CENCI – toskańskie faworki

Pączki, chrust, faworki, oponki i karnawałowe róże – genialne słodkości, które królują na naszych stolach w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek.

Dziś mam dla Was przepis na Cenci – chrupiące, toskańskie faworki, które podbijają serca nie tylko Włochów!

Usmażone mają przypominać powiewające na wietrze kawałki materiału, bo Cenci to po włosku szmaty, łachmany.

Mimo tej niezbyt romantycznej nazwy są naprawdę smakowite!

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* mąka – 450 g
* cukier i masło – po 75 g
* jajko – 3 szt
* oliwa -1 łyżka
* limoncello -3 łyżki
* skórka z cytryny
* skórka z pomarańczy
* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło topimy, studzimy.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, oliwę, likier i skórki z owoców. 

Wlewamy masło i zagniatamy ciasto.

Gotowe zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie wałkujemy, wycinamy prostokąty, nacinamy środek i smażymy na rozgrzanym oleju.

Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress