Sernik z wiśniami – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR

Niesamowicie delikatny

Niezwykle puszysty

Obłędnie kremowy

Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl o takim serniku?!

Pewnie , że cieknie, dlatego też właśnie taki postanowiłam upiec kilka dni temu na weekend.

Połączenie słodkiej, kremowej masy i kwaśnych wiśni komponuje się wspaniale!

Można zrobić też wersję z galaretką – równie pyszna – sprawdziłam!

Korzystajcie z sezonu wiśniowego, póki trwa!

Przygotowałam dla Was kolejny przepis serii NA SŁODKO ZE SWEET DECOR – tym razem na fantastyczne kruche ciasto z porzeczkami i budyniową pianką.

Do przepisu wykorzystałam pokazany już wielokrotnie Rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN!, który już od dawna towarzyszy mi w wypiekach.

Okrągły rant do pieczenia i składania tortów 20cm (wys 5cm)

Nie wiem czy już widzieliście, ale w https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie również nowe rodzaje rantów – inaczej zapinane!

( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5%! )

 

SKŁADNIKI:

(rant 20 cm )

SPÓD :

* herbatniki – 100 g

* masło – 60 g

MASA SEROWA :

* mielony twaróg – 500 kg

* jajka – 3 szt

* masło – 30 g

* śmietana 30% – 75 ml

* cukier – 0,5 szkl

*budyń waniliowy – 40 g

DODATKOWO :

* wiśnie – ok. 200 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

SPÓD :

Masło topimy, studzimy.

Dodajemy herbatniki, blendujemy na pył.

Wyciągamy do rantu zabezpieczonego na spodzie papierem do pieczenia.

MASA SEROWA :

Oddzielamy białka od żółtek.

Żółtka miksujemy z twarogiem, masłem, kremówką, cukrem i budyniem na gładką masę – robimy to bardzo krótko – tylko i wyłącznie do połączenia składników.

Białka ubijamy na sztywno.

Pianę delikatnie łączymy z masą serową.

Wylewamy do rantu z ciasteczkowym spodem.

Układamy wiśnie.

Wstawiamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 70 minut.

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress