KAWA CZEKOLADOWA Z LODAMI, SOLONYM KARMELEM I PRAŻONYMI ORZECHAMI ARACHIDOWYMI

Czekolada, karmel, lody, kawa, orzechy … ajj już od samego czytania cieknie ślinka!

A gdyby tak połączyć wszystko w jedną całość? Jestem ZA!

Dziś mam dla Was przepis na pyszną kawę, która łączy w sobie wszystkie moje ulubione smaki!

Jest cudownym pomysłem na deser po pysznym niedzielnym obiedzie.

Gwarantuję, że nawet ci, którzy za kawą nie przepadają będą oblizywać się ze smakiem!

Spróbujcie!

kawa-z-karmelem-kawa-z-lodami-kawa-czekoladowa-inka-pietrowa-kawa-ostra-na-slodko-sylwia-ladga-14xx

SKŁADNIKI:

* kawa zbożowa INKA Bio klasyczna – 3 łyżeczki

http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/
* mleko 2% – 125 ml
* mascarpone – 6 łyżek
* gorzka czekolada – 50 g
* biała czekolada – 50 g
* lody waniliowe – 1 gałka
+ solony karmel ( cukier , masło , śmietana 30% )

+ orzechy arachidowe prażone – do posypania

images-1

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Na patelni roztapiamy czubatą łyżkę cukru, do roztopionego dodajemy łyżkę masła i energicznie mieszamy.

Całość zalewamy ok. 125 ml śmietany i na wolnym ogniu gotujemy do uzyskania karmelowej konsystencji. Solimy.

W jednym naczyniu roztapiamy czekoladę gorzką, w innym czekoladę białą ( w kąpieli wodnej ).

Do każdej dodajemy po 3 pełne ( czubate ) łyżki serka mascarpone, miksujemy.

Na dno szklanki wykładamy masę ciemną, potem jasną.

Kawę rozpuszczamy w gorącym mleku ( drobinę słodzimy jeśli chcemy )  i zalewamy czekoladowe masy.

Na górę układamy gałkę lodów i polewamy solonym karmelem i posypujemy prażonymi orzeszkami arachidowymi.

Smacznego!

kawa-z-karmelem-kawa-z-lodami-kawa-czekoladowa-inka-pietrowa-kawa-ostra-na-slodko-sylwia-ladga-2xxx

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress