CHRUPIĄCA TARTA SEROWA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ + KONKURS

Lubicie ciasto francuskie? Ja bardzo!

Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na ostro ( z tuńczykiem, pastą serową albo warzywami ).

Dziś pokażę Wam fajny pomysł, który można wykorzystać na nachodzące wielkimi krokami Święta!

Pewnie większość z Was będzie robić sałatki – śledziowe, jarzynowe, z kurczakiem i inne, na których widok pocieknie ślinka.

Ja taką sałatkę podam w formie tarty – w rolach głównych ulubiona kukurydza i ciasto francuskie!

Kukurydzę Bonduelle uwielbiam za jej smak – jest naturalnie słodka, bez żadnego dodatku cukru, mega chrupiąca i bez dodatku GMO.

bonduelle-logo-300x144

Taka tarta jest świetnym pomysłem na świąteczny i sylwestrowy stół – gwarantuję, że goście będą zachwyceni!

Koniecznie spróbujcie!

 bonduelle-salatka-z-kukurydza-salatka-z-kurczakiem-tarta-serowa-ostra-na-slodko-7xxx

SKŁADNIKI:

* ciasto francuskie – 300 g
* kukurydza Bonduelle – 150 g
* filet z kurczaka – 150 g
* groszek zielony Bonduelle – 100 g
* ser żółty o wyrazistym smaku np. cheddar – 150 g
* papryka żółta – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek 2 ząbki
* duże jajko – 2 szt
* śmietana 18% gęsta – 2 czubate łyżki
* majonez – 1 czubata łyżka
* masło – 1 łyżka
* sol, pieprz, papryka ostra
* świeży szczypiorek lub pietruszka i koperek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Wykładamy ciastem francuskim , nakłuwamy na spodzie i podpiekamy w nagrzanym do 190C piekarniku przez 5 minut.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy.

Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i majonezem, dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku.

Na podpieczony spód wyciągamy farsz z kukurydzy , zalewamy masą serowo-śmietanową i ponownie zapiekamy – tym razem ok. 20-25 minut / 180C

Podajemy gorące posypane świeżymi ziołami.

Smacznego!

bonduelle-salatka-z-kukurydza-salatka-z-kurczakiem-tarta-serowa-ostra-na-slodko-8xx

pasek

KONKURS

Razem z marką Bonduelle przygotowałam dla Was szybki minikonkurs!

bonduelle-salatka-z-kukurydza-salatka-z-kurczakiem-tarta-serowa-ostra-na-slodko-1xx

CZAS TRWANIA:  05.12-15.12

NAGRODY:

1 miejsce: bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł + zestaw produktów

2 i 3 miejsce: zestawy produktów Bonduelle

(Wysyłką nagród zajmuje się sponsor)

ZADANIE:

A Ty do czego wykorzystałbyś/łabyś kukurydzę Bonduelle w te Święta?

( nie musisz podawać całego przepis – wystarczy pomysł! )

Odpowiedź należy umieścić na faceooku pod postem konkursowym – tylko TAM!!!

https://www.facebook.com/ostranaslodko/photos/a.353421598076228.85006.328385320579856/1168436233241423/?type=3&theater 

Nagrodzone zostaną najbardziej kreatywne odpowiedzi!

bonduelle-logo-300x144

Wpis powstał we współpracy z marką Bonduelle.

REGULAMIN KONKURSU

1) Konkurs na tym blogu organizuje Durszlak.pl, na zlecenie marki Bounduelle. Konkurs zaczyna się dzisiaj, a trwać będzie do 15 grudnia b.r. włącznie. Nagrody ufundowała marka Bounduelle.
2) Zwycięzców wybieram ja czyli Ostra na Słodko – subiektywnie i wg. własnej oceny. Przyznane będą 3 nagrody. Ogłoszenie wyników nastąpi do 24 grudnia b.r.. Po wybraniu zwycięzców i otrzymaniu od nich danych teleadresowych wyślę adresy do Organizatora a ten wyślą nagrody w ciągu 30 dni roboczych. Wysyłka tylko w granicach RP.

3) Nagrody: patrz wyżej 
4) W konkursie może wziąć udział każdy, kto prawidło dokona zgloszenia. Ilość zgłoszeń – nieograniczona.
5) Laureaci zobowiązani są podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki –  po tym czasie nagroda zostanie przyznana innej osobie.

6) Osoba biorąca udział w konkursie dodając zgłoszenie jednocześnie akceptuje regulamin.  

 

WYNIKI:

Wybór był niesamowicie trudny, a od samego czytania nie tylko ciekła ślinka, ale i bolała głowa! :D

Postanowiłam, że zwycięzców nie wybiorę ja, a specjalnie ustanowione przeze mnie 3-osobowe jury, które obradowało jak posłowie w sejmie!

I udało się!

Nagrodzone osoby to:

1 miejsce  – Justyna Bańkowska

( Jej pomysł na Śledzie smażone w cieście kukurydzianym z mlekiem kokosowym , limonką,  chili, curry i kolendrą )

2 i 3 miejsce – Diana Kowalczyk i Patrycja Figat

( Diana – Wieniec drożdżowy z kukurydzą i Paszteciki / babeczki z wege pasztetem z ziołami

Patrycja – Marynowany w czerwonym pesto karp zapiekany pod pierzynką ziemniaczano – kukurydzianą )

Z całego serca gratuluję i proszę o podane adresów w wiadomości prywatnej na fb.

Wysyłką nagród zajmuje się organizator czyli firma Durszlak.pl.

Pozostałym uczestnikom zabawy serdecznie dziękuję i zapraszam do udziału w kolejnych konkursach!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    toja
    5 grudnia 2016 at 13:58

    A do czego dodajemy majonez?

  • Reply
    Robert Zielonka
    5 grudnia 2016 at 17:10

    hejo, tu mały błąd poprawiłem wersalikami: Zarówno w wersji na słodko ( z kremem budyniowym , serowym, owocami … ) albo w wersji na OSTRO ( z tuńczykiem, pastą serową albo warzywami ). pa

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress