SERNIK KOKOSOWY NA KAKAOWYM SPODZIE – kremowy – najlepszy!

Mamcia znów zażyczyła sobie sernik – no więc jest! :D

Tym razem dogodziłam jej fantastycznym sernikiem kokosowym, jakiego tu do tej pory jeszcze nigdy nie było.

Delikatne kakaowe ciasto pokryte kremową, rozpływającą się w ustach serową masą zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości!

Jest to jeden z tych serników, po którego kawałek każdy sięgnie z przyjemnością.

Śmiem twierdzić, że jeden z najlepszych serników jakie robię! Ha! :D

Jest idealnym pomysłem do niedzielnej, popołudniowej kawki, na imieniny i każdą inną okazję, w której chcemy dogodzić sobie pysznościami.

Koniecznie spróbujcie!

Polecam!

 sernik kokosowy sernik na kakaowym spodzie , sernik z kokosem , kokosowe ciasto , najlepszy sernik , krempowy puszysty sernik , ostra na slodko (1)x

SKŁADNIKI:

( 22×28)

CIASTO:

* mąka pszenna – 1,5 szkl

* jajko – 4 szt

* cukier – 1 szkl

* kakao – 3 łyżki

* woda – 5 łyżek

* masło – 250 g

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* cukier waniliowy – 1 op

MASA SEROWA:

* ser 3xmielony – 700 g

* masło – 200 g

* cukier – 0,5 szkl

* budyń waniliowy – 1 op

* śmietana 18% kwaśna – 4 łyżki

* jajko – 4 szt

* wiórki kokosowe – 100 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Miękkie masło, cukier, kakao i wodę gotujemy 5 minut, odlewamy 0,5 szkl ( na polewę ), resztę studzimy.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka i cukier waniliowy – miksujemy.

Na koniec dodajemy piankę ubitą z białek.

MASA SEROWA:

Jajka , cukier oraz masło miksujemy, a następnie dodajemy ser, śmietanę i budyń.

Pod koniec miksowania wsypujemy wiórki kokosowe.

CAŁOŚĆ:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy 3/4 ciasta, a następnie masę serową.

Przykrywamy resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 40 minut.

Studzimy i polewamy czekoladą!

Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarzy

  • Reply
    Sernik puszysty
    25 listopada 2015 at 21:46

    […] wiecie mam w domu wielką wielbicielkę SERNIKÓW i to dla Niej najczęściej przygotowuję te […]

  • Reply
    SERNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM, KARMELOWYMI ORZECHAMI I WŁOSKĄ BEZĄ
    3 stycznia 2016 at 18:26

    […] z najlepszych serników jakie robię i jakie […]

  • Reply
    Anonim
    23 grudnia 2016 at 10:21

    Czy ten sernik z termoobiegiem czy bez .Pozdrawiam

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 grudnia 2016 at 10:39

      Z .
      Pod koniec ( ostatenie 10-15 minut gasze termoobieg )

  • Reply
    Renata
    5 października 2017 at 09:40

    I pieczemy dół z termoobiegiem czy sam termoobieg? Jaki ser najlepiej użyć?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 października 2017 at 09:43

      Tak, dół z termoobiegiem ( ostatnie ok. 15 minut wyłączam termoobieg )
      Prawdziwy ser tłusty – do mielenia.
      Jeśli wiaderkowy to gęsty, bardzo kremowy np. Wloszczowa

  • Reply
    Megi
    25 marca 2018 at 13:59

    Pani Sylwio, blacha o jakich wymiarach? Szykuję się do świątecznych wypieków. Pozdrawiam :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 marca 2018 at 14:11

      Rozmiar blachy podany przy składnikach :) Będzie pysznie!

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress