SBOULA – MAROKAŃSKIE FAWORKI / kuchnia marokańska

I dziś znów zabieram Was z kierunku Marrakeszu!

W związku z tym, że Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami przygotowałam dla Was przepis INSPIROWANY ( nie 100% odwzorowany ) marokańskimi faworkami o nazwie SBOULA.

Z tą inspiracją jak zawsze przyszedł mi mój ukochany blog z marokańskimi inspiracjami – The Spruce Eats.

W Maroku wszystkie chrusty, faworki i ciasteczka to takie tradycyjne słodkości jedzone najczęściej w okresie Ramadanu.

Choć są podobne do naszych faworków ( przepis na chrust znajdziecie TUTAJ ) , to jednak różnią się składnikami.

Ciasto z dodatkiem migdałów i orientalnych przypraw smakuje fenomenalnie, a smak chrustu zachwyca wszystkich wielbicieli słodkości.

Na sam koniec zanurzyłam je w syropie cukrowym, choć marokańskie gospodynie robią to w miodowym syropie.

Spróbujcie!

Polecam!

Będziecie zachwyceni!

SKŁADNIKI:

* migdały mielone – 70 g

* mąka pszenna – 260 g

* masło min. 82% – 3 pełne łyżki

* mleko 3,2% – 150 ml

* proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki

* sól – 1 szczypta

* ocet – 2 łyżki

* kardamon, cynamon

* olej do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło roztapiamy, studzimy. Dodajemy ocet i mleko.

Wsypujemy mąkę przesianą z migdałami, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i kardamonem.

Wyrabiamy gładkie ciasto.

Dzielimy na kilka części ( dla wygody krojenia ) , wałkujemy ( możecie zrobić to bardzo cienko – wtedy będą jeszcze bardziej chrupiące . ja wolę grubsze, w formie ciasteczek ).

Kroimy na ok. 2 cm robiąc nacięcie w środku.  Zaplatamy dwukrotnie przez ” pętelkę „.

Smażymy na złoto po kilka minut.

Uwaga!

Smażą się szybko!

Odsączamy na papierowym ręczniku.

Możecie tak jak ja zanurzyć je w syropie cukrowym ( woda zagotowana z cukrem w proporcji 1:1 ) lub posypać obficie cukrem pudrem.

Będzie pysznie!

Gwarantuję!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress