TARTA SEROWA Z JABŁKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Ajjj! Ale to była petarda!

Zrobiłam ją tak na prawdę przez przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce!

To takie połączenie tarty, sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej!

Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów!

Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki!

Ps. kolega podał ją z kremem balsamicznym o smaku malinowym – może i Wy wypróbujcie?!

Polecam!

tarta serowa , tarta z jablkami , tarta na ciescie francuskim , sernik z jablkami , ostra na slodko , sylwia ladyga (5)x

SKŁADNIKI:

* ser biały 3x mielony – 500 g
* mascarpone – 100 g
* duże jajko – 1 szt
* laska wanilii – 1 szt
* cukier – 3 łyżki
* mąka pszenna – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* ciasto francuskie – ok. 250 g
* jabłka – 3 szt
* cukier do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Zmielony twaróg miksujemy z mascarpone i jajkiem, dodajemy ziarenka wanilii, cukier oraz mąki.

Formę do tarty wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy po całości.

Na ciasto wylewamy masę serową , wygładzamy i układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłkami.

Całość posypujemy warstwą cukru i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut.

Zostawiamy do wystudzenia.

Smacznego!

tarta serowa , tarta z jablkami , tarta na ciescie francuskim , sernik z jablkami , ostra na slodko , sylwia ladyga (8)xx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Monika
    21 maja 2016 at 22:39

    Tarta wyszła znakomita .Wspaniałe i szybkie ciasto . Wszystkim smakowało i wyglądało przepięknie . Od dzisiaj będzie moim ulubionym przepisem . Dziękuję i polecam każdemu .

  • Reply
    Anna
    6 czerwca 2016 at 18:49

    tarta wyglada przepysznie, jakimi innymi owocami moznaby zastapic jablka?

    • Reply
      Basia
      30 lipca 2016 at 18:24

      Ja kombinuję z serem i jagodami. Zobaczymy co wyjdzie.

    Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress