CIASTO CZEKOLADOWE NAJLEPSZE – PUSZYSTE , ŁATWE , MOKRE!

Walę prosto z mostu : TO NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE JAKIE DO TEJ PORY JADŁAM!

Tak! Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!

Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.

Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.

Wielbiciele murzynków i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!

A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 6 złotych! ( +/-)

    

SKŁADNIKI:

* masło – 125 g
* mleko – 250 ml
* mąka pszenna – 1 szklanka
* cukier – 1 szklanka
* jajko – 1 szt
* soda – 1 łyżeczka
* cynamon – 1 łyżeczka
* kakao – 2 łyżki
* dżem z owoców leśnych ( nie może być jasny ) – 4 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Masło roztapiamy , studzimy.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę.

Dodajemy cukier ,  sodę , cynamon , kakao.

Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem.

Wlewamy roztopione masło i wszystko razem dokładnie! mieszamy ( absolutnie nie trzeba tu używać miksera ).

Przekładamy do natłuszczonej formy keksowej.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40 minut.

( UWAGA!

Dostaję od Was sygnały, że ciacho musieliście piec trochę dłużej.

Dużo zależy od mocy i jakości piekarnika – jeśli będzie taka potrzeba przedłużcie czas pieczenia nawet o 20 minut ).

Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

You Might Also Like

145 komentarzy

  • Reply
    magma
    8 kwietnia 2014 at 18:44

    wygląda bardzo smacznie:) zjadłabym kawałek:)

  • Reply
    Babka czekoladowa z kremem waniliowym i chrupiącymi migdałami
    16 kwietnia 2014 at 07:06

    […] Czekolada …. wanilia … budyń … – to takie słowa , które wywołują u mnie same pozytywne skojarzenia , a do tego niesamowite burczenie w brzuchu. […]

  • Reply
    Izaura - sernik z murzynkiem
    26 kwietnia 2014 at 20:44

    […] tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością […]

  • Reply
    Ciasto czekoladowe z pepsi - łatwe i szybkie!
    13 maja 2014 at 13:46

    […] Dodatek pepsi sprawia , że ciasto jest puszyste … mokre … zimne … i mocno czekoladowe. […]

  • Reply
    eliza
    17 maja 2014 at 17:25

    Nie polecam. Zrobiłam tak jak jest w przepisie. Z wierzchu się pali, a w środku płynne.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      17 maja 2014 at 19:34

      zwyczajnie w takim wypadku wystarczy zmniejszyc temperature pieczenia .

      • Reply
        savio83
        21 września 2016 at 19:01

        A ja zrobilem dziś drugi raz to ciasto i wyszlo pyszneee… faktycznie trzeba piec ok. 60 minut.

    • Reply
      Eksperymentuje
      24 października 2015 at 20:30

      Witam, nie rozumiem co robie zle , ale pieke od 50 minut …to ciasto sie gotuje . Czy to dlatego ze keksówka jest sylikonowa ? Obnizylam temperature w tym momencie, tak jak zostalo zasugerowane w jednym komentarzu…i zostawiam dalej, ale wacham sie czy nie powinnam to olać i wyrzucic :) p.s. z piekarnikiem jest wszystko w porzadku bo obok wyroslo pieknie marchewkowe :)

      • Reply
        Ostra na Słodko
        24 października 2015 at 20:33

        Silikonowa keksówka napewno inaczej reaguje niż normalna metalowa.
        Zostaw , piecz trochę dłużej a potem zostaw do całkowitego wystudzenia!
        To ciasto zawsze się udaje i u Ciebie też powinno wyjść jak należy!
        Trzymam kciuki!

        • Reply
          Eksperymentuje
          24 października 2015 at 21:05

          Poddałam się :( piekłam 65 minut . po wyjęciu ciasta z formy wypłynęło troche margaryny. Cale ciasto podczas pieczenia bulgotalo i poza fragmentami gory , nie upieklo sie nic . Najchetniej sprobowalabym ponownie…Czy mleko mialo byc zwykle? czy kwasne ? moze tu zrobilam blad, bo dalam zwykle mleko. Ciasto surowe bylo bardzo rzadkie. Moze za rzadkie ?

      • Reply
        magda
        7 marca 2019 at 12:18

        jest rzadkie ale mi upiekło się super. latami czekałam na to by zamienić czyms suchy i zbity murzynek z przepisu mamy

    • Reply
      magda
      7 marca 2019 at 12:16

      Ja robiłam i wyszło już za pierwszym razem. Nie ma czego zepsuć

  • Reply
    Brownie - najlepsze!
    9 sierpnia 2014 at 08:57

    […] Brownie brownie brownie … […]

  • Reply
    Mariusz
    7 września 2014 at 19:39

    Komentarz moich dzieci… Pycha

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 września 2014 at 22:38

      :)))))))))))))

      Dzieci zawsze szczerze powiedzą ;)
      Strasznie się cieszę , że tak smakowało! :))))

  • Reply
    zuza
    27 września 2014 at 09:05

    Polecam maśankę, wyjdzie jeszcze delikatniejsze :) super ciacho

  • Reply
    Anonim
    18 października 2014 at 11:49

    Czy może być forma okrągła??

    • Reply
      Ostra na Słodko
      18 października 2014 at 12:35

      Jak najbardziej może byc to tortownica.
      Ale by ciasto wyszło wysokie musi byc najmniejsza – ok. 18 cm
      W innym przypadku oczywiście ciasto wyjdzie ale niskie.

  • Reply
    CIASTO KOKOSOWE - ŁATWE I SZYBKIE
    2 listopada 2014 at 05:57

    […] Mokre a zarazem niesamowicie puszyste , delikatne i rozpływające się w ustach! […]

  • Reply
    Anna R.
    22 listopada 2014 at 20:19

    Wybacz, ale nie mam przekonania do ciast z jednym jajkiem !

    • Reply
      Ostra na Słodko
      22 listopada 2014 at 21:19

      Zobacz u mnie na facebooku – ciasto wszystkim się udaje i robi furorę.
      Jest niesamowicie delikatne , a dzięki dżemowi takie mokre.
      1 jajko tu absolutnie nie psuje całości

      • Reply
        Gabi
        7 sierpnia 2016 at 21:44

        Nie wiem czy błąd nie jest w przepisie.Ja to ciasto znam z gazetki,, Ciasta na stół,, jako piernik bez miodu.Tyle że na ilość tych składników daję dwie szklanki mąki + przyprawa do piernika i piekę 50 min. w temp.190 – 200 st.Nie posypuję cukrem pudrem tylko polewą czekoladową .

        • Reply
          Ostra na Słodko
          8 sierpnia 2016 at 08:11

          Nie m żadnego błędu – wielokrotnie sprawdzone :)

        • Reply
          Monika :)
          4 listopada 2017 at 13:41

          BŁĄD?
          Chyba OBŁĘD! :)
          Ciasto upiekłam dokładnie jak w przepisie zamieniając tylko masło na olej kokosowy, bo akurat ten mam zawsze w domu.
          40min w piekarniku- urosło piękne, pyszne, pachnące, bardzo delikatne i „miekkie” :)
          Rewelacja!

  • Reply
    Angelika K.
    26 listopada 2014 at 14:39

    Niestety, ciasto nie wyrosło, wyszedł zakalec. Wielka szkoda.

  • Reply
    Anonim
    29 listopada 2014 at 16:49

    Rewelacyjne!!!! lepszego nie jadłam :) przepis zapisałam w swoim zeszycie i napewno często będzie gościł u mnie i polecam wszystkim:)

  • Reply
    Ola
    16 grudnia 2014 at 16:10

    Ciasto bardzo dobre! Robiłam juz dwa razy i na pewno powtórze niejeden raz :)

  • Reply
    Danuta Reszke
    23 grudnia 2014 at 19:26

    Ciasto jest naprawde dobre i wilgotne . Zeby sie nie przypalao od gory, poloz folie . Ja tez nie wierzylam, ze cos mozna z 1 jajka upiec. A jednak. Czasem pieke to ciasto jako biszkopt, bez cynamonu . Nie trzeba nasaczac .

  • Reply
    malinaa
    20 stycznia 2015 at 14:02

    Mi zawsze ciasta z jednego jajka wychodza. Czy to takie cY drozdzowe. Trzeba sie postarac a nie zwalac eine na jajko ze zakalec

  • Reply
    Anonim
    29 stycznia 2015 at 02:53

    ciasto wyszło 180 stopni. 50 minut, wcale sie nie przypala i nie jest Zakalcem , puszysty super murzynek , dziekuje!

  • Reply
    Anonim
    29 stycznia 2015 at 02:56

    a zeby było śmieszniej to dodam , że nie miałam mleka kwaśnego dałam do szklanki dwie łyżki śmietany i szklankę dopełniłam zwykłym mlekiem i wyszło super

  • Reply
    kate
    17 lutego 2015 at 20:55

    Jakiej wielkości jest keksówka do podanych proporcji?

  • Reply
    Ida
    2 marca 2015 at 21:48

    Zrobiłam- piekłam jednak 1,5 h :) Jest pyszne!

  • Reply
    black.lady.maddy
    7 marca 2015 at 21:14

    Szukałam przepisu na ciasto czekoladowe na bazie mlecznej czekolady, ale brakło mi jajek, wpadłam na ten przepis. No i rewelacja! Kto pisze, że coś jest z nim nie tak, to chyba nie piekł. Nie dodałam dżemu i dla mnie bomba. Częściowo pochłonięte na ciepło ;) jeszcze raz, pycha. Dodam jeszcze, że też piekłam dłużej, ale to dlatego, że mój piekarnik jest zacofany :P Dzięki za przepis. Zapisuję stronę, będę obserwować.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 marca 2015 at 06:02

      Bardzo, ale to bardzo miło mi to słyszeć!
      Mam nadzieję, że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :))))

      A w opisie zrobię dopisek o tym dłuższym pieczeniu – dużo zależy od mocy piekarnika , więc dobrze wiedzieć , że u Was troszkę więcej czasu potrzeba :)

  • Reply
    Natalia
    10 marca 2015 at 21:35

    Przepis genialny, jeszcze nigdy nie upiekłam tak dobrego ciasta….dziękuję :))

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 marca 2015 at 21:52

      Bardzo bardzo miło mi to słyszeć!
      Strasznie się cieszę , że smakuje! :))))

  • Reply
    kasia
    11 marca 2015 at 11:31

    ciasto wyszło pyszne :) dodałam dwie łyżki konfitury z aronii mojej mamy z całymi owocami i jest super.
    A co do zakalców… to pamiętajcie, że soda musi mieć coś kwaśnego żeby ciasto wyrosło, w przepisie kwaśny jest tylko dżem, więc jak dodacie taki ze sklepu z samym cukrem to ciasto nie wyrośnie

  • Reply
    mar2ffa
    28 kwietnia 2015 at 16:13

    Piekę juz 4 raz w tym miesiacu i jest przepyszne:) Znika szybciej niż się piecze;) Mniam mniam mniam:)

  • Reply
    Justyna
    5 maja 2015 at 22:01

    Zrobiłam dziś to ciasto i niestety się zawiodłam gdyż jeszcze przed wyjściem z piekarnika opadlo co mogłam zrobić zle?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 maja 2015 at 22:18

      Przyczyny opadnięcia mogą być różne :
      – po wymieszaniu nie wstawiłaś odrazu do piekarnika?
      – po wlaniu do formy wstrząsnęłaś blachą?
      – otwarlaś drzwiczki kilka razy żeby sprawdzić czy już się upiekło?

  • Reply
    Córka
    26 maja 2015 at 21:56

    Albo mam dwie lewe ręce albo ten przepis jest zły :(. Z okazji dnia mamy chciałam dziś zrobić coś własnoręcznie i stwierdziłam że jest to prosty do wykonania przepis. Chyba się myliłam, bo robiłam wszystko dokładnie jak jest napisane, a wyszedl bardzo mokry zakalec. Co prawda mama i tak się ucieszyła, ale ciasto niestety wyszło niejadalne

  • Reply
    ania
    28 maja 2015 at 13:20

    No to ciacho jest w piekarniku. Zobaczymy czy się wyjdzie.

  • Reply
    ania
    28 maja 2015 at 15:10

    No i ciasto w piekarniku rosło pięknie. Wyglądało cudownie. W smaku jest super, niestety po wyłączeniu piekarnika opadło :( Dodam, że nie otwierałam wcale piekarnika podczas pieczenia a ciasto wyjęłam po około 40 minutach od wyłączenia.

  • Reply
    monika
    29 maja 2015 at 23:12

    szukałam sobie tak tylko koktajlu i weszłam na twoją stronę zobaczyłam i aż zgłodniałam jutro na pewno zrobię ! ale mam pytanie czy bez dżemu też będzie dobre? sprubuje bez dżemu bo nie lubię ale przepis jest na prawdę ok odrazu mi się spodobał na pewno wyprubuje i od dzisiaj zaczynam obserwować stronę .Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      30 maja 2015 at 07:32

      Bez dżemu to ciasto będzie za suche – to dżem sprawia , że jest delikatne , mokre i takie rozpływające się w ustach :)

  • Reply
    Anonim
    30 maja 2015 at 17:01

    Aha dobrze a mam jeszcze pytanie ile trzeba dać dżemu ? i czy jak się doda dżem to będzie go czuć ?

  • Reply
    monika
    30 maja 2015 at 17:02

    Aha dobrze i mam jeszcze pytanie ile trzeba dać dżemu ? i czy jak się da dżem to będzie go czuć w cieście ?

  • Reply
    monika
    30 maja 2015 at 17:15

    Ale w przepisie pisze że dodajemy dżem ale ile nie pisze ?

  • Reply
    monika
    30 maja 2015 at 17:19

    już nie ważne nie zauważyłam że pisze 4 łyżki przepraszam i dziękuje za odpowiedzi . Pozdrawiam

  • Reply
    Anonim
    9 czerwca 2015 at 20:59

    A dżem z czarnej porzeczki może być?

  • Reply
    anna
    16 czerwca 2015 at 19:49

    a jak już to wszystko dodasz to mają być grudki czy nie ?

  • Reply
    Justyna
    17 czerwca 2015 at 23:38

    Przepis na ciasto wzięłam pierwszy lepszy, trafiło mi na ten :)
    Dodałam dżem wiśniowy z całymi kawałkami owoców.
    Co prawda piekłam je ok godzinny, może nawet i troszkę dłużej,
    ale nie opadło, jest puszyste i niesamowicie wilgotne, a po 3 dniach jeszcze bardziej smaczniejsze!

    Pychotka!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      18 czerwca 2015 at 06:23

      Bardzo miło mi to słyszeć!!!!
      CIeszę się , że udało się i smakowało :)))

  • Reply
    eVeNuS
    20 czerwca 2015 at 17:13

    Piekłam godzinę czasu z termoobiegiem :D rewelacja! wilgotne, ale tez puszyste!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      20 czerwca 2015 at 17:23

      Bardzo się cieszę , że smakuje :))))
      Mam nadzieję , że jeszcze niejeden przepis wpadnie w oko :)))

  • Reply
    Justyna
    3 lipca 2015 at 21:01

    Czy można dodać do ciasta rodzynki? Próbował ktoś może?

    • Reply
      Justyna
      21 sierpnia 2015 at 15:10

      Któregoś razu dodałam rodzynki i też było pyszne :)

  • Reply
    Dorota
    30 lipca 2015 at 18:23

    Mój jest w piekarniku nie miałam dżemu z owoców leśnych ani innego wiec dodałam powidel sliwkowych. Będzie dobry?

  • Reply
    Ola
    4 sierpnia 2015 at 14:07

    ciasto w piekarniku:) troszke zmodyfikowałam margaryna w masło, pszenna w krupczatke :) ciekawe co z tego wyrośnie…
    poczytalam dział – o mnie – bardzo fajny

  • Reply
    Monika
    18 sierpnia 2015 at 12:20

    Czy to normalne, że ciasto po wymieszaniu jest takie rzadkie? Ze strachu dosypałam trochę mąki, zobaczymy co wyjdzie

    • Reply
      Ostra na Słodko
      18 sierpnia 2015 at 13:13

      Jest to normalne,że jest rzadkie.
      Ale może ta dodatkowa mąka nie zaszkodzi – daj znać :)
      Trzymam kciuki!

  • Reply
    Dominika
    31 sierpnia 2015 at 16:01

    Czy piec na programie góra – dół, czy termoobiegu?

  • Reply
    kaaaa
    15 września 2015 at 13:59

    czy mozna zrobic to ciasto bez dżemu?

  • Reply
    asia
    25 września 2015 at 11:50

    Czapki z głów!!! to ciasto jest bombastyczne. Opinia potwierdzona przez duże grono współzjadaczy. Jak cudowenie czasami trafić na taką perełke z którą sie nie rozstanę do końca życia. Pozdrawiam gorąco :)

  • Reply
    Anonim
    28 września 2015 at 22:47

    Robię już 4 raz! Mąż zachwala:) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  • Reply
    Katarzynka
    19 października 2015 at 21:20

    Potwierdzam, iż ciasto jest super pyszne – mokre i super czekoladowe (zmodyfikowałam troszeczkę – dodaję 2 razy więcej kakao i rozpuszczam tabliczkę czekolady). Jak tu przechodzić na dietę?

  • Reply
    tapeta
    7 listopada 2015 at 21:52

    Uwielbiam szybkie wypieki. Trochę nie urosło i juz zmartwiłam się że zakalec a tu niespodzianek! Pyszne☺

  • Reply
    Natalia
    2 grudnia 2015 at 12:26

    wyszło super, polecam :)

  • Reply
    Marta
    6 grudnia 2015 at 19:42

    Ciasto jest w piekarniku i rosnie bardzo ladnie. Dodalam tez troche proszku do pieczenia i 2 rodzaje dzemu z wisni i powidel. Zobaczymy. Dam znac jakie wyszlo. Wazne, ze sie szybko robi,, :))) Pozdrawiam.

  • Reply
    Marta
    6 grudnia 2015 at 21:21

    Ciasto wyszlo bardzo dobre. W piekarniku bylo 50 min. Moze brakuje mi odrobine zapachu wanilii lub pomaranczy. Nastepnym razem na pewno dodam. Pozdrawiam wszystkich smakoszy slodkosci.

  • Reply
    Magdalena
    21 grudnia 2015 at 14:01

    Hej, moja czteroletnia smakoszka zjadła 1/3 ciasta i za każdym kawałkiem mówi pycha hmmm czy nic jej nie będzie ?:))) a ciasto rzeczywiście pycha dzięki za przepis pozdrawiam

  • Reply
    Gonia
    6 stycznia 2016 at 16:35

    Zrobiłam, bardzo smaczne! Trochę zmodyfikowałam, zamiast cynamonu użyłam przyprawy korzennej do pierników a zamiast dżemu z owoców leśnych- dżemu truskawkowego. Pozdrawiam!

  • Reply
    Sylwia
    6 stycznia 2016 at 20:56

    Tego mi było dzisiaj trzeba ? bardzo
    czekoladowe i pyszne. Dodałam masło bo nie miałam margaryny – reszta przepisu bez zmian? wyrosło i nie opadło, piekłam ok. 50 min. Bardzo dziękuję za super przepis?

  • Reply
    Kasia
    7 stycznia 2016 at 11:08

    Myślę, że problem z wyrastaniem ciasta może wynikać z faktu, że autorka przepisu ma piekarnik z termoobiegiem. Jeżeli ktoś ma piekarnik starego typu (bez termoobiegu) powinien zwiększyć temperaturę o 10 stopni (a przynajmniej w moim przypadku to się sprawdza). Jeżeli wierzch zacznie się przypalać, można obniżyć temperaturę albo przenieść blachę na niższy poziom piekarnika.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      7 stycznia 2016 at 11:10

      Bardzo dziękuję Kochana za podpowiedź! Każda rada na wagę złota!

  • Reply
    edyta
    10 stycznia 2016 at 14:01

    Zrobiłam dzisiaj. Jest pyszny. I smakuje nawet mojemu wybrednemu synowi :-D
    I udał się super.piekłam ponad 40 min.

  • Reply
    Marzena
    12 stycznia 2016 at 20:10

    Ciasto super polecam :-) Dałam zamiast jednego dwa jajka bo miałam małe i dodałam odrobinę mąki bo ciut było za rzadkie i białka ubilam. Rewelacja,

  • Reply
    Ruda
    31 stycznia 2016 at 17:20

    Siedzi w piekarniku, ładnie i pięknie ale o jajku zapomniałam…. :/ Czekam czy to wpłynie na efekt końcowy ;)

  • Reply
    ewelinabg
    8 lutego 2016 at 18:12

    ciasto bardzo dobre, pieknie wyroslo, maz zadowolony :) pieklam 40min z termoobiegiem, pieknie dziekuje za przepis :)

  • Reply
    Anielcia07
    20 lutego 2016 at 23:36

    Zawsze wychodzi, czasami dodaję maślankę i zawsze bakalie ( wg uznania – rodzynki, kokos, orzechy może byc czekolada ) i w zależności od przewagi bakalii zmienia się smak. Polecam ;)

  • Reply
    anencja
    21 lutego 2016 at 09:24

    Ponieważ nie jadam mleka dodałam waniliowe sojowe i wyszło też przepysznie

  • Reply
    piszanka
    25 lutego 2016 at 21:41

    Wlasnie skorzystalam z przepisu super wyszlo mi ciacho, pozdrawiam autorke?

  • Reply
    goska
    2 marca 2016 at 10:09

    niektórzy piszą że trzeba dodać kwaśne mleko lub maślankę lub śmietanę kwaśną żeby ciasto na sodzie wyrosło a w tym przepisie jest tylko zwykłe mleko. No i nie wiem czy dodać cos kwaśnego czy nie….

  • Reply
    ewapjk
    6 marca 2016 at 11:10

    Super ciasto! Jest takie łatwe i ma tak mało składników, że nie sądziłam, że może wyjść dobre. Zaraz po upieczeniu było wg mnie takie sobie, ale dziś, tj. drugiego dnia – rewelacja. Takie mokre – dżem robi swoje. Pozdrawiam!

  • Reply
    Mili
    14 kwietnia 2016 at 21:22

    Rewelacja :) Szybko, łatwo i przyjemnie :) Połowa współpracowników już piecze to cudo w swoich domach, odkąd skosztowali mojego ;)
    Lekko modyfikuję, jak większość. Jajka dodaję jednak dwa, trochę więcej dżemu, kakao i mniej cukru, ale to już ze względu na gusta współzjadaczy. Świetna baza do kombinacji, dzięki za przepis!

  • Reply
    beata
    18 kwietnia 2016 at 17:29

    Najlepsze ciasto czekoladowe „na szybko”,jakie jadłam.Pieczenie bez problemu, u mnie ok. 1h. Do tego bardzo dobrze się przechowuje( oczywiście jak coś zostanie).Dzięki za przepis.☺

  • Reply
    Ewelka
    30 sierpnia 2016 at 16:29

    Najlepsze ciasto ever. Moh chłopak co chwile goni mnie abym upiekla. :) Pozdrawiam

  • Reply
    Beti
    15 października 2016 at 20:36

    Ciasto pyszne wręcz rewelacyjne . Piekłam 50 min. I dodałam więcej mąki. Widzę że to ciasto będzie częstym gościem w moim domu. Pozdrawiam

  • Reply
    kas...
    12 listopada 2016 at 09:20

    Pyszne! Zdecydoanie polecam wszystkim łakomczychom ;). Musisz wiedziec ze portugalczycy takze korzystaja z Twoich przepisow. Po sprobowaniu kolezanka poprosila mnie o przetlumaczenie przepisu na jezyk angielski :D.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      12 listopada 2016 at 10:20

      Aaaaaa! Serio?!?!?! Ale miło mi to słyszeć! Dziękuję! :)))))

  • Reply
    Iza
    15 listopada 2016 at 20:12

    Piekne ciacho. Jakie wymiary keksowki bo nie wiem czy nie mam za malej

  • Reply
    Magda
    23 listopada 2016 at 21:01

    To ciasto jest rewelecyjne! Maz, ktory nie lubi czekolady, zjada od reki pol blachy:) A najlepsze jest to, ze ciasto moge zrobic w 20 minut podczas drzemki syna. DZIEKUJE!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 listopada 2016 at 21:03

      Strasznie miło mi to słyszeć!!! :)))

      Bardzo się cieszę, że tak smakuj!

  • Reply
    krzysiek
    26 listopada 2016 at 10:42

    Do tej pory robiłem tylko szarlotkę ;)
    Postanowiłem w końcu spróbować czegoś innego i wczoraj w nocy zrobiłem to ciasto.
    Wyszło rewelacyjnie, już praktycznie całe zjedzone ;)

    Zachęcony rezultatem będę atakował kolejne przepisy z bloga :D

    • Reply
      Ostra na Słodko
      26 listopada 2016 at 23:44

      Baaaardzo miło mi to słyszeć! :))))))
      Cieszę się, że ciacho smakowalo i czekam na kolejne wiadomości :D

  • Reply
    Magda
    26 listopada 2016 at 13:03

    Bardzo! wlasnie przystepuje do pieczenia kolenej blachy:)

  • Reply
    kinga
    9 grudnia 2016 at 13:41

    a w blasze o jakich wymiarach się piecze?

  • Reply
    Madzia
    24 stycznia 2017 at 18:43

    A może być mąka tortowa? :/

  • Reply
    Patryk
    1 kwietnia 2017 at 12:47

    robiłem wszystko wg przepisu, wyszło idealne i 40 min w zupełności wystarczyło. Najlepsze ciacho ever!

  • Reply
    Barbara
    9 lipca 2017 at 10:41

    Piekę to ciasto od lat jako „babka górnicza”,z tym ,że nie roztapiam margaryny tylko pół kostki do miski plus reszta składników,nawet dobrze nie ukręcam i tak wychodzi.To pierwsze ciasto jakie nauczyły się moje dzieci piec.Nie ma opcji,że się nie udaje ,pozdrawiam.

  • Reply
    Paulina
    22 lipca 2017 at 20:02

    Robiłam dziś, wyszło superoooowe!! :) mama zachwycona, bo to ona najbardziej gustuje w słodyczach :D Pozdrawiam i czekam na nowe extra przepisy ;) :*

  • Reply
    Joanna
    23 lipca 2017 at 09:55

    Zrobiłam wczoraj wszystko dokładnie według przepisu. Wyszło pysznie!!!

  • Reply
    alona
    31 lipca 2017 at 16:50

    Czym moge zastąpić masło oraz makę pszenną? Pozdr

  • Reply
    ela
    12 sierpnia 2017 at 13:03

    Zrobiłam wszystko zgodnie z przepisem, składniki były w temperaturze pokojowej, tylko mój dżem byl chyba za mokry- miałam taki swój, domowy. Dosypałam maki bo byla jedna wielka breja a i tak wyszedł jakiś taki nie wyrośnięty i zakalcowaty… Szkoda bo strasznie spodobał mi się ten przepis …

  • Reply
    Kasia
    13 sierpnia 2017 at 09:42

    Jakie mleko jest potrzebne bo są różne opinie

  • Reply
    Pati
    12 listopada 2017 at 21:40

    Zrobiłam ciasto i wyszło bardzo pyszne . bałam że nie wyjdzie po tylu komentarzach i że ciasto jest takie rzadkie . Dużo nie piekę bo mi przeważnie nie wychodzi a tym razem inaczej . Po 50 minutach wyszło super. tylko zostały mi w cieście grudki od maki ale to nic ważne że mąż i dzieci sie zajadaly .

  • Reply
    vial
    11 stycznia 2018 at 13:38

    czy może być bez dżemu?
    Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 stycznia 2018 at 13:41

      Nie , wyjdzie suche. Dżem, powidla , marmolada – obojetne . Ale niech będzie :)

      • Reply
        Anonim
        13 stycznia 2018 at 13:46

        dziękuję za odpowiedź.
        Pozdrawiam

  • Reply
    A nna
    11 stycznia 2018 at 17:51

    Ciasto wyszło dobre, bez termoobiegu w niskim pierkarniku bez termoobigu(mam tylko taki przenośny do pieczenia pizzy) piekłam 30 min i było dobrze. Ciasto troszkę za słodkie, więc następnym razem mniej cukru dodam. ale ogólnie to pycha. Przepis już zapisałam. Dzięki wielkie

  • Reply
    Edyta
    11 stycznia 2018 at 18:48

    Właśnie wsunęłam dwa kawałki jeden po drugim, nie da się oprzeć!! Przepyszne, wilgotne, pulchne, delikatne <3
    Jestem w ciąży, zobaczyłam ten przepis, od razu zabrałam się do roboty i jestem przeszczęśliwa!!! :-D
    Zrobiłam z powidlami sliwkowymi bo miałam akurat i rewelka. Piekłam dokładnie 40min.
    Dziękuję ostra-na-slodko :)

  • Reply
    Krystyna
    20 stycznia 2018 at 23:17

    Przepis rewelacyjny, po pierwszym razie natychmiast nastąpił drugi, bo ciasto było przepyszne. Drugie wykonanie było dziełem faceta, który pierwszy raz w życiu robił ciasto, był u mnie w gościach i tak go zachwyciło, że zapragnął sam się nauczyć. Dżem był wiśniowy mojej produkcji, bo taki posiadałam w domu, a mąki dałam nieco więcej i piekłam 50 min. z termoobiegiem. Wyszło genialnie, jak smakuje na drugi dzień nie mam pojęcia, bo nie przetrwało. Przepis „poszedł w świat”. Dziękuję

  • Reply
    Gosia
    10 kwietnia 2018 at 11:42

    Przepis idealny dla leniwych, a ja do takich należę ? robi się szybko i smakuje przepysznie! W sam raz dla niespodziewanych gości. Robiłam już kilkakrotnie i za każdym razem wychodzi idealnie. Nawet mój mąż się zajada ?

  • Reply
    Anonim
    20 grudnia 2018 at 13:18

    Sylwia twoje ciasto czekoladowe robi w Niemczech furorę 😊Nawet już nie pamiętam ile razy już tłumaczyłam na niemiecki. Ale za każdym razem jak dałam przepis to musiałam dac również paczkę sody 🤣i tutaj mam właśnie pytanie do Ciebie czy mogą zamienić sodę na proszek do pieczenia.? Jeśli tak to jaka ilość też 1 łyżeczka?Bardzo liczę na odpowiedź bo dzisiaj znowu mam przetłumaczyć przepis 😊na ciasto czekoladowe Ale już nie mogę dać sody bo sama nie będę miała 😂moje dzieci uwielbiają te ciasto. W przedszkolu z roku na rok rośnie liczba osób która pokochała twój przepis.😉

    • Reply
      Ostra na Słodko
      21 grudnia 2018 at 05:49

      I na takie wiadomości właśnie czekam!!!! <3
      Dopiero teraz mogę odpisać, bo ja od wczoraj w podroży.

      Nie polecam zamieniania ( chyba, że w ostateczności ) sody na proszek - będzie tu większe ryzyko zakalca, a jak wiadomo w ucieranych lubi czasem wyjśćniestety.

      Także sodę niestety musisz wysłać hurtowo :D hehehehehehe

  • Reply
    Antoninka
    29 grudnia 2018 at 14:18

    Właśnie zjedliśmy to ciasto na deser, ja dałam dzemu z czerwonej porzeczki. Ciasto przepyszne–słodko kwaśne, bardzo wilgotne, będziemy często je piec. Dzięki za przepis, pozdrawiam autorkę

  • Reply
    Ania
    4 stycznia 2019 at 11:57

    Moje właśnie się piecze. Dodałam olej zamiast masła i powidła sliwkowe zamiast drzemu. Po 40min wydluzylam czas pieczenia. Jeszcze pół szkl mąki zmieniłam na pelnoziarnista, więc zobaczymy jak wyjdzie ;)

  • Reply
    Ula
    4 stycznia 2019 at 15:34

    Wyszło za pierwszym razem ;) pychota ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      4 stycznia 2019 at 15:41

      Byłam pewna, że wyjdzie ;)
      Smacznego! :)))
      Jak masz zdjęcie to podeślij na fb -chętnie dodam do galerii :))

  • Reply
    Agnes
    23 września 2019 at 16:14

    Ciasto się udało. Przepis fajny. Dzięki.

  • Reply
    Gosia
    8 lutego 2020 at 20:17

    Zamiast mleka dodałam maślankę 🙂 Piekłam w okrągłej tortownicy 24 cm, więc wyszło dosyć niskie, ale wystarczyło 35 minut pieczenia i było doskonałe! Zniknęło jak tylko zaczęłam kroić 😉 dziękuję za przepis ☺️

  • Reply
    Anna
    26 marca 2020 at 13:15

    A mogę dać jogurt naturalny zamiast mleka??

  • Reply
    Andy
    28 lutego 2021 at 14:42

    Mohoho! Zmodyfikowałam nieco przepis redukując cukier o prawie połowę i dodając 80g czekolady startej na małych oczkach (pół na pół gorzka 64% i mleczna) i wyszło rewelacyjne! To jest to!
    Ale bardzo polecam dodać potarta czekoladę.

    • Reply
      Aga
      31 października 2021 at 16:20

      Witam :) czy składniki mogę zamienić na takie bez glutenu oraz laktozy? Pozdrawiam :)

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress