

BISZKOPT:

* jajka – 5 szt
* mąka krupczatka – 5 łyżek
* cukier – 5 łyżek
* sól – 1 szczypta
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA :

* kisiel truskawkowy – 2 szt
* galaretka truskawkowa – 3 szt
* śmietana 36% – 500 ml
* borówki ( mrożone ) – ok. 150 g


 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Białka oddzielamy od żółtek.

Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru.

Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku.

Wsypujemy delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łyżką drewnianą mieszamy w jedną stronę! aż składniki się połączą.

Wkładamy do nagrzanego na 180 piekarnika na 20 – 25 minut.

Studzimy , a następnie rozcinamy na 2 blaty.

 

MASA :

Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

Do ciepłych wsypujemy 2 galaretki i miksujemy.

Zostawiamy do ostudzenia.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

Dodajemy po łyżce wystudzonej masy z kisielu  , mieszamy.

 

CAŁOŚĆ:

Na przekrojony biszkopt wykładamy masę kisielowi , wygładzamy.

W drugim biszkopcie wycinamy kółka za pomocą kieliszka.

Przykrywamy masę kisielową i wkładamy do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuszczamy w ¾ ilości wody niż to pisze na opakowaniu.

Do otworów w cieście wkładamy owoce , zalewamy lekko tężejącą galaretką.

Wkładamy do lodówki.

Smacznego!

You Might Also Like

28 komentarzy

  • Reply
    Beata
    21 stycznia 2014 at 14:18

    Na jaka to jest blaszke?:)

  • Reply
    Ostra na Słodko
    21 stycznia 2014 at 14:39

    20×26 :)))
    Później dopiszę w przepisie :)

  • Reply
    L.
    23 stycznia 2014 at 11:09

    Urocze te biedronki:D muszę wypróbować koniecznie ten przepis:D

  • Reply
    Anonim
    18 marca 2015 at 19:30

    A ta masa biała to jest ubita śmietana??

    • Reply
      Ostra na Słodko
      18 marca 2015 at 19:48

      Tu nie ma żadnej białej masy .
      Nad różową i pod różową jest zwyczajny biszkopt :)

  • Reply
    Karola
    18 marca 2015 at 19:32

    Czy to jest biszkopt ?? :)

  • Reply
    Paulina
    24 marca 2015 at 12:26

    ślicznie wyglada a jeszcze lepiej smakuje ;]

  • Reply
    Karolisek
    2 kwietnia 2015 at 17:15

    W te Święta Wielkanocne wypróbuje tę biedronkę ☺☺☺

  • Reply
    RACUCHY Z BORÓWKAMI
    3 lipca 2015 at 11:39

    […] owoce są na targach trzeba z nich […]

  • Reply
    Ilona
    10 lipca 2015 at 14:21

    Nie wiedziałam ,że można kupić mrożone borówki.Wszędzie tylko jagoda zwyczajna.Teraz do zebrania świeża w lesie:)

  • Reply
    BRZOSKWINIOWE KISIELOWE
    5 listopada 2015 at 08:28

    […] biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. […]

  • Reply
    Gosia
    7 listopada 2015 at 09:04

    Czy moze byc smietana 30%?

  • Reply
    Ania
    22 lutego 2016 at 16:32

    Witam. Mam pytanko odnosnie masy. Czy dwa kiesiele mam ugotowac wedlug jednego przepisu z kiesielu czy kazdy kisiel osobno wedlug dwoch opakowan? Mam nadzieje ze pytanko zrozumiale:) prosze o odpowiedz.pozdrawiam

  • Reply
    Ania
    22 lutego 2016 at 16:42

    Witam. Czy biszkopt napewno z maka krupczatka ? Nie mozna jej zastapic pszenna ? I czy te dwa kisle ugotowac wedlug przepisu z opakowania jednego kislu? Prosze o odp

  • Reply
    Ania
    24 lutego 2016 at 14:16

    Witam czy biszkopt na mace krupczatce ma byc ? A gdyby zrobic na mace pszennej? Pytam bonie robilam jeszcze na krupczatce.. I pytanko odnosnie kisli czy te dwa kisle maja byc ugotowane wedlug przepisu z jednego kislu? Prosze o odp

    • Reply
      Ostra na Słodko
      24 lutego 2016 at 14:19

      Śmiało można upiec biszkopt na pszennej :)

      Tak , kiśle muszą być rozrobione w mniejszej ilości wody niż zawsze :)

  • Reply
    Iza
    23 września 2016 at 09:32

    Witam, jaką konsystencję ma ten krem? Pytam bo zastanawiam się czy nadawałby się jako wypełnienie do rurek czy jest za rzadki nawet po schłodzeniu?
    Pozdrawiam, super wypieki!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 września 2016 at 09:39

      Kiedy całkowicie zastygnie jest takim „ptasim mleczkiem” , ale wylewany na biszkopt jest płynny – będzie wyciekał z rurek niestety.

  • Reply
    Ciasto z kisielową pianką – biedronka – Smaki na talerzu
    30 czerwca 2017 at 07:33

    […] Źródło […]

  • Reply
    Ania
    24 października 2017 at 19:47

    Czy można użyć większej blachy? Jakie wtedy będą proporcje?

  • Reply
    Ewelina
    5 marca 2018 at 21:12

    A co z tymi wycięty i kółkami?

  • Reply
    Ela
    5 marca 2018 at 22:05

    Witam ..mam rowniez pytanie odnosnie tych kisieli ….w przepisie jest napisane cytuje …kisiele przygotowac wedlug przepisu na opakowaniu …czyli 2 kisiele gotujemy w 1 litrze wody ? Tak? Bo poprzednie komentarze mnie zmylily i w koncu zastanawiam sie jak maja byc rozrobione te kisiele .Pozdrawiam…

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 marca 2018 at 22:16

      Zgadza się! Rozrabiamy j w ilości wody podanej na opakowaniu .
      Potem dosypujemy galaretki , miksujemy. Na koniec kremówka.

      Pyszna masa!

  • Reply
    Ela
    5 marca 2018 at 22:48

    Dziekuje …i teraz wszystko jasne …na pewno zrobie dla dzieci beda zachwycone …

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress