Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami, który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości!
Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika!
Bardzo puszysty biszkopt pokryty soczystymi jabłkami i oprószony cukrem pudrem z całą pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli słodkości.
Koniecznie go spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 23 cm )
* jajko – 5 szt
* mąka pszenna – 1 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* jabłko – 3 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obrane jabłka kroimy na plasterki.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
Wlewamy po 1 żółtku, miksujemy, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i układamy jabłka.
Pieczemy ok. 40 minut/ 180C
Smacznego!
31 komentarzy
majka
23 stycznia 2016 at 14:09Czy tu nie ma żadnego tłuszczu?
majka
23 stycznia 2016 at 14:21Czy w tym przepisie nie ma żadnego tłuszczu? Ani masła, ani oleju? Tak nic nic? Pysznie to wygląda…
Ostra na Słodko
24 stycznia 2016 at 20:09Do biszkoptu nie dodaje się żadnego tłuszczu :)))
renia
25 stycznia 2016 at 00:14Proszku do pieczenia też nie potrzeba?
Ostra na Słodko
25 stycznia 2016 at 08:50Absolutnie nie :)
Anonim
27 stycznia 2016 at 17:17Do jakiego piekarnika wkładamy-zimnego czy nagrznego?
Ostra na Słodko
27 stycznia 2016 at 17:21Zawsze do gorącego :)
Anka
30 stycznia 2016 at 17:43Mam dużo mrożonych jagód – myślisz że fajnie by się z tym ciastem komponowały?
anencja
6 lutego 2016 at 10:16czy mozna inne owoce? np brzoskwinie z puszki?
Ostra na Słodko
6 lutego 2016 at 10:46Jak , ale nie mogą być zbyt mokre , bo wszystko „klapnie” albo zrobi się „zakalec” :)
joanna
28 kwietnia 2016 at 14:07wyszedł pyszny biszkopt! polecam!
Alicja
22 lipca 2016 at 17:29Czy powyższy przepis można użyć jako blat do ciasta przekładanego kremem, oczywiście wtedy bez użycia jabłek?
kuchcik paula
7 sierpnia 2016 at 09:27Biszkopt wyszedł idealny, dziękuję bardzo!
Winart
10 października 2016 at 20:45Pychotka! Robilam dzis na probe, na szybko…ale zrobie taki sam jeszcze na weekend. Korzystając z okazji, ze takie dobre jabłka teraz mamy. Tylko, ze sie lekko zawiodlam pod koniec, bo mi wyrosl, balam sie ze nie przebije sie spod ilosci jablek, a na koniec ciasto opadlo :/ Ale i tak jest super, nie wiem gdzie nawalilam…moze ciut za duzo maki, albo za energicznie mieszalam, bo sie spieszylam…albo fakt, ze zmniejszylam temperature w polowie do 160 C , bo jablka zaczynaly sie przypiekac :/ Syliwa heeeelp :) uwielbiam takie ciasta, i napewno sprobuje jeszcze raz !
Ostra na Słodko
10 października 2016 at 23:53Kochana NIGDY nie zmniejszamy temperatry w przypadku biszkoptu – lepiej nakryć go folią aluminiową , by się nie przypiekał, ale nie zmieniać temperaturę :)))
Cieszę się, że smakował :* <3
ilona
23 października 2016 at 13:12biszkopt po wyciagnieciu bezposrednio z piekarnika rzucic z wysokosci okolo 20-30 cm na ziemie -na pewno nie opadnie :) smacznego
EmKa
1 grudnia 2016 at 13:55Taaak. ..pieklam dwa razy
Nie wyszło. Wogole nie uroslo. ..wszystko wg przepisu i lipa. A piekę różne ciasta i zawsze się udają .Lubie próbować różne przepisy ale ten lipa. Nie polecam.
Ostra na Słodko
1 grudnia 2016 at 16:30Przykro mi :( Ale jesteś pierwszą osobą,, której nie wyszło.
Zapraszam na fb do działu CZYTELNICY GOTUJĄ – jest tam kilkanaście ( albo dzieciąt ) tych biszkoptów i każdy pięknie się udał czytelnikom.
Nie wiem co Ci poszło nie tak. szkoda …
Janka Patja
19 kwietnia 2018 at 16:02Dziwne,zawsze piekę biszkopt bez proszku i nigdy nie miałam takiej wpadki.
To że pani wyszło cos nie tak,to nie znaczy że przepis jest zły.
Sylwia
25 kwietnia 2017 at 19:00Na jaki rozmiar tortownicy jest powyzszy przepis? :)
Ostra na Słodko
25 kwietnia 2017 at 19:06Jest w przepisie – 23 cm :)
Asia
30 sierpnia 2017 at 20:50a w wersji z śliwkami ile dajemy śliwek ? i czy śliwki delikatnie obsypujemy mąką ?
Ostra na Słodko
31 sierpnia 2017 at 08:49Tak ,oproszamy mąką ziemniaczaną. Dałam kilka na górę , żeby nie obciążać barddzo ciasta.
Bożena
31 sierpnia 2017 at 08:43Witam a jeżeli zamiast mąki pszennej dodam mąkę kukurydziana myśli pani że też się uda
Ostra na Słodko
31 sierpnia 2017 at 08:49Nie uda się. Mąka kukurydziana jest sucha. Nie wrośnie i wszystko się rozpadnie.
Pawel
15 września 2017 at 12:56ja wlasnie pieke sie okaze czy dobry . niewiedzialem jedynie czy moglem jablka lekkop podsmazyc z cynamonem.ale podsmazylem z cynamonem delikatnie i wtedy polozylem na ciasto
Ostra na Słodko
15 września 2017 at 12:58Mam nadzieję, że posmakuje! Daj znać!
Asiula
15 stycznia 2018 at 11:41Urobilam pdwojna porcje na 30 cm blache wyszlo cudowne puszyste i te jabluszka w srodku mmmmm pychota super przepis
Iza
2 maja 2018 at 18:32180 C i 40 min pieczemy w termoobiegu czy konwencjonalnie?
DZIĘKUJĘ
justyna
12 listopada 2018 at 14:53co za idiotyczny przepis. No szok, pierwszy raz w życiu biszkopt mi nie wyszedł…. Robione wszystko zgodnie z przpisem.
Ach ja głupia…
Ostra na Słodko
12 listopada 2018 at 14:56Jesteś pierwszą osobą od kilku lat, której przepis nie wyszedł!
Więc gratuluję „ZDOLNOŚCI”
Pozdrawiam!
Miłego dnia!