KRUCHE TARTY Z KREMEM PATISSIERE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ / IDEALNY KREM PATISSIERE

Mam 2 ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy.

Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych.

( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach )

Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję!

Zachwycą na randce, niedzielnym obiedzie, imieninach u cioci i przyjęciu komunijnym.

Nie wymagają dużo pracy i są bardzo łatwe do zrobienia!

Zachwycą! Gwarantuję Wam!

Zróbcie konieczne!

Ps. Borówki amerykańskie śmiało możecie zastąpić innymi, ulubionymi owocami.

 

SKŁADNIKI:

KRUCHE BABECZKI:

* mąka pszenna – 200 g

* masło – 100 g

* cukier – 90 g

* żółtko – 1 szt

* śmietana kwaśna – 1 łyżka

CREME PATISSIERE:

* mleko 3,2% – 600 ml

* żółtko – 6 szt

* cukier – 100 g

* mąka pszenna – 40 g

* mąka ziemniaczana – 40 g

* laska wanilii – 1 szt

* biała czekolada – 80 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KRUCHE BABECZKI:

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C.

CREME PATISSIERE:

Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy.

Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy.

Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając.

Dodajemy posiekaną czekoladę, roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.

CAŁOŚĆ:

Wypieczone babeczki nadziewamy schłodzonym kemem.

Dodajemy owoce i obficie posypujemy białą czekoladą.

Smacznego!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress