KARNAWAŁOWE MUSZELKI

Chrust, faworki, pączki i oponki?

Tak Tak! Ja też nie mogę się ich doczekać!

W okresie karnawału sięgamy po nie zdecydowanie część, a w Tłusty Czwartek robimy sobie ucztę na wypasie!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne, chrupiące „muszelki” z ciasta faworkowego.

Niesamowicie chrupiące, delikatne, lekkie!

Wspaniale smakują z cukrem pudrem albo np. moczone w gorącej czekoladzie.

Obłęd!

Zróbcie, bo na prawdę warto!

  

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 450 g
* sól – 1 szczypta
* żółtko – 5 szt
* śmietana gęsta, kwaśna – 3/4 szkl
* ocet – 1 łyżka
* olej lub smalec do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy żółtka, śmietanę i ocet, siekamy nożem.

Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię , odstawiamy na 30 minut ( temp.pokojowa ).

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto, składamy prostokąt, uderzamy wałkiem, ponownie składamy, uderzamy ( tak ok. 10 razy ) – dzięki temu wtłoczymy do ciasta powietrze.

Ponownie zagniatamy, zawijamy w folię i tym razem odstawiamy do lodówki na 20 minut.

Schłodzone rozwałkowujemy bardzo cienko i wycinamy ok. 8-10 cm, cieniutkie kółka.

Jedno za drugim wrzucamy na gorący tłuszcz skręcając w rękach ozdobną spiralkę.

Smażymy na złoto.

Podajemy z cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Tumblr

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress