BISZKOPT Z JABŁKAMI – bardzo puszysty!

Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami, który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości!

Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika!

Bardzo puszysty biszkopt pokryty soczystymi jabłkami i oprószony cukrem pudrem z całą pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli słodkości.

Koniecznie go spróbujcie!

biszkopt z jablkami , ucierane z jablami , puszysty biszkopt , biszkopt z owocami , ostra na slodko (2)x

SKŁADNIKI:

( tortownica 23 cm )

* jajko – 5 szt
* mąka pszenna – 1 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* jabłko – 3 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Obrane jabłka kroimy na plasterki.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.

Wlewamy po 1 żółtku, miksujemy, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i układamy jabłka.

Pieczemy ok. 40 minut/ 180C

Smacznego!

biszkopt z jablkami , ucierane z jablami , puszysty biszkopt , biszkopt z owocami , ostra na slodko (4)x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

18 komentarzy

  • Reply
    majka
    23 stycznia 2016 at 14:09

    Czy tu nie ma żadnego tłuszczu?

  • Reply
    majka
    23 stycznia 2016 at 14:21

    Czy w tym przepisie nie ma żadnego tłuszczu? Ani masła, ani oleju? Tak nic nic? Pysznie to wygląda…

  • Reply
    renia
    25 stycznia 2016 at 00:14

    Proszku do pieczenia też nie potrzeba?

  • Reply
    Anonim
    27 stycznia 2016 at 17:17

    Do jakiego piekarnika wkładamy-zimnego czy nagrznego?

  • Reply
    Anka
    30 stycznia 2016 at 17:43

    Mam dużo mrożonych jagód – myślisz że fajnie by się z tym ciastem komponowały?

  • Reply
    anencja
    6 lutego 2016 at 10:16

    czy mozna inne owoce? np brzoskwinie z puszki?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      6 lutego 2016 at 10:46

      Jak , ale nie mogą być zbyt mokre , bo wszystko „klapnie” albo zrobi się „zakalec” :)

  • Reply
    joanna
    28 kwietnia 2016 at 14:07

    wyszedł pyszny biszkopt! polecam!

  • Reply
    Alicja
    22 lipca 2016 at 17:29

    Czy powyższy przepis można użyć jako blat do ciasta przekładanego kremem, oczywiście wtedy bez użycia jabłek?

  • Reply
    kuchcik paula
    7 sierpnia 2016 at 09:27

    Biszkopt wyszedł idealny, dziękuję bardzo!

  • Reply
    Winart
    10 października 2016 at 20:45

    Pychotka! Robilam dzis na probe, na szybko…ale zrobie taki sam jeszcze na weekend. Korzystając z okazji, ze takie dobre jabłka teraz mamy. Tylko, ze sie lekko zawiodlam pod koniec, bo mi wyrosl, balam sie ze nie przebije sie spod ilosci jablek, a na koniec ciasto opadlo :/ Ale i tak jest super, nie wiem gdzie nawalilam…moze ciut za duzo maki, albo za energicznie mieszalam, bo sie spieszylam…albo fakt, ze zmniejszylam temperature w polowie do 160 C , bo jablka zaczynaly sie przypiekac :/ Syliwa heeeelp :) uwielbiam takie ciasta, i napewno sprobuje jeszcze raz !

    • Reply
      Ostra na Słodko
      10 października 2016 at 23:53

      Kochana NIGDY nie zmniejszamy temperatry w przypadku biszkoptu – lepiej nakryć go folią aluminiową , by się nie przypiekał, ale nie zmieniać temperaturę :)))

      Cieszę się, że smakował :* <3

  • Reply
    ilona
    23 października 2016 at 13:12

    biszkopt po wyciagnieciu bezposrednio z piekarnika rzucic z wysokosci okolo 20-30 cm na ziemie -na pewno nie opadnie :) smacznego

  • Reply
    EmKa
    1 grudnia 2016 at 13:55

    Taaak. ..pieklam dwa razy
    Nie wyszło. Wogole nie uroslo. ..wszystko wg przepisu i lipa. A piekę różne ciasta i zawsze się udają .Lubie próbować różne przepisy ale ten lipa. Nie polecam.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      1 grudnia 2016 at 16:30

      Przykro mi :( Ale jesteś pierwszą osobą,, której nie wyszło.
      Zapraszam na fb do działu CZYTELNICY GOTUJĄ – jest tam kilkanaście ( albo dzieciąt ) tych biszkoptów i każdy pięknie się udał czytelnikom.
      Nie wiem co Ci poszło nie tak. szkoda …

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress