Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy.

Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów.

Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”.

Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje  i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli.

Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi przyprawami.

Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie chlebki Naan.

Jak wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie bardzo często i są takim przysmakiem, którego nie może zabraknąć wśród wielbicieli indyjskich przysmaków.

Ps. już niedługo wypatrujcie przepisu na chlebków naan z fantastycznym mięsnym nadzieniem.

Polecam!

naan , indyjskie chlebki , chlebki naan , kuchnia indyjska , przepisy indie , kuchnia hinduska , ostra na slodko , pita , blog kulinarny (3)xx

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 225 g

* sól – 0,5 łyżeczki

* świeże drożdże – 15 g

* letnie mleko – 4 pełne łyżki

* olej roślinny – 1 pełna łyżka

* jogurt naturalny – 2 pełne łyżki

* jajko – 1 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ).

Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ).

Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ).

Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut.

Podajemy gorące, polane roztopionym masłem ghee.

Smacznego!

naan , indyjskie chlebki , chlebki naan , kuchnia indyjska , przepisy indie , kuchnia hinduska , ostra na slodko , pita , blog kulinarny (1)xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    SMAŻONE KREWETKI NA OSTRO PO INDYJSKU
    18 lipca 2015 at 16:20

    […] z ryżem albo chlebkami naan są fantastycznym pomysłem na obiad albo imprezowe danie na […]

  • Reply
    NAAN Z KURCZAKIEM NA OSTRO I WARZYWAMI
    10 sierpnia 2015 at 08:36

    […] pewnie pamiętacie naan to jedne z moich ulubionych chlebków […]

  • Reply
    Balchao - INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK W POMIDORACH
    12 listopada 2015 at 14:00

    […] z ryżem albo chlebkami naan jest super pomysłem na obiad , kolację na ciepło, albo danie na […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress