ANANASEK – MAKOWO KOKOSOWY BISZKOPT Z KREMEM ANANASOWYM, DELICJAMI I GALARETKĄ

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto , które zagościło ostatnio na Mamy urodzinowym stole!

Delikatny makowo-kokosowy spód …. lekka , kremowa masa … chrupiące delicje zatopione w galaretce podbiły serce mojej mamci ( i nie tylko! ).

Ciasto robi się błyskawicznie z bardzo prostych składników i nie wymaga długiego przesiadywania w kuchni!

Zatopiłam delicje pomarańczowe w galaretce pomarańczowej

Wy śmiało możecie zrobić swoją wersję z innym smakiem ciastek i galaretki.

ananasek , ciasto ananasowe , ciasto z delicjami , ciasto z kremem budyniowym biszkopt makowy , ostra na slodko xxxx 

SKŁADNIKI:

CIASTO:
– białko – 8 szt
– cukier – 200 g
– kokos – 200 g
– mak – 200 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA:
– ananasy – 1 puszka
– galaretka pomarańczowa – 3 op
– mleko – 400 ml
– budyń śmietankowy bez cukru – 1 szt
– żółtko – 5 szt
– masło – 200 g
– cukier – 3 łyżki

DODATKOWO :
– delicje pomarańczowe – ok. 300 g


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO :

Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywną pianę.

Do ubitej piany wsypujemy mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy.

Wylewamy do formy (wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym tłuszczem) o wymiarach ok. 23 na 38 cm.

Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.

 

MASA :

Roztrzepujemy żółtka w odrobinie mleka.

Dodajemy budyń i cukier.

Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy powoli przygotowaną masę.

Ciągle mieszamy uważając , by masa się nie przypaliła.

1,5 galaretki rozpuszczamy w 250 ml wody.

Studzimy.

Masło miksujemy na puszystą masę.

Dodajemy porcjami ostudzony budyń , a następnie tężejącą , ale absolutnie nie twardą galaretkę.

Ananasy delikatnie odsączamy i kroimy w drobną kosteczkę.

Dodajemy do przygotowanej masy.

 

GALARETKA:

Pozostałą galaretkę ( 1,5 opakowania ) rozpuszczamy w ok. 400 ml wody.

Studzimy.

Upieczone makowo – kokosowe ciasto smarujmy masą ananasową.

Układamy delicje i delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.

Wstawiamy do lodówki.

Zajadamy!

Smacznego!

 ananasek , ciasto ananasowe , ciasto z delicjami , ciasto z kremem budyniowym biszkopt makowy , ostra na slodko 2xxx

 

You Might Also Like

28 komentarzy

  • Reply
    Roz Airad
    23 kwietnia 2013 at 22:14

    wygląda obłędnie ;D

  • Reply
    Pierwiasteksmaku
    24 kwietnia 2013 at 10:40

    mniam :)
    az mam ochotę na mały kawałek Twojego placuszka :)
    pozdrawiamy ;)

  • Reply
    Anonymous
    8 maja 2013 at 14:12

    ZROBIŁAM TO CIASTO,REWELACJA.WSZYSTKIM SMAKOWAŁO BAAAARDZO.DZIĘKI ZA TAK WSPZNIAŁY PRZEPIS.TERAZ POLECAM GO WSZYSTKIM.POZDRAWIAM MIRA.

  • Reply
    Smosia27
    12 listopada 2013 at 11:11

    Bardzo smaczne i ciekawe ciasto. Nawet początkujące gosposie poradzą sobie z nim. Ja wymodziłam wersję truskawkowo-ananasowo-rodzynkową z makiem mielonym suchym (taki akurat miałam). Wyszło wspaniałe. Dodałam troszkę zalewy z ananasów do upieczonego, ostudzonego ciasta, gdyż wydawało mi się zbyt suche. Na wierzchu, między ciastkami, poukładałam paski mango z puszki, ubarwiło to całość. Pycha.Dziękuję za przepis. Pozdrowienia.

    • Reply
      Aga
      18 grudnia 2022 at 22:30

      Jaki ma być mak do ciasta taki surowy zwykły ? Mieli y czy nie?

  • Reply
    gin
    1 czerwca 2014 at 16:55

    Świetnie wygląda :)

  • Reply
    Kurczak w boczku ( ze szpinakiem i groszkiem )
    4 czerwca 2014 at 06:53

    […] ostatnich słodkościach przyszła pora na jakieś […]

  • Reply
    Ciasto kokosowe - łatwe i szybkie!
    3 lipca 2014 at 10:57

    […] kokosowego tu dawno nie […]

  • Reply
    Seromak z czekoladą i prażonym kokosem
    13 lipca 2014 at 19:15

    […] Dużo ”mokrego” maku , takiego jak uwielbiam … delikatna masa serowa …. a wszystko to pokryte prawdziwą czekoladą i posypane dużą ilością prażonego kokosu. […]

  • Reply
    Tarta brzoskwiniowa z kremem
    20 października 2014 at 16:12

    […] tak powstała delikatna tarta nie na kruchym , a biszkoptowym spodzie … z dodatkiem lekkiego kremu  z mascarpone z wiórkami świeżego kokosa i […]

  • Reply
    Naleśniki w gorącym sosie ananasowym
    12 listopada 2014 at 13:16

    […] puszyste ciasto , wypełnione przepysznym musem ananasowym z kawałkami owoców i chrupiącym pod zębami kokosem , który przywodzi na myśl najlepsze […]

  • Reply
    DOMOWA MASA MAKOWA
    10 grudnia 2014 at 08:13

    […] Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce! […]

  • Reply
    PIJAK / CYCKI MURZYNKI
    14 grudnia 2014 at 07:24

    […] o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK  ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki )   Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego chcieć więcej?!     […]

  • Reply
    justyna
    6 lutego 2015 at 19:52

    suchy mak?

    • Reply
      justyna
      11 lutego 2015 at 10:13

      dalej sie nie dowiedzialam :)
      suchy mak czy zmielony?

  • Reply
    Anonim
    6 lutego 2015 at 22:50

    Czy bez maku też wyjdzie spód?

  • Reply
    TRUSKAWKOWY PUSZEK - CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ
    18 kwietnia 2015 at 07:36

    […] biszkopt z dodatkiem maku, kakao i kisielu truskawkowego pokryty lekką, puszystą truskawkowo-cytrynową […]

  • Reply
    asia
    16 czerwca 2015 at 09:52

    Na jaką blaszkę podane składniki? Potrzebuje upiec dużą blaszkę, składniki podwoić?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 czerwca 2015 at 09:54

      Jest o tym w przepisie :)
      Blacha u mnie była 23-38 więc duża :)))

  • Reply
    CIASTO ANANASOWE Z WIŚNIAMI
    26 sierpnia 2015 at 21:15

    […] ananasy kojarzące nam się z egzotycznymi wakacjami i kwaskowate wiśnie z naszych […]

  • Reply
    ewel
    18 maja 2016 at 14:20

    czy kokos mogę zastąpić wiórkami kokosowymi?

  • Reply
    Kasia
    18 czerwca 2016 at 07:29

    Ile gr puszka ananasów?

    • Reply
      Aga
      24 grudnia 2021 at 09:23

      W masie czuc glownie maslo. Nie polecam tego ciasta

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress