TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM

tarta z kozim serem , tarta z karmelizowanym czosnkiem, wytrawne tarty , tarta na ostro , pyszne tarty , ostra na slodko, sylwia ladyga , sylwia masterchef , najlepsze tarty, blog kulinarny , najlepszy blog kulinarny , blo z przepisami na tarty

Jak pierwszy raz spróbowałam karmelizowanego czosnku totalnie się z nim zakochałam!

Teraz przygotowuję go zarówno jako dodatek do tart, jak i zapiekanek czy tez grzanek.

Smakuje fantastycznie!

W połączeniu z kruchymi tymiankowym tartaletkami z mąki płnoziarnistej i kozim serem tworzą fantastyczną całość, która posmakuje wszystkim wielbicielom pysznego jedzonka!

Zamiast tartaletek śmiało można przygotować jedną, dużą tartę – będzie równie pyszna – mam nadzieję, że zachwycę nimi #Ambition!

Koniecznie spróbujcie!

  tarta-z-kozim-serem-tata-z-karmelizowanym-czosnkiem-tartaletki-wytrawne-arta-na-ostro-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-4x

SKŁADNIKI:

( 10 szt 8 cm lub forma do tarty 24 cm )

KRUCHE CIASTO:

* mąka pszenna pełnoziarnista – 250 g

* masło min. 82% – 125 g

* żółtko – 1 szt

* woda – 5- M;

* sól – 1 płaska łyżeczka

* świeży tymianek – 1 pęczek

FARSZ:

* czosnek – 3 główki

* oliwa z oliwek – 2 łyżki

* ocet balsamiczny – 3 łyżki

* woda – 220 ml

* cukier – 1 czubata łyżeczka

* świeży tymianek

* świeża chili – 1 szt

* miękki kozi ser – 100 g

* twardy kozi ser – 100 g

* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą dodajemy posiekany tymianek oraz zimne masło, siekamy a następnie rozcieramy palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko i wodę, szybko zagniatamy, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 15 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto wałkujemy, wylepiamy foremki do tartaletek , dziurkujemy spód i podpiekamy ok. 7 minut /190C.

FARSZ:

Ząbki czosnku obieramy, wkładamy do rondelka, zalewamy szklanką wody, gotujemy 5 minut, odcedzamy.

Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, posiekaną papryczkę chili, smażymy 2 minuty, zalewamy octem balsamicznym i 220ml wody i gotujemy ok.10 minut.

Wrzucamy posiekane świeże zioła, cukier i szczyptę soli.

Gotujemy ok. 10 minut, by płyn zmienił się w gęsty syrop.

Sery siekamy,mieszamy z czosnkiem i wyciągamy na podpieczony spód tartaletek/

Pieczemy ok. 20 minut /160C.

Podajemy posypane świeżym tymiankiem.

tarta-z-kozim-serem-tata-z-karmelizowanym-czosnkiem-tartaletki-wytrawne-arta-na-ostro-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-3x


Ambition z dbałością

 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress