Moje Serowe cappuccino zrobiło furorę – zarówno wśród Was, na blogu, jak i wśród mojej rodziny i znajomych!
( każdego dnia słyszę czy to od Was czy np. od mamy, że ktoś ze znajomych zrobił to ciacho ).I dobrze!
Bo warte jest grzechu!
Delikatne , kremowe …. rozpływające się w ustach , a do tego łatwe i szybkie!
Dziś serowym cappuccino częstować Was nie będę, ale mam za to fantastyczny przepis inspirowany właśnie nim!
Znany również wśród mojej rodziny pod nazwą “Mleczna kanapka”. … no ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym przepisu nie zmieniła po swojemu ;)
Delikatny, puszysty kakaowy biszkopt przełożony obłędnym waniliowym kremem ( podobnym do tego co w serowym cappuccino ) wręcz rozpływa się w ustach!
Dodatek czekolady i prażonego kokosu na wierzchu, to taka kropka nad I, która sprawia, że moja mleczna kanapka nabiera iście królewskiego charakteru.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 22×28 )
BISZKOPT :
* jajko – 5 szt
* mąka pszenna – 5 pełnych łyżek
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* cukier – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* kakao – 2 pełne łyżki
* sól – 1 szczypta
MASA WANILIOWA:
* mleko – 0,5 szkl
* cukier – 0,5 szkl
* masło – 250 g
* cukier wanilinowy – 1 op
* mleko w proszku – 2 szkl
DODATKOWO:
* kokos
* czekolada
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier.
Do ubity dodajemy żółtka, mieszamy.
Wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i kakao – wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.35 minut.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
MASA:
Mleko gotujemy z cukrami, studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie powoli wlewamy ostudzone mleko z cukrami.
Stopniowo wsypujemy mleko w proszku nie przerywając miksowania.
CAŁOŚĆ:
Na przestudzony biszkopt wykładamy 3/4 masy waniliowej, posypujemy prażonym kokosem.
Przykrywamy drugim blatem kakaowym, dociskamy i smarujemy resztą masy.
Całość obficie posypujemy kokosem i posiekaną czekoladą.
Wstawiamy do lodówki na conajmniej 2 godziny.
Smacznego!
5 komentarzy
KURCZAK W KOKOSOWEJ PANIERCE ( z dynią i kaszą gryczaną )
7 listopada 2015 at 22:26[…] już wielokrotnie Wam pisałam ( przy okazji Rafaello , pysznego Koktajlu czy też Ciasta kokosowego … ) jestem ogromną wielbicielką kokosu i tak naprawdę z wielką przyjemnością przemycam […]
Ania
12 listopada 2015 at 15:24Na jaką blachę jest ten przepis bo ja chyba za dużą użyłam i teraz nie wiem jak przekroic?
NALEŚNIKI JAGLANE ( z kaszy jaglanej ) - dietetyczne, bezglutenowe - BE FIT!
22 listopada 2015 at 19:00[…] smakują na słodko – z dżemem, nutellą, kremem czekoladowym, cukrem pudrem …. na wytrawnie – z mięsem, warzywami, sosem … albo na słono […]
DOMOWA NUTELLA - KREM CZEKOLADOWY Z KASZY JAGLANEJ ( z bananami ) - BE FIT!
23 listopada 2015 at 23:42[…] się, że jest wśród Wa wielu wielbicieli wszelkiego rodzaju kremów czekoladowych, kremów orzechowych i […]
CZEKOLADOWE PANCAKES Z BANANAMI
30 listopada 2015 at 08:18[…] Czekolada + banany – połączenie idealne! […]