BISZKOPT Z JABŁKAMI – bardzo puszysty!

Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami, który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości!

Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika!

 

Bardzo puszysty biszkopt pokryty soczystymi jabłkami i oprószony cukrem pudrem z całą pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli słodkości.

Koniecznie go spróbujcie!

biszkopt z jablkami , ucierane z jablami , puszysty biszkopt , biszkopt z owocami , ostra na slodko (2)x

SKŁADNIKI:

( tortownica 23 cm )

* jajko – 5 szt
* mąka pszenna – 1 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* jabłko – 3 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Obrane jabłka kroimy na plasterki.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.

Wlewamy po 1 żółtku, miksujemy, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i układamy jabłka.

Pieczemy ok. 40 minut/ 180C

Smacznego!

biszkopt z jablkami , ucierane z jablami , puszysty biszkopt , biszkopt z owocami , ostra na slodko (4)x

You Might Also Like

55 komentarzy

  • Reply
    majka
    23 stycznia 2016 at 14:09

    Czy tu nie ma żadnego tłuszczu?

  • Reply
    majka
    23 stycznia 2016 at 14:21

    Czy w tym przepisie nie ma żadnego tłuszczu? Ani masła, ani oleju? Tak nic nic? Pysznie to wygląda…

  • Reply
    renia
    25 stycznia 2016 at 00:14

    Proszku do pieczenia też nie potrzeba?

  • Reply
    Anonim
    27 stycznia 2016 at 17:17

    Do jakiego piekarnika wkładamy-zimnego czy nagrznego?

  • Reply
    Anka
    30 stycznia 2016 at 17:43

    Mam dużo mrożonych jagód – myślisz że fajnie by się z tym ciastem komponowały?

  • Reply
    anencja
    6 lutego 2016 at 10:16

    czy mozna inne owoce? np brzoskwinie z puszki?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 lutego 2016 at 10:46

      Jak , ale nie mogą być zbyt mokre , bo wszystko “klapnie” albo zrobi się “zakalec” :)

  • Reply
    joanna
    28 kwietnia 2016 at 14:07

    wyszedł pyszny biszkopt! polecam!

  • Reply
    Alicja
    22 lipca 2016 at 17:29

    Czy powyższy przepis można użyć jako blat do ciasta przekładanego kremem, oczywiście wtedy bez użycia jabłek?

  • Reply
    kuchcik paula
    7 sierpnia 2016 at 09:27

    Biszkopt wyszedł idealny, dziękuję bardzo!

  • Reply
    Winart
    10 października 2016 at 20:45

    Pychotka! Robilam dzis na probe, na szybko…ale zrobie taki sam jeszcze na weekend. Korzystając z okazji, ze takie dobre jabłka teraz mamy. Tylko, ze sie lekko zawiodlam pod koniec, bo mi wyrosl, balam sie ze nie przebije sie spod ilosci jablek, a na koniec ciasto opadlo :/ Ale i tak jest super, nie wiem gdzie nawalilam…moze ciut za duzo maki, albo za energicznie mieszalam, bo sie spieszylam…albo fakt, ze zmniejszylam temperature w polowie do 160 C , bo jablka zaczynaly sie przypiekac :/ Syliwa heeeelp :) uwielbiam takie ciasta, i napewno sprobuje jeszcze raz !

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 października 2016 at 23:53

      Kochana NIGDY nie zmniejszamy temperatry w przypadku biszkoptu – lepiej nakryć go folią aluminiową , by się nie przypiekał, ale nie zmieniać temperaturę :)))

      Cieszę się, że smakował :* <3

  • Reply
    ilona
    23 października 2016 at 13:12

    biszkopt po wyciagnieciu bezposrednio z piekarnika rzucic z wysokosci okolo 20-30 cm na ziemie -na pewno nie opadnie :) smacznego

  • Reply
    EmKa
    1 grudnia 2016 at 13:55

    Taaak. ..pieklam dwa razy
    Nie wyszło. Wogole nie uroslo. ..wszystko wg przepisu i lipa. A piekę różne ciasta i zawsze się udają .Lubie próbować różne przepisy ale ten lipa. Nie polecam.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      1 grudnia 2016 at 16:30

      Przykro mi :( Ale jesteś pierwszą osobą,, której nie wyszło.
      Zapraszam na fb do działu CZYTELNICY GOTUJĄ – jest tam kilkanaście ( albo dzieciąt ) tych biszkoptów i każdy pięknie się udał czytelnikom.
      Nie wiem co Ci poszło nie tak. szkoda …

    • Reply
      Janka Patja
      19 kwietnia 2018 at 16:02

      Dziwne,zawsze piekę biszkopt bez proszku i nigdy nie miałam takiej wpadki.
      To że pani wyszło cos nie tak,to nie znaczy że przepis jest zły.

    • Reply
      Jrena
      8 sierpnia 2021 at 12:01

      A ja wlasnie polecam wszystkim bo juz kilka razy pieklam i jest ciasto super puszyste mieciutkie 👌👌👌👌wszyscy bierzcie ten przepis i pieczcie ,nie zawiedziecie sie🙋🏻‍♀️

    • Reply
      Domi40
      9 października 2021 at 21:43

      Mi też raz nie wyszło… przebiła ciasto bo zamiast napowietrzać i spulchniać łyżką chciałam szybciej mikserem. Więcej tego błędu nie popełniłam.

  • Reply
    Sylwia
    25 kwietnia 2017 at 19:00

    Na jaki rozmiar tortownicy jest powyzszy przepis? :)

  • Reply
    Asia
    30 sierpnia 2017 at 20:50

    a w wersji z śliwkami ile dajemy śliwek ? i czy śliwki delikatnie obsypujemy mąką ?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      31 sierpnia 2017 at 08:49

      Tak ,oproszamy mąką ziemniaczaną. Dałam kilka na górę , żeby nie obciążać barddzo ciasta.

  • Reply
    Bożena
    31 sierpnia 2017 at 08:43

    Witam a jeżeli zamiast mąki pszennej dodam mąkę kukurydziana myśli pani że też się uda

    • Reply
      Ostra na Słodko
      31 sierpnia 2017 at 08:49

      Nie uda się. Mąka kukurydziana jest sucha. Nie wrośnie i wszystko się rozpadnie.

  • Reply
    Pawel
    15 września 2017 at 12:56

    ja wlasnie pieke sie okaze czy dobry . niewiedzialem jedynie czy moglem jablka lekkop podsmazyc z cynamonem.ale podsmazylem z cynamonem delikatnie i wtedy polozylem na ciasto

  • Reply
    Asiula
    15 stycznia 2018 at 11:41

    Urobilam pdwojna porcje na 30 cm blache wyszlo cudowne puszyste i te jabluszka w srodku mmmmm pychota super przepis

  • Reply
    Iza
    2 maja 2018 at 18:32

    180 C i 40 min pieczemy w termoobiegu czy konwencjonalnie?
    DZIĘKUJĘ

  • Reply
    justyna
    12 listopada 2018 at 14:53

    co za idiotyczny przepis. No szok, pierwszy raz w życiu biszkopt mi nie wyszedł…. Robione wszystko zgodnie z przpisem.
    Ach ja głupia…

    • Reply
      Ostra na Słodko
      12 listopada 2018 at 14:56

      Jesteś pierwszą osobą od kilku lat, której przepis nie wyszedł!
      Więc gratuluję “ZDOLNOŚCI”

      Pozdrawiam!
      Miłego dnia!

  • Reply
    Aga
    2 kwietnia 2019 at 18:35

    Właśnie zrobiłam i zajadamy się z mężem. Pyszności :)

  • Reply
    Daga
    18 kwietnia 2019 at 23:20

    Chyba Pierwsze ciasto w zyciu ktore mi nie wyszlo … a mialo byc najprostsze :( i najszybsze :(

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 kwietnia 2019 at 09:31

      Jest najprostsze i najszybsze….
      Napisz co Cie nie wyszło, no tutaj w sumie nie bardzo jest co zepsuć i aż mnie zaskoczyłaś :/
      Robione dokładnie tak jak w przepisie jest sprawdzone kilkanascie razy i zawsze się udaje.

  • Reply
    Aga
    3 maja 2019 at 12:13

    Pięknie wyrosło. Pyszne ciacho :)

  • Reply
    Gośka87
    26 maja 2019 at 11:36

    A mi właśnie wyszedł pyszny, wyrośnięty biszkopt. Z innych przepisów opadały. Myślę, że to też kwestia ustawienia dobrej temperatury i nie zaglądanie do ciasta co chwilę. Dodałam do ciasta jabłka ale zostały na dole a na górze ciasta pustka. Cozrobiłam nie tak?

  • Reply
    mojewypiekiinietylko
    5 lipca 2019 at 01:55

    Biszkopt fantastyczny. Upiekłam z podwójnej porcji (duża blaszka) – było warto. Jabłka cieniutko poszatkowałam, nie utonęły. Na pewno zagości u mnie na stałe. Dziękuję Sylwio za super przepis i zapraszam do mnie na “degustację”. ;)
    https://www.mojewypiekiinietylko.com/2019/07/biszkopt-z-jablkami-bardzo-puszysty/#more-15893

  • Reply
    Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! – Pikantne opowiadania
    5 lipca 2019 at 23:57

    […] na biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! znalazłam na blogu – Ostra na słodko. Ciasto bez dodatku tłuszczu, czy proszku do pieczenia. Nazwa wypieku nie jest na wyrost. Cudownie […]

  • Reply
    Tysiula
    24 października 2019 at 13:29

    Super prosty przepis, pierwszy mój biszkopt i wyszedł mimo że dodałam tylko 4 jajka bo tyle tylko miałam. Muszę tylko następnym razem dać więcej jabłek :)

  • Reply
    Basia
    14 listopada 2019 at 21:22

    Przepis świetny! Zrobiłam dziś z samego rana, przed pracą. Po południu mieliśmy świeże ciacho na podwieczorek. Syn się zajadał i mówił, że pyszne. Mięciutki, pyszny biszkopt!

  • Reply
    Nat
    18 grudnia 2019 at 13:12

    Jestem totalnym laikiem jeśli o pieczenie ciast chodzi. To tutaj zrobiłam tak trochę na “odwal się” nie strajac się jakos super bardzo,aby proporcje produktów potrzebnych do uzycia były stu procentowo zachowane. I co? I wyszło! I to GENIALNIE! Dziwie się zatem,ze osoby ,które tutaj twierdzą,ze pieką często i znają się na tym,mają jakiś problem z jego wykonaniem… :)

  • Reply
    Pani Gośka
    11 kwietnia 2020 at 18:34

    No wyszło! Mimo, że mam lewe ręce do ciast wyszło. Pycha. A tak się obawiałam. Pozdrawiam i mam ciasto świąteczne na Tenerife 😁

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 kwietnia 2020 at 18:36

      Bardzo się cieszę! :)))
      Pozdrawiam gorąco … no i zazdroszczę tej Teneryfy! <3

  • Reply
    Jola59
    29 listopada 2020 at 22:11

    Super ciasto. Pięknie wyrosło i jest niesamowicie mięciutkie i smaczne.

    Pozdrawiam autorkę i gratuluję fajnego przepisu :)

  • Reply
    Lilianna
    3 kwietnia 2022 at 09:14

    Po prostu poezja dla podniebienia Piekłam z jabłkami idealne Piekłam z borówkami … prawie idealne (borówki były mrożone i obtoczyłam w mące kartoflanej)przepis wspaniały Pozdrawiam ciepło ☺️

  • Reply
    Monika
    27 października 2022 at 18:43

    Super wyszedł, prosty i pyszny przepis

  • Reply
    Szymon
    7 maja 2023 at 19:00

    Bardzo dziękuję za przepis. W sam raz dla kogoś, kto stawia pierwsze kroki w wypiekach i poznaje absolutne podstawy tej dziedziny.
    Pozdrawiam i powodzenia

  • Reply
    Aniela
    11 lipca 2023 at 08:19

    Czy ten biszkopt rzuca się po upieczeniu?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress