Thot man pla – TAJSKIE KOTLECIKI RYBNE

Thot man pla to tajskie kotleciki rybne.

Można przygotowywać je nie tylko z ryby, ale równie z mięsa kraba, krewetek albo mieszanki wszystkich tych składników.

Są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego też są świetnym pomysłem na błyskawiczny obiad.

Ja dziś mam dla Was przepis na Thot mam pla zrobione z dorsza, gdyż jest to jedna z moich ulubionych ryb ( niezwykle „mięsista” ).

Dodatek groszku i aromatycznych przypraw sprawia, że są daniem tak wyjątkowym, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę.

Świetnie sprawdzą się również jako „wkładka” do burgera!

Polecam!

kotlety rybne , kotlety ziemniaczane , kotlety rybno ziemniaczane , wege kotleciki , pyszny obiad z ryby , kotlety z dorsza , ostra na slodko , kuchnia indyjska xxx

SKŁADNIKI:

( 6-8 szt )

* filet z białej ryby np. dorsz – 300 g

* groszek zielony – ok. 100 g **

* czerwona pasta curry – 1 łyżka

* sos rybny – 1 łyżeczka

* jajko – 1 szt

* mąka kukurydziana – 2 łyżki

* liście kafiru – 4 szt **

* cukier – 1 łyżka

* bułka tarta – ok.3łyżki

* olej do smażenia

 ** Śmiało można użyć groszku mrożonego!

** Liście kafiru można zastąpić skórką z limonki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Rybę myjemy, oczyszczamy, drobniutko siekamy.

Groszek podgotowujemy.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą siekamy, a następnie miksujemy, a z masy formujemy niewielkie kotleciki ( jeśli masa nie będzie chciała się kleić dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej ).

Smażymy na rumiano i podajemy gorące.

Smacznego!

Ps. świetnym dodatek jest lekka sałatka i słodki sos chili!!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI
    24 lipca 2015 at 15:45

    […] Filet z białej ryby ( jak najczęściej wybieram dorsza, ze względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad, jak i np. danie na imprezę. […]

  • Reply
    TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM NA OSTRO I MANGO
    5 września 2015 at 09:02

    […] Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki obiad inspirowany kuchnią orientalną. […]

  • Reply
    Kaeng Massaman Kai - CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM
    23 listopada 2015 at 14:24

    […] I to właśnie wtedy Curry Massaman stało się najbardziej popularnym curry w kuchni tajskiej. […]

  • Reply
    KOTLECIKI RYBNE ( z dorsza ) Z RYŻEM - najlepsze!
    2 grudnia 2015 at 22:03

    […] Dziś mam dla Was przepis na przepyszne kotleciki rybne. […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress