CIASTO MARCHEWKOWE Z ORZECHAMI – najlepsze!

Wiem, że uwielbiacie moje ciasto marchewkowe, dlatego postanowiłam przygotować dla Was drugi, równie pyszny przepis!

Tym razem mam dla Was przepis na ciasto marchewkowe z orzechami i masłem orzechowym.

Niesamowicie wilgotne a zarazem puszyste, wyraziste w smaku i delikatne.

To chyba najlepsze ciacho marchewkowe jakie kiedykolwiek jadłam!

Idealne na słodki, jesienny podwieczorek!

Koniecznie spróbujcie!

  ciasto-marchewkowe-ciasto-z-orzechami-najlepsze-ciasto-marchewkowe-ciasto-marchewkowo-orzechowe-ostra-na-slodko-9xx

SKŁADNIKI:

( tortownica 18-22 cm )

* marchew – 280 g
* orzechy włoskie – 300 g
* jajka – 4 szt
* cukier – 150 g
* sol – 1 szczypta
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka
* mąka pszenna Lubella – 2 czubate łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cynamon – 1 łyżeczka
* wiśniówka – 2 łyżki

DODATKOWO:

* masło orzechowe do przełożenia
* orzechy do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Obrana marchew ścieramy na drobnych oczkach.

Obrane orzechy drobno siekamy.

Żółtka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na gładki puch,  dodajemy marchew, orzechy oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i cynamonem – wszystko razem dokładnie miksujemy,

Wlewamy wiśniówkę, dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka i wszystko razem dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok.60 minut ( do suchego patyczka ).

Studzimy!

I tu są 2 opcje :

* oblewamy lukrem / polewą i posypujemy orzechami
* rozcinamy na 3 blaty, każdy smarujemy masłem orzechowym, składamy i górę ( też posmarowaną ) obficie obsypujemy podprażonymi orzeszkami.

Pycha!

Smacznego!

ciasto-marchewkowe-ciasto-z-orzechami-najlepsze-ciasto-marchewkowe-ciasto-marchewkowo-orzechowe-ostra-na-slodko-1xx

PS. mąka Lubella poznańska to mąka typ 500.

Jest idealna nie tylko pierogów, jak wskazuje napis na opakowaniu, ale także  ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych.

Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz różnego rodzaju klusek , knedli i kopytek!

Świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do zup i sosów!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    aga
    7 stycznia 2017 at 20:07

    „Jajka i cukier miksujemy na puch”… Pozniej mowa o bialkach. Co miksujemy z cukrem zatem, cale jaja czy tylko zoltka?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress