KROKIETY Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZONYM KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Jak wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze!

Są zdrowe, są smaczne i można wyczarować z nich przeróżne dania – zaczynając od śniadań, a na deserach kończąc!

Dziś wyczarowałam obiad!

Mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące krokiety z kaszy jaglanej z pieczonym kurczakiem i warzywami.

Smakują fenomenalnie i jest to danie, które posmakuje również zapalonym mięsożercom.

Świetnie smakują z odrobiną parmezanu albo sosem jogurtowo-koperkowym z odrobiną czosnku.

Koniecznie spróbujcie!

krokiety-z-kaszy-jaglanej-krokiety-jaglane-kotleciki-z-kaszy-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-blog-kulinarny-2x

SKŁADNIKI:

* kasza jaglana – 1 szkl
* filet z kurczaka – ok. 200 g
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* marchew – 1 szt
* por – 1 szt
* duże jajko – 1 szt
* bułka tarta
* sól, pieprz, papryka ostra
* olej kokosowy do smażenia
* parmezan

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Oczyszczony filet z kurczaka nacieramy solą, pieprzem i papryką.

Układamy na folii aluminiowej z odrobiną masła, zawijamy i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 25 minut ( do miękkości ).

Wypłukaną dwukrotnie kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonym wrzątku, studzimy.

Do wystudzonej dodajemy bardzo drobno pokrojonego, upieczonego kurczaka, podsmażoną na odrobinie oleju kokosowego cebulkę z porem, posiekanym czosnkiem i startą marchewką.

Wbijamy duże jajko ( jeśli małe to 2! ), dodajemy ok. 2-3 łyżki bułki tartej, doprawiamy o smaku i wszystko razem dokładnie mieszamy na zwartą masę.

Z masy formujemy krokiety, obtaczamy w odrobienie bułki tartej smażymy na rumiano na oleju kokosowym.

Podajemy posypane parmezanem ze świeżą sałatą i kiełkami lucerny.

Smacznego!

krokiety-z-kaszy-jaglanej-krokiety-jaglane-kotleciki-z-kaszy-ostra-na-slodko-sylwia-ladyga-blog-kulinarny-3x

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress