GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta

Dziś znów zabieram Was na wycieczkę do Włoch!

Mam dla Was przepis na danie wegetariańskie – mimo, że bez mięsa to niesamowicie sycące i rozgrzewające.

Połączenie makaronu z soczewicą i sosem pomidorowym na czerwonym winie tworzy fantastyczną całość rodzaju gulaszu albo gęstej zupy, której nawet fani mięsa się nie oprą.

Ja jestem zachwycona – mam nadzieję, że i Wy będziecie!

Koniecznie spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

( 3-4 porcje )

* makaron conchiglie ( muszelki ) – ok. 200 g
* duża cebula – 1 szt
* czerwona soczewica – 200 g
* czosnek – 2 ząbki
* czerwone wino – 100 ml
* bulion warzywny – 500 ml
* passata / koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
* świeża chili
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz
* parmezan

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Makaron gotujemy al dente.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posikaną drobno cebulę oraz papryczkę chili ( odrobinę ) , przesmażamy.

Wrzucamy soczewicę oraz posiekany czosnek, mieszamy, zalewamy czerwonym winem i podgrzewamy ok. 2-3 minuty ( alkohol ma wyparować, a zostać posmak wina ).

Wlewamy bulion warzywny, dodajemy passatę albo przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 15 minut.

Wrzucamy ugorany al dente makaron, mieszamy , podgrzewamy i podajemy gorące z tartym parmezanem i świeżymi ziołami.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress