SERNIK ORZECHOWO – KOKOSOWY BEZ PIECZENIA

Uwielbiacie serniki bez pieczenia – wiem! Ja też!

Dziś mam dla Was przepis na pyszny sernik bez pieczenia z masłem orzechowym i kokosem.

Idealnie kremowy, delikatny, na chrupiącym, bakaliowym spodzie.

Błyskawiczny do zrobienia i niesamowicie pyszny!

Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki albo na rodzinną imprezę.

Zamieniając składniki można zrobić z niego fit sernik – wtedy i osoby na diecie będą uszczęśliwione ;)

Koniecznie spróbujcie!

SKŁADNIKI:

( tortownica 18-20 cm )

SPÓD:

* orzechy ziemne – 100 g

* orzechy włoskie – ok.50 g

* płatki owsiane – ok. 80 g

* suszone daktyle – ok. 100 g

* olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki

Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem.

MASA SEROWA:

* ser biały 3 x mielony – 600 g

* masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki

* cukier puder – ok. 5 łyżek

* wiórki kokosowe – 50 g

* żelatyna – 2 pełne łyżki

Ps. osoby chcące zmniejszyć kaloryczność przepisu śmiało mogą wybrać ser niskotłuszczowy, a cukier zamienić na ksylitol lub słodzik.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Orzechy bardzo drobno siekamy lub mielimy w malakserze, prażymy na suchej patelni.

Dodajemy posiekane daktyle i roztopiony olej kokosowy – wszytko razem dokładnie mieszamy, wylepiamy spód tortownicy.

MASA SEROWA:

Ser biały ucieramy z cukrem pudrem, dzielimy na 2 części.

Do jednej dodajemy podprażony kokos, do drugiej masło orzechowe.

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody, podgrzewamy, dzieli na pół i dodajemy do każdej z mas ( miksujemy ).

Kokosową masę wylewamy na orzechowy spod, wygładzamy, przykrywamy masa orzechową.

Całość możemy dodatkowo posypać prażonymi orzechami.

Odstawiamy na noc do lodówki.

Smacznego!

Przepis powstał we współpracy z marką PRIMAVIKA 

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress