ROZGRZEWAJĄCY CHOWDER KUKURYDZIANY Z MAKARONEM

Uwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup.

Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ).

Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze.

Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad, a do tego bardzo rozgrzewa – idealna na zimę, jaka nam się robi za oknem!

Spróbujcie!

 chowder-kukurydziany-zupa-z-kukurydzyny-krem-rozgrzewajacy-z-kukurydzy-zma-na-zime-ostra-na-slodko-2xxx

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* kukurydza – 250 g
* duża cebula – 1 szt
* por- 1/3 szt
* czosnek – 1 ząbek
* świeża chili i imbir – po 0,5 szt
* masło – 1 czubata łyżka
* mąka – 1 łyżka
* ziemniaki – 2 szt
* bulion warzywny – ok. 1,5 l
* śmietana -30% – ok. 70 ml
* sól, pieprz , papryka, kurkuma
* makaron pełnoziarnisty świderki Lubella – 2 porcje

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę, pora, czosnek, świeży starty imbir i chili drobno siekamy, szklimy na maśle, opuszczamy mąką i jeszcze chwilę rumienimy.

Zalewamy bulionem, gotujemy, do gorącego dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i po ok. 15 minutach wrzucamy kukurydzę.

Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką, zagęszczamy śmietaną, miksujemy.

Podajemy gorącą z ugotowanym al dente makaronem i świeżymi ziołami!

Smacznego!

chowder-kukurydziany-zupa-z-kukurydzyny-krem-rozgrzewajacy-z-kukurydzy-zma-na-zime-ostra-na-slodko-1xxx

Wpis powstał we współpracy z marką Lubella

images

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress