Jak pewnie pamiętacie naan to jedne z moich ulubionych chlebków indyjskich.
Jedzone z masłem ghee , solo są świetnym pomysłem na indyjską ucztę, np. do indyjskiego curry , tikka masali czy też indyjskich mięs.
Dziś mam dla Was przepis na chlebki naan z nadzieniem, przypominającym nasze kebaby.
Ale danie jest to o wiele lepsze niż kebab, a co! :D
Soczysty kurczak doprawiony na ostro, tradycyjnymi indyjskimi przepisami, podany właśnie z chlebkami naan oraz świeżymi warzywami jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i prowiant na piknik.
Spróbujcie!
Gwarantuję , że będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* chlebki naan – przepis TU
MARYNATA:
* jogurt naturalny – 2 łyżki
* garam masala – 1 łyżeczka
* chili, sól, – po 0,5 łyżeczki
* sok cytrynowy – 2 łyżeczki
* świeża kolendra – 1 łyżka
* zielone chili – 1 szt
DODATKOWO:
* filet z kurczaka – 250 g
* cebula – 1 szt
* pomidor – 1 szt
* papryka żółta – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jogurt mieszamy z garam masala, chili, solą, sokiem z cytryny, świeżą kolendrą i posiekaną zieloną chili.
Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy marynatą, zawijamy folią i wkładamy do lodówki ( im dłużej w marynacie, tym smak będzie intensywniejszy ).
Po zamarynowaniu wkładamy na blachę, pieczemy ok. 20 minut ( do miękkości ) w 170C.
Rozcięte chlebki naan napełniamy mięsem , podsmażoną cebulką, pokrojonymi pomidorami, papryką i posypujemy świeżą kolendrą.
Zajadamy gorące!
Smacznego!
No Comments