CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ

Orzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato.

Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w ręku grzeje mnie kubek ulubionej kawy.

Ciasto cytrynowe z kremem budyniowym uwielbiacie – wiem!

Dziś mam dla Was przepis na równie pyszne ciasto cytrynowe … ale na kruchym cieście ala tarta … z fantastyczną pianą , które wręcz rozpływa się w ustach!

Robi się je błyskawicznie … i tak samo błyskawicznie znika!

Polecam!

ciasto cytrynowe , tarta cytrynowa , ciasto cytrynowe z kremem budyniowym , ciasto z beza, orzezwiajace ciasta , tanie ciasto , kruche ciasto z owocami , ostra na slodko xxxxxx

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 1,5 szkl

* cukier puder – 2 łyżki

* masło – 150 g

* cytryna – 1 szt ( wyciskamy sok , ścieramy skórkę )

MASA CYTRYNOWA:

* mąka kukurydziana – 3 łyżki

* cukier – 0,5 szkl

* woda – 0,5 szkl

* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )

* żółtko – 3 szt

* masło – 1 łyżka

PIANA BEZOWA:

* białko – 3 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mąka kukurydziana – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o śr. 20 cm.

Boki wylepiamy na wysokośćok. 3 cm , ciasto nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy groch, który obciąży papier i pieczemy 20 min. w 200C.

Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy jeszcze ok. 6-7 minut.

MASA CYTRYNOWA:

W garnku mieszamy wodę z cukrem.

Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.

Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.

Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.

PIANA BEZOWA:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.

Wsypujemy mąkę , mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową.

Pieczemy 10 min / 210C.

Dobrze studzimy!!!

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    13 listopada 2014 at 12:01

    Wspaniałe ciasto, jak zreszta wszystkie u Ciebie!

  • Reply
    Wiktoria
    13 listopada 2014 at 13:44

    Na sam widok ślinka cieknie:) Koniecznie muszę przygotować sobie to ciasto, na pewno jest pyszne.

  • Reply
    ZEBRA
    14 listopada 2014 at 19:41

    […] A no o ciasto! […]

  • Reply
    natalia
    10 stycznia 2015 at 21:13

    Ani w składnikach, ani w sposobie przyrządzenia nie ma mowy o budyniu. Zrobiłam to ciasto dokładnie wg wytycznych(proporcje i przygotowanie) i praktycznie nie nadaje się do spożycia. Budyń nie wiadomo czy miał być dodany do masy cytrynowej czy bezowej albo czy w ogóle miał być dodany.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 stycznia 2015 at 21:53

      A gdzie niby w przepisie napisałam , żeby dodawać jakiś budyń?
      NIGDZIE!
      Więc żadnego proszku budyniowego nie dodajemy do żadnej z mas.

      Masa cytrynowa po przyrządzeniu sama jest masą budyniową.

      Powiedz mi : ” nie nadaje się do spożycia ” , bo co z nim nie tak?
      Proszę jaśniej.

  • Reply
    CIASTO W 8 MINUT - BANANOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
    21 lutego 2015 at 20:01

    […] goście wpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress